Caldas: Verga en Kemperman naar Maleisië, geen Pro League

Valentin Verga en Robbert Kemperman nemen dit jaar voor Nederland niet deel aan de nieuwe FIH Pro League. Omdat de spelers van respectievelijk Amsterdam en Kampong deze winterperiode meedoen aan de lucratieve Maleisische competitie, heeft bondscoach Max Caldas besloten ze voor de hele Pro League buiten de 32-koppige selectie te laten. Nederland speelt op 27 januari de eerste wedstrijd in de Pro League in en tegen Nieuw-Zeeland.

Kemperman (206 interlands, 48 goals) en Verga (187 interlands, 35 goals) hadden voor het WK in december in Bhubaneswar bij Caldas al aangegeven dat ze graag willen deelnemen aan de Maleisische competitie. Die competitie wordt in januari en februari gespeeld in het Aziatische land, waardoor de ervaren internationals de eerste (verre uit-)duels van Oranje in de Pro League zouden missen. Caldas voerde na het WK nog gesprekken met Verga en Kemperman, maar die besloten om in Maleisië te spelen. Caldas heeft het duo daarop laten weten in de Pro League geen gebruik van hun diensten te maken.

‘Belangrijk dat jongens volledig commitment kunnen afgeven’

Caldas geeft aan met beide spelers over deze beslissing te hebben gesproken: ‘Wij vinden het als staf belangrijk dat spelers vanaf het begin van een toernooi volledig commitment kunnen geven voor een periode bij het Nederlands Elftal. Door hun deelname aan de Maleisische competitie konden ze dat commitment niet geven.’

Bondscoach Max Caldas met Valentin Verga na het behalen van de Europese titel in Amsterdam. Foto: Willem Vernes

De spelers van het Nederlands Elftal Heren waren er op voorhand van op de hoogte dat eventuele deelname aan buitenlandse competities gevolgen zou kunnen hebben voor hun selectie, zegt Caldas. ‘We hebben er in alle rust met hen over gesproken en respecteren de beslissing van Robbert en Valentin. Maar uiteindelijk vinden we het als staf belangrijk dit nieuwe traject, en de eerste stappen richting Tokio 2020, in te gaan met jongens die het commitment kunnen geven dat wij vragen.’

Caldas laat weten dat hij na de FIH Pro League opnieuw naar alle mogelijkheden kijkt: ‘Deze beslissing reikt niet verder dan de Pro League. Daarna kijken we hoe de spelers er voor staan en liggen alle mogelijkheden open, ook richting het EK in augustus.’

Seve van Ass geopereerd

Het ontbreken van Verga en Kemperman komt bovenop de absentie van nog vier vaste internationals: Thijs van Dam, Seve van Ass, Floris Wortelboer en Sander de Wijn. Dit viertal kampt met blessures en is de komende maanden niet inzetbaar voor Oranje.

Thijs van Dam was maandag tijdens de jaarlijks KNHB Spelerslunch op krukken na zijn geslaagde operatie. Hij praat met Joep de Mol en Roel Bovendeert die beiden wel naar Mannheim vertrekken voor een trainingskamp. Foto: Koen Suyk (Ned)

Van Dam is vorige week vrijdag succesvol geopereerd aan zijn heup. Een operatie die al stond gepland. Dat geldt ook voor aanvoerder Van Ass, die al langere tijd kampte met een pijnlijke enkel en daaraan nu is geholpen.
Wortelboer raakte in de aanloop naar het WK wederom geblesseerd aan zijn schouder. De speler van Bloemendaal is fysiek al volop in training, maar is nog niet met bal en stick aan de slag geweest. Hij mikt voor zijn rentree op de start van de competitie met zijn club begin maart. De Wijn scheurde tijdens het WK een pees in zijn been en ligt er nog een maand of drie uit.

Caldas houdt plek vrij in selectie voor geblesseerden

Naar verwachting gaan De Wijn, Van Ass en Wortelboer deze Pro League nog wel in actie komen. De nieuwe internationale hockeycompetitie eindigt pas eind juni met de Grand Final in het Wagener Stadion. Het herstel van Van Dam laat zich wat lastiger inschatten. Caldas houdt daar waar mogelijk voor alle vier echter een plek vrij in de Pro League-selectie. Anders dan bondscoach Alyson Annan, die alle maximaal 32 namen voor de Pro League bij de Oranje Dames al bekend maakte, heeft Caldas alleen de verplichte twintig namen doorgegeven. Hij maakt gebruikt van de FIH-regel om pas veertien dagen voorafgaand aan een duel de definitieve wedstrijdselectie op te geven. Caldas maakt maandag 14 januari de selectie bekend voor de eerste Pro League-duels. Een paar dagen later reist de groep af naar Nieuw-Zeeland en Australië, waar Nederland op 2 februari voor de tweede wedstrijd aantreedt. De Oranje Dames volgen hetzelfde programma.

Veel nieuwe gezichten bij trainingskamp Mannheim

Wie met de Oranje Heren meegaan naar Nieuw-Zeeland en Australië wordt mede bepaald door het trainingskamp dat deze week in het Duitse Mannheim is belegd. In Mannheim traint Oranje in een outdoor hal.

Voor die trip, die van woensdag tot zondag wordt gehouden, heeft Caldas 29 spelers opgeroepen. In die trainingsgroep ontbreken behalve Verga, Kemperman en de vier geblesseerden ook Martijn Havenga (Kampong) en Tristan Algera (Rotterdam). Dit duo maakte nog wel deel uit van de trainingsgroep voor het WK, maar heeft van Caldas te horen gekregen dat het in 2019 niet wordt geselecteerd.

Tristan Algera en achter hem Martijn Havenga bij de opkomst voor de wedstrijd Nederland – Spanje tijdens de Hockey World League Final in 2017 in Bhubaneswar. Het duo heeft van Caldas te horen gekregen dat het in 2019 niet meer wordt opgeroepen. Foto: Koen Suyk

De trainingsgroep in Mannheim kent, mede door de afwezigheid van zoveel vaste krachten, een groot aantal nieuwe gezichten: Teun Beins en Max Kuijpers (beiden Oranje-Rood), Justen Blok (Rotterdam), Arjen Lodewijks (Den Bosch), Steijn van Heijningen (HGC) en Marlon Landbrug (Pinoké). Ook keren drie spelers in de trainingsgroep terug die al eerder bij Oranje zaten: Jelle Galema (Den Bosch), Johannes Mooij (Atletic Terrassa) en Diede van Puffelen (Rotterdam).

Trainingsgroep Mannheim

Bondscoach Caldas neemt van woensdag tot en met zondag deze spelers mee naar het trainingskamp in Mannheim.

Naam Club
Sander Baart Braxgata
Billy Bakker Amsterdam
Lars Balk Kampong
Teun Beins Oranje-Rood
Pirmin Blaak (K) Oranje-Rood
Justen Blok Rotterdam
Thierry Brinkman Bloemendaal
Roel Bovendeert Bloemendaal
Jorrit Croon Bloemendaal
Jelle Galema Den Bosch
Jonas de Geus Almere
Steijn van Heijningen HGC
Jeroen Hertzberger Rotterdam
Jip Janssen Kampong
Bjorn Kellerman Kampong
Max Kuijpers Oranje-Rood
Marlon Landbrug Pinoké
Arjen Lodewijks Den Bosch
Joep de Mol Oranje-Rood
Johannes Mooij Atletic Terrassa
Terrance Pieters Almere
Mirco Pruyser Amsterdam
Diede van Puffelen Rotterdam
Glenn Schuurman Bloemendaal
Sam van der Ven (K) HGC
Derck de Vilder Kampong
Maurits Visser (K) Bloemendaal
Bob de Voogd Oranje-Rood
Mink van der Weerden Oranje-Rood

 

 


17 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Einde internationale carriere Verga en Kemperman.

  1. huib-jacobs

   Vet

 2. robvisser

  Ik denk toch ook dat hiermee het gezag van de bondscoach wordt aangetast. Caldas