Caldas over Tokio2021, de ‘potentials’ en de keepers  

Bondscoach Max Caldas denkt dat de olympische selectie van zestien man uit de huidige groep van 25 spelers komt, maar sluit niets uit. Oranje-goalie Pirmin Blaak was aangewezen als eerste keeper voor Tokio2020, maar dat is nog niet gebeurd voor Tokio2021.

‘Als iemand dit seizoen tachtig goals scoort, dan is het dom om je daarvoor af te sluiten. Maar ik heb zelf het idee dat uit de olympische trainingsgroep van 25 man de olympische selectie komt. Dat zegt alles in mijn lichaam. Ik heb veel vertrouwen in deze gasten’, vertelt bondscoach Max Caldas deze week in het Wagener Stadion, over het toewerken naar de uitgestelde Olympische Spelen van Tokio. De geruststellende woorden komen met een disclaimer die inherent is aan de topsport. ‘Een jaar extra biedt per definitie een totaal ander perspectief aan heel veel spelers.’

Dat blijkt al uit de huidige situatie voor de keepers van Oranje. Doelman Pirmin Blaak (32) – eerste keeper bij het WK 2018 – was eerste keuze voor Tokio2020, maar nu het toernooi een jaar is uitgesteld, is die status nog niet bevestigd.

‘Als jij een boarding pass krijgt voor een vlucht, is die geldig voor een bepaalde periode. Dat geldt ook in de topsport. We zijn heel blij met Pirmin, maar afgelopen zomer waren Sam van der Ven, Maurits Visser en hij alle drie goed. We moeten nu kijken wat de juiste keuze is van dit moment. Wat verwachten we, een jaar later, van het toernooi? Wat verwachten we voor de keepers, qua veldspel, shoot-outs en strafcorners? Wat zeggen de stats? Waar helt de weegschaal naar over? Dat bespreken we ook met Simon (Zijp, keeperstrainer, red.) en met de keepers zelf.

Vorig jaar werd Blaak al in een vroeg stadium, een klein jaar voor de Spelen, aangewezen als eerste keeper. Net als Billy Bakker (31), die zeker aanvoerder zou zijn bij Tokio2020. Dat laatste is niet veranderd. De middenvelder van Amsterdam is ook aangewezen als aanvoerder voor Tokio2021.

Nederland – Maleisië, Hockey, Heren, Interland, Seizoen 2018-2019, 06-08-2019. Pirmin Blaak en Sam van der Ven. Foto: Willem Vernes

Longlist ingeleverd voor Tokio met vijftig namen

Eind augustus wees Caldas negen ‘potentials’ aan voor Oranje. Talenten als Steijn van Heijningen (HGC), Tjep Hoedemakers (Rotterdam), Silas Lageman (Kampong) en Floris Middendorp (Amsterdam) behoren onder andere tot die groep. De potentials zullen de komende maanden niet meetrainen met de olympische trainingsgroep van 25 spelers. Wel spelen de talenten mee in vijf onderlinge oefenwedstrijden met Oranje.

Bij testen bleken volgens Caldas de meeste potentials fysiek nog achter te liggen bij de groep van Oranje. Zij hebben een fysiek programma meegekregen om dat gat te dichten. ‘Er zit een groot verschil tussen Oranje en de rest. Die jongens moeten fysiek eerst het verschil verkleinen. Als ze nu al meedoen, terwijl ze fysiek achterlopen, roep je ellende op.’

Het aanwijzen van de potentials heeft twee redenen. Caldas: ‘Ten eerste om het gat te overbruggen dat straks na Olympische Spelen zal vallen, en ervoor te zorgen dat ook een nieuwe groep straks klaar is om aan te haken. Ten tweede vanwege corona. Als veel van onze jongens vlak voor de Olympische Spelen corona krijgen, wie gaan we dan opstellen? Die potentials moeten zichzelf pushen om nu naar ons niveau te komen, zodat we ze eventueel kunnen opstellen in Tokio. Wij helpen hen daarbij.’

De bondscoach heeft een longlist moeten inleveren van vijftig namen, die in aanmerking komen voor Tokio2020. Caldas mag straks geen namen oproepen voor zijn zestien spelers en reserves die niet bij deze vijftig namen staan. In ieder geval zijn de 25 namen van de olympische trainingsgroep doorgegeven, net als de negen potentials. De resterende zestien namen bestaat uit hoofdklassespelers en jongens die nu zelfs nog in de A spelen.

