Caldas maakt deel FIH Pro League-selectie Oranje bekend

Bondscoach Max Caldas heeft ervoor gekozen slechts een deel van de FIH Pro League-selectie bekend te maken. Bij de eerste twintig namen ontbreken onder meer de WK-gangers Robbert Kemperman, Valentin Verga en Seve van Ass. Uit de verklaring van Caldas blijkt dat het ook nog onzeker is of het drietal tijdens de nieuwe Pro League in actie komt.

Caldas geeft aan op dit moment nog niet het maximale aantal van 32 spelers voor de Pro League te kunnen en te hoeven aanwijzen. ‘Zondag speelden we nog de finale van het WK. Omdat de deadline voor inschrijving tijdens dat toernooi viel (15 december, red.), heeft de FIH de mogelijkheid geboden eerst 20 spelers aan te wijzen. Daar hebben we om verschillende redenen voor gekozen. Er is bijvoorbeeld een aantal jongens waarmee we eind november van dit jaar hebben afgesproken na het WK eerst nog een gesprek te voeren. Andere jongens denken na over deelname aan de competitie in Maleisië. En tenslotte is er een aantal spelers waarvan we eerst willen weten hoe het herstel van hun blessure verloopt, voordat we definitieve beslissingen nemen.’

Geblesseerden

Die geblesseerde spelers zijn Sander de Wijn, die tijdens het WK met een hamstringblessure uitviel en werd vervangen door Joep de Mol, en Floris Wortelboer, die in de aanloop naar het WK door een schouderblessure moest afzeggen. Thijs van Dam wordt geopereerd aan zijn heup.

De lucratieve Maleisische competitie wordt in januari en februari gespeeld, dat is midden in het eerste deel van de Pro League. Valentin Verga deed daar in 2017 aan mee. Dit jaar speelden Sander de Wijn en Jeroen Hertzberger in het Aziatische land.

De definitieve selectie van de Pro League moet twee weken voor de eerste wedstrijd worden doorgegeven aan de FIH. Oranje opent de nieuwe landencompetitie op 27 januari met een uitwedstrijd tegen Nieuw-Zeeland en moet dus rond 13 januari de 32 namen bekend maken. In de aanloop naar de Pro League heeft het Nederlands Elftal van 9 tot en met 14 januari een trainingsstage in het Duitse Mannheim. Caldas: ‘De FIH Pro League begint over een maand. Ik ga ervan uit dat we rond de jaarwisseling een goed beeld hebben van onze mogelijkheden. De stage in Mannheim wil ik zeker invullen met meer dan 20 spelers.’

Selectie Pro League

Caldas heeft een groot deel van de spelers opgenomen in de Pro League-selectie die wel deel uit maakten van de trainingsgroep van het WK, maar in de aanloop naar het toernooi afvielen. Onder hen onder andere Bjorn Kellerman, Derck de Vilder (allebei Kampong) en Roel Bovendeert (Bloemendaal). Tristan Algera (Rotterdam) en Martijn Havenga (Kampong) ontbreken vooralsnog.

De twintig namen van de Pro League-selectie zijn:

Naam  Club 
Sander Baart  Braxgata Hockey Club 
Billy Bakker  Amsterdamsche H. & B.C.  
Lars Balk  SV Kampong Hockey
Pirmin Blaak (K)   Oranje-Rood  
Roel Bovendeert  H.C. Bloemendaal 
Thierry Brinkman   H.C. Bloemendaal  
Jorrit Croon  H.C. Bloemendaal 
Jonas de Geus H.C. Almeerse
Jeroen Hertzberger  H.C. Rotterdam  
Jip Janssen  SV Kampong Hockey 
Bjorn Kellerman  SV Kampong Hockey 
Joep de Mol   Oranje-Rood  
Terrance Pieters  H.C. Almeerse 
Mirco Pruyser   Amsterdamsche H. & B.C.  
Glenn Schuurman   H.C. Bloemendaal  
Sam van der Ven (K)   H.G.C.  
Derck de Vilder  SV Kampong Hockey 
Maurits Visser (K)  H.C. Bloemendaal 
Bob de Voogd   Oranje-Rood  
Mink van der Weerden  Oranje-Rood 

 

Bekijk voor het volledige speelschema en kaarten voor de Pro League fihproleague.nl.


20 Reacties

 1. circlestorm69

  Bij de eerste 20 namen geen Seve van Ass? Heeft hij straf na gisteren? 🤔 Verga kan ik inkomen en Kemperman enigszins. Kellerman erbij....iedereen weer blij!

 2. robvisser

  En Mirco Pruyser en Bob de Voogd er wel gegarandeerd bij. Ik denk dat Hertzberg destijds voor minder werd gepasseerd.

 3. circlestorm69

  @RobV Precies....heel bijzonder!

 4. robvisser

  Is het trouwens niet wat raar dat Oranje rekening moet houden met spelers die liever in de lucratieve Maleisische competitie spelen tijdens de FIH Pro League? Het klinkt wat onprofessioneel. Ik kan me nog herinneren dat Sander de Wijn erin speelde in de periode dat hij beslist niet bij Oranje kon zijn vanwege de studie. Naar eigen zeggen had hij geen studieboek aangeraakt in Maleisië.

 5. circlestorm69

  @RobV Als dat belangrijker voor ze is dan maar niet in Oranje toch? Zou een eer moeten zijn om voor NL te spelen. Ik snap dat niet. Maar misschien vinden ze het schema voor de Pro League te zwaar met al dat reizen en zitten ze liever daar. Mooi weer en meer geld. Wie zal het zeggen.

 6. MIck

  Een Aantal heertjes Denkt na over deelname aan de Maleischische competitie want wie kent deZe top competitie niet. Dit geeft dus aan waarom het met deZe generatie enkele uitzonderingen daar gelaten nooit wat gaat worden. De heertjes gaan liever nog wat extra geld verdienen. Waar is de bondscoach die zegt ;prima maar dan houd Ik Verder Geen rekening meer Met je.

 7. luchtisblauwgrasisgroen

  Een redelijk belangrijk vraagstuk: wie gaan Van De Weerden (en in mindere mate Hertzberger) opvolger als corner specialist?? Als NL ooit weer een wereldtitel wilt winnen zullen ze ook een wereldcorner in huis moeten hebben. De conversie van strafcorners over het geheel was weliswaar laag, maar het blijft een ontzettend gevaarlijk wapen (zie Govers, Hendrickx, Peilat)

 8. robvisser

  @luchtisblauwgrasisgroen Sowieso onbegrijpelijk dat Hertzberg nooit gebruikt is, volgens mij effectiever dan Mink die teveel tijd nodig heeft om aan te leggen. Mink kun je eigenlijk geen specialist meer noemen als je kijkt naar de effectiviteit. En voor wat betreft je vraag, dat weet ik niet.

 9. mickh

  Wat is dit voor een onzin discussie hier? Het samenstellen van een selectie lijkt mij een taak voor de NIEUWE bondscoach. De gekte voorbij...

 10. haags-hopje

  Het lijken me moeilijke keuzes. Van grote afstand valt mij op dat Van der Weerden en De voogd veel minder (plezier) uitstralen bij Oranje dan bij hun club. Ik heb ook de indruk dat Herzberger bij Rotterdam in zijn spel erg dominant is, maar bij Oranje vooral erg dominant doet. En als Verga, Pruyser en in mindere mate Bakker zo matig presteren als afgelopen toernooi, blijven ze dan aan de top van de pik-orde? Van Ass was de enige gevestigde naam die echt top was en is nu een "bespreekgeval"? De Wijn blijft -denk ik- een anker in de verdediging, als hij tenminste wil... En de jonkies hebben het vrijwel allemaal behoorlijk tot goed gedaan en worden de komende twee jaar alleen nog maar beter. Zoals gezegd, moeilijke keuzes, maar gezien deze op het eerste gezicht wat "makkelijke" selectie, zou in ieder geval de vraag gesteld moeten worden of Caldas écht degene is die deze groep naar Tokio moet leiden?

 11. Runa Honig

  Inderdaad wie bij de bond gaat die vraag hardop stellen: is Caldas degene die de jongens naar en in Tokio moet begeleiden? Ik hoop op wat stevige figuren daar. Want Caldas zelf lijkt enorm overtuigd van zijn prestaties en het geweldige proces en we knuffelen wat af. Ik heb ook geen idee hoe dit bij de spelers ligt. Die zullen toch ook naar zichzelf en de coach moeten kijken en zich afvragen: Wat is echt nodig voor olympisch goud?

 12. MIck

  @rhonig, de vraag stellen is hem eigenlijk al beantwoorden. Ik denk niet dat we de hoop moeten hebben dat er wat gaat veranderen, de KNHB mist al jarenlang Stevige figuren.Het kabbelt gewoon voort en over 2 jaar Zijn we dan heel verbaasd dat het weer niet gelukt is.

  1. Runa Honig

   Mick: dan is deze bedrijfstak dus alles behalve professioneel. Wat een trieste bedoeling. Was vroeger wel anders. Toen werd Maurits Hendriks zelfs na het winnen van de olympische titel in Sydney nog afgeserveerd. Maar toen waren de spelers onder aanvoering van Jacques Brinkman ook wel wat rebelser.

 13. circlestorm69

  @RobV Inderdaad onbegrijpelijk dat Hertzberger niet gebruikt is met de SC dit toernooi. Bij Rotterdam sleept hij de ene na de andere er in. Na de tweede wedstrijd was het toch wel duidelijk dat Mink er niet lekker in zat. Of varianten spelen. Niet of nauwelijks gedaan. Nam Seve er niet ook eentje? Anyway...opvolgers vinden wordt nog een probleem. De dames hebben het wat beter voor elkaar. Van Maasakker, Matla, van der Assem, Jansen en Magis (al zou ze geselecteerd worden)...die kunnen nog even vooruit.

 14. robvisser

  @circlestorm69 Ja toch? Hertzberger sleept sneller (niet perse harder) waardoor de uitloper er meestal nog niet is. Bij Mink duurde het gewoon te lang. Het had wellicht de doorslag kunnen geven in de finale. België kwam niet eens toe aan een enkele SC en Oranje had er twee. Ik denk dat Nederland in de reguliere speeltijd had kunnen winnen, maar de verdediging van België is nu eenmaal hun sterkste wapen. Ik heb het al eens eerder gezegd, ikzelf geloof niet dat de Belgen de finale hadden bereikt als ze Australië in de halve finale waren tegengekomen. Het zat de Belgen ook niet tegen in het toernooi, met een relatief gunstige loting. Het wordt in ieder geval voor Oranje zaak om een nieuwe strafcornerspecialist te vinden/op te leiden, want Mink heeft z'n langste tijd gehad en is niet meer explosief genoeg en Hertzberger gaat ook niet meer vele jaren mee.

 15. jhlp

  In mijn herinnering heeft Hertzberger in de eerste 3, 4 wedstrijden ook aardig wat corners gesleept. Heb de precieze aantallen niet maar ik dacht wel 7-10, misschien overdrijf ik wat, maar ook hij heeft niet gescoord. En de corner van Mink.... werd de bal dan zo zacht aangegeven? Nee. Voor mijn gevoel heeft Mink 20 strafcorners tegen de eerste uitloper gepusht en de ballen die wel op goal waren gingen recht op de keeper af. Vooral die sleep tegen België was ook wel erg matig. Maarja, wie moet ze dan nemen. De sleep van van Ass liep ook niet lekker... Janssen en Pieters voor in de toekomst dan? Heb die internationaal nog niet kunnen beoordelen maar in de hoofdklasse niet dermate overtuigend om tot de wereldtop te behoren, lijkt mij. Maar zij hebben nog ruimte om te groeien, wie weet schuilt in hun wel de nieuwe Peillat! We zullen zien. En al dat gezeur en gezeik over Caldas, vind het toch moeilijk om daar een mening over te vormen zonder beinvloed te worden door al die negatieve uitlatingen. Ga dr zelf maar eens staan denk ik dan altijd. Al is een nieuwe frisse coach misschien ook een goed idee, ik weet het niet. En toch blijf ik zilver echt een prima resultaat vinden!! Net net net geen goud! Trots op de mannen, ookal was ik zwaar teleurgesteld en boos en verdrietig toen ik die laatste bal over de goal zag gaan. Maarja, 3 van de 4 shootouts scoren is echt een prima persoonlijk resultaat voor Herztberger. Nu toch ook wel trots dat Kellerman weer mee gaat, die hebben we toch echt wel gemist. Vooral nu aantal van onze beste spitsen hun vorm niet haalden.

  1. Toon Janssen

   Mooi genuanceerd verhaal!

 16. marcvanderbilt

  Van Ass is toch geen bespreekgeval?

 17. mickh

  @jhlp. Wat 'off topic': Het kan toch niet zo zijn dat men er pas in India is achter gekomen dat de corner van vd Weerden 'nou niet echt liep'? Of gingen ze tijdens de oefenperiode in het Wagner allemaal 'met zware weerstand getraind' , wel het dak in en bezweek Mink in India onder de druk? In beide gevallen had de staf een behoorlijk plan B op zak moeten hebben. Amateurisme ten top...

 18. robvisser

  @marcvanderbilt Wie weet. Misschien op dezelfde manier als dat Hertzberger dat eerder was? De wegen van Caldas zijn ondoorgrondelijk. Wat mij betreft hoorde Seve bij de uitblinkers. Thierry vond ik ook goed en Joep de Mol wil ik ook nog noemen. Hij heeft het heel erg goed gedaan, voor velen waarschijnlijk boven verwachting.


Wat vind jij? Praat mee...