Caldas over intense EK-voorbereiding: ‘Dit zijn de beste 18 en ze zijn gretig’

De Oranje Heren zijn aangekomen in de tweede week van hun voorbereiding richting het EK 2019 in Antwerpen. Op Upward werkt de selectie van bondscoach Max Caldas deze week liefst negen trainingen af. Donderdag na afloop van de ochtendtraining spraken we Caldas uitgebreid over de voorbereiding van het Nederlands elftal.

Hoe staat het Nederlands elftal er op dit moment voor, aan welke onderdelen van het spel wordt in deze fase hard gewerkt wordt en hoe is de bondscoach tot de EK-selectie van achttien spelers gekomen? De bondscoach legt het afvallen van Floris Wortelboer en Terrance Pieters uit, geeft zijn kijk op de sterke ontwikkeling van aanvaller Jelle Galema en gaat voor het eerst in op de afwezigheid van Robbert Kemperman en Valentin Verga.

Dat en meer zie je hier boven in een uitgebreid interview met Max Caldas.


17 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Naar de Olympische Spelen mogen maar 16 spelers mee, op basis van historisch selectie beleid blijft Caldas op de oude garde blijft leunen. Het grootste probleem is dat Caldas spelers blijft selecteren die over hun top heen zijn - duidelijk is dat dit geen gouden lichting is en door dit beleid een mondiale titel mogelijk nog een decennium zal gaan duren in plaats van nu voor een nieuwe lichting te kiezen. Mijn voorspelling van de selectie Caldas na het EK: Zo goed als zeker van OS (11) Blaak Van de Ven Baart De Wijn Van de Weerden Schuurman Van Ass Bakker Pruyser Brinkman Hertzberger 12-16: Kemperman Croon De Mol Kellerman De Geus 17+ Wortelboer Janssen Galema Balk Pieters Van Puffelen Van Dam De Voogd Verga De Vilder Visser

  1. Sneeuwgans

   Van dam is ook wel zeker hoor

  2. Mike de Bot

   Lijkt me niet dat hij 2 keepers mee gaat nemen in de 16.

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  @Sneeuwgans: Hangt natuurlijk van zijn vorm af. Echter, dat betekent dat een vand eze spelers niet mee zou gaan: Kemperman Croon De Mol Kellerman De Geus

  1. Mike de Bot

   Hertzberger kan je ook rustig in dat rijtje erbij zetten, zeker wanneer ze met Janssen een goede tweede corner zouden hebben dan. Maar dat is nog even afwachten.

 3. albertmonpellier

  Hè #luchtisblauwgrasisgroen waarzegger!🤭 Die glazen bol van jou is mooi, maar kan je nu ook voorspellen wat de uitslagen zullen zijn en wie er Europees kampioen, wie er topscorers gaan worden? Als het allemaal qua jouw voorspellingen uitkomt zal ik en meerdere die jouw reacties lezen aan jouw lippen hangen! 🥴Please?😏

 4. pjklaassen

  Pfff wat een slap verhaal weer. Snap echt niet waarom hij vast houdt aan bakker en waaarom Janssen wel mee gaat

 5. Eelco Houwink

  Nogmaals, het gaat niet zozeer om de poppetjes en welke speler nou gem. 10% beter is, maar om de speelwijze. Hoe en waar houdt je de Duitsers tegen, hoe vang je een sterke Belgische ploeg op, wie bepaalt het ritme in de het veld, wie bepaalt wanneer je toeslaat en hoe doe je dat dan. Bij die speelwijze kies je je spelers, je training enz. enz. Jammer voor de fans, maar die zaken krijg je vooraf echt niet te horen. Dan kan je als leunstoel-coach vrijelijk over spelers neuzelen, zonder dat dat veel betekenis heeft. Gewoon wachten op ht EK en daar de wedstrijden proberen te lezen. Maar er zijn niet zo heel veel wegen naar Rome, want zo vaak spelen ze i.m.o. niet voor de 1e plaats. En inderdaad, voor sommige spelers zou het zomaar de laatste kans kunnen zijn (wat ze dan hopelijk wel vooraf verteld wordt)

 6. Eelco Houwink

  Zou kunnen, maar zou ook kunnen dat de coach daarop het monopolie wil houden. Ik ken de afspraken niet - jij volgens mij ook niet. Mijn opmerking over leunstoelcoaches heb ik wat verduidelijkt: ik bedoel alleen maar te zeggen dat het“meepraten” in dit soort rubrieken nogal vrijblijvend is, zeker zolang we de afspraken niet kennen (en daar pas op het moment zelf naar kunnen gissen)

 7. luchtisblauwgrasisgroen

  @Eelco: Daarom is het resultaat het enige wat telt... 20 jaar zonder mondiale prijs! En Caldas heeft niets vernieuwends gebracht in de afgelopen 4 jaar.

  1. Eelco Houwink

   Puur cijfermatig klopt dat. Wellicht zijn de tegenstanders (GB, Bel, BRD) harder gegroeid dan NL. Ik vind benlangrijk dat we fris (onbevangen) naar het EK gaan kijken. Zien of we erachter komen wat Het Plan is, of dat goed uitgevoerd is - en of we de vinger erachter krijgen over het hoe en waarom. Daarna kunnen we conclusies trekkken, nu is dat prematuur !