Steijn van Heijningen, een van de potentials van Oranje. Foto: Willem Vernes

Geen natte spullen ophangen in de kleedkamer

Zoals de lijst van potentials mede in het leven is geroepen door corona, speelt het virus nog een grote rol bij Oranje. Binnen het veld niet. De training op dinsdagmiddag is fanatiek en van hoog niveau. Alles lijkt relatief normaal. Buiten het veld is er veel veranderd door het coronavirus. Zo ontbrak Caldas de eerste trainingsweek twee dagen bij Oranje, omdat zijn dochter vorige week dinsdag ziek was geworden met klachten. Pas toen de coronatest negatief was op zaterdag, kon Caldas zijn werkzaamheden hervatten. De richtlijnen om met het coronavirus om te gaan, moeten elke dag bij Oranje worden nageleefd.

‘In de zomer was iedereen nog zeer strikt. Dat verwatert daarna een beetje, omdat er meer mag. Dan moet je de schroeven weer wat aandraaien’, legt Caldas uit. ‘Een voorbeeld is de allereerste training na de zomer. De jongens hingen hun natte spullen in de kleedkamer. Dat mag niet, dat mogen ze niet vergeten. Nu gaat het goed. We moeten leren leven met het virus. Alles verbieden kan averechts werken. Als we iets hebben geleerd met de pandemie, is dat flexibiliteit een must is. Maar daarbij moeten we de richtlijnen van het RIVM blijven volgen, zo simpel is dat. Tegelijkertijd gaat het leven gewoon door. Onze focus ligt onveranderd op Tokio. Het gaat erom te controleren wat je kunt controleren.’

Training in de zomer, met heel veel afstand. Spelers op 3 meter van elkaar tijdens de training van het heren hockey team. Net Nederlands elftal heeft toestemming gekregen van het ministerie van VWS, het RIVM en NOC NSF om de groepstrainingen te hervatten tijdens de coronacrisis. Foto: Koen Suyk

Blessureprotocol is aangescherpt

Deze week ontbraken een aantal spelers bij Oranje, waaronder Glenn Schuurman, Jip Janssen, Robbert Kemperman en Jonas de Geus. Er zijn lang geen wedstrijden gespeeld op hoog niveau. Dat was een van de redenen voor de staf om het blessureprotocol aan te scherpen. Het protocol geeft duidelijker dan voorheen aan dat spelers alleen bij de trainingen van Oranje kunnen aansluiten wanneer hun lichaam klaar is om te trainen op een hoog niveau. Caldas: ‘Je moet eerst een minimaal een week bij je club trainen. Als de clubfysio’s de spelers vrij geven, komen ze hier weer op maandag trainen. We willen de vijf trainingen in drie dagen alleen doen met fitte mensen. De weg terug na een blessure is via de clubs. Die clubs hebben die spelers nu ook langer op hun training. Het moet ook geen wij-zij verhaal zijn met Oranje en de clubs, we moeten het samen doen richting Tokio.’


20 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  ‘Als iemand dit seizoen tachtig goals scoort, dan is het dom om je daarvoor af te sluiten. Maar ik heb zelf het idee dat uit de olympische trainingsgroep van 25 man de olympische selectie komt. Dat zegt alles in mijn lichaam. Ik heb veel vertrouwen in deze gasten.’ Niet echt eerlijk naar andere spelers. Dus als Swaan 60 corners maakt is het niet voldoende? Je selecteert de beste spelers voor het team punt. Op gevoel mensen selecteren is weinig rationeel.

  1. arnoldS

   Lees ik nou ook dat die ene speler die dan 80 goals maakt, wel in die groep van 50 moet zitten? Of te wel, kansloos als je straks 100 goals maakt maar niet op die lijst staat... waar is de lijst van 50?!

  2. stekel

   Caldas zijn mantra is consistent.. het process.. als je kijk naar de resultaten van de mannen-11, is het niet waarneembaar of en zo ja wat dat nu heeft opgeleverd.. In ieder geval niet een kast vol prijzen. En das voor een land dat veronderstelt wordt de sterkste competitie te hebben, toch bedenkelijk.

 2. wessel de pessel

  In de laatste maand 5 nieuwe gasten oproepen omdat ze het beter doen in de competitie is misschien iets wat bij voetbal gebeurd maar bij de KNHB wordt veel waarde gehecht aan het proces wat deze trainingsgroep doormaakt. Het zou ook een dikke vinger zijn naar het proces. Een proces dat wisselende resultaten oplevert maar vergeet niet, de mannen waren een shootout serie verwijderd van de wereldtitel. Ik hoop dat met het behoud van deze groep ook de revanche gevoelens behouden blijven. Na het afscheid van Caldas is het tijd voor verjonging, doorselecteren en frisse blik op het reilen en zeilen van Oranje.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Wanneer de Spelen volgend jaar plaats vinden is het 2.5 jaar sinds de WK finale 🙄 Dus het proces is voor de KNHB belangrijker dan spelers die in vorm zijn?

 3. teuntjedeboer

  @luchtisblauwgrasisgroen: na maanden kennis genomen te hebben van al je input op deze App, ga ik je nu toch echt vragen of je ook gewoon een keer niet wilt reageren als je niks positiefs te zeggen hebt....

 4. g-hockeyfan

  Een min of meer rationele verklaring van de huidige situatie. Je kunt natuurlijk niet redeneren met de gekke mensen, ze zullen altijd negatief zijn over Caldas, wat hij ook zegt.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Er zijn mensen die met alles instemmen wat Caldas zegt en tevreden zijn met het feit dat de Nederlandse heren al 20 jaar geen mondiale titel heeft gewonnen. En er zijn mensen die hier kritische vragen over stellen omdat ze inzien dat de Nederlandse heren veel beter zouden kunnen.

 5. sven-v

  Caldas heeft EK gewonnen. Het WK op haar na niet. Was als dat dubbeltje wel de goede kant op was gevallen? Was hij dan een topcoach? Allemaal scorebord journalistiek. In Sydney zat het NL team al bijna in het vliegtuig toen door een wonder Engeland van Duitsland won en NL goud won. Het is allemaal zo vergankelijk. Ik weet dat we graag geloven dat de wereld maakbaar is, maar soms kan een klein beetje geluk een wereld van verschil maken.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Simpel: in 2016 was Nederland nog sterker dan Belgie. Sinds Caldas is aangesteld is Nederland er niet veel op vooruitgegaan, terwijl Belgie een kampioenen ploeg is geworden. Dat ligt zowel aan de selectie, het selectie beleid en de keuze voor het ‘proces’.

 6. HarryNack

  Mooi proces met bijhorende doelstellingen

 7. elmosquito

  Zolang ‘De Mug’ telkens buitenspel wordt gezet is het een verloren zaak van Caldas... 🦟🦟🦟

 8. Runa Honig

  Een coach zo’n lange tijd handhaven die zijn vertrek heeft aangekondigd werkt niet. De scherpte was er al niet, maar nu kabbelt het helemaal voort als een beekje. En weer diezelfde A lijst met spelers die vorig jaar al op hun retour waren.

 9. conegut

  Laten we wel hopen dat hij spelers in zijn selectie wisselt, bepalende rollen kunnen veranderen. Vooral op de plek van de keeper kan volgens mij alles veranderen en zullen we wellicht een andere hoofdcorner krijgen. Die jongens hebben weer een jaar lang extra ervaring opgedaan.

 10. misha-van-oostveen

  Ik geloof in de deze groep van 25. En Billy Bakker is mijn aanvoerder tot Tokio. Hoe wil je op deze wijze scherpte creëren en behouden? En iedereen vd bond kijkt hierna, zitten ook vast nog in het proces. Kan het woord niet meer horen.

 11. tom1212

  Ik snap dat Caldas met een proces bezig is, zoals elke coach dat moet zijn. Maar om je zo blind te staren op een selectie die 2.5 jaar geleden gemaakt is lijkt me niet slim. Je hebt in de hoofdklasse zoveel potentieel rond lopen, gebruik deze luxe en kijk naar de spelers in vorm. Als deze allemaal uit de 50 spelers bestaan die hij heeft opgegeven dan vind ik dat knap.

  1. timoboers

   I


Wat vind jij? Praat mee...