 8. ebaart

  Felicitaties aan zij die de selectie haalden. Succes heren! Sterkte aan zij die net buiten de boot vielen deze keer. Opstaan, nog een tandje erbij en de focus op Tokyo! Voor alle criticasters, zuurpruimen en stuurlui aan wal... speel de bal, niet de man, als je dan per se meent je mening te moeten ventileren. Ik zie dat de redactie hier weer diverse reacties heeft moeten verwijderen. Voor zij die in het verleden leven en de huidige generatie menen in vraag te moeten stellen, kijk gewoon eens naar de naakte feiten. Er zijn de laatste 8 jaar voor elk wereld event telkens 4 topfavorieten en een 3tal gevaarlijke outsiders. Dat zijn 7 kanshebbers op goud ieder WK of OS. Binnen Europa zijn er op het EK in diezelfde periode telkens 3 topfavorieten en 2 à 3 outsiders. Dat zijn 5 à 6 kanshebbers op goud ieder EK. Kortom de concurrentie is aanzienlijk. Nu heeft NED van die laatste 4 events op wereldschaal 3x op 4 de finale gehaald. Niemand anders kan dat claimen. Deze 4 events wereld events hadden 4 verschillende winnaars... Binnen Europa haalde NED in deze periode 2x op 3 de finale en won 2x goud. Niemand anders kan dat claimen. Van de 7 top events voor NED in deze periode haalde deze jongens 5x de finale en pakten 2x goud, 3x zilver en 1x brons. Niemand anders kan die cijfers voorleggen. De redenering dat NED gewoon altijd goud moet halen omdat wij de meeste spelers en beste faciliteiten hebben is ook flauwekul natuurlijk. De meeste landen (uitgezonderd India vermoed ik) hebben ongeveer 200 spelers die op top niveau met hun sport bezig zijn. Het aantal recreatieve spelers s irrelevant. Nergens ter wereld zijn er spelers (uitgezonderd India misschien) die zich voor de volle 100% op hun sport kunnen concentreren. Iedereen is ook bezig (studie, werk,..) naast zijn sport om de periode na de topsport carrière op te vangen. Kortom er is een pittige strijd aan de top van het hockey voor die gouden plak. Iedere keer opnieuw. Ik kijk alvast uit naar de komende twee afspraken op hoog niveau. Het EK in Antwerpen deze zomer en de Spelen in Tokyo volgende zomer. Hopelijk 2x goud, maar zekerheidjes bestaan niet in de sport gelukkig. Dat houdt het spannend!

 9. luchtisblauwgrasisgroen

  Prima om met frisse blik te kijken, maar bij teleurstellend resultaat wel graag een interventie van de bond.. Ten op zichte van de selectie van 2 jaar geleden zijn er 5 wijzigingen: ipv de Voogd, Wortelboer, Verga, Kemperman, Croon, krijgen nu Van Puffelen, Janssen, Galema, Balk en Hertzberger een kans. Wat mij betreft eerder een verzwakking dan een versterkint - daarom zal het moeilijker worden om opnieuw de titel te prolongeren.

 10. luchtisblauwgrasisgroen

  @ebaart: goede analyse, je gaat er alleen aan voorbij dat de 2 mondiale finales onder Van Ass waren en dat hij na het 6-1 verlies tegen Austalie is vervangen door Caldas. Het spelbeeld onder Caldas is er in de afgelopen 4 jaar niet veel beter op geworden en er is bewust voor de oude garde gekozen, ipv een nieuwe lichting. Ondanks dat Nederland finales heeft gespeeld, domineert het niet. En Nederland is dit gezien de Hoofdklasse en talenten poule wel degelijk aan zijn stand verplicht. Nederland moet en kan beter.

 11. DolfJansen

  Niet mee eens Lucht, met Balk, De Geus, Wortelboer, Janssen en Croon heb je bijvoorbeeld al vijf jongens die over een tijdje de kar moeten trekken en er al een stuk of 50 interlands op hebben zitten. Met het niet selecteren van Kemperman en Verga komt er toch juist ruimte voor bijv De Geus om samen met Van Ass en Bakker het middenveld te runnen? Je kunt vraagtekens zetten bij de keuzes van Caldas, maar dat hij alleen maar bezig is met de oude garde en niet in de lange termijn denkt is een denkfout.

 12. luchtisblauwgrasisgroen

  Kijk naar de EK selectie van 2015: de groep is slechts op 6/18 plekken gewijzigd en daarvan zijn Van Puffelen en Galema geen nieuwe lichting. Caldas blijft wel degelijk vasthouden aan de gevestigde orde (vd Weerden, Bakker, Pruyser, Schuurman, Baart, Van Ass, De Wijn, Hertzberger).

 13. Eelco Houwink

  Toemaar, het Ereterras is compleet. De Poppen-administrateur, de Strateeg, de Mopperkont, de Positivo, de Statistisch-Historicus, allemaal zitten ze klaar om hun eigen gelijk te halen. Nederlandser kan niet ! Ik denk niet dat de selectie heimwee gaat krijgen of dat Caldas zich verlaten hoeft te voelen. Het spel kan beginnen , iedereen een prettig succestoernooi gewenst !


Wat vind jij? Praat mee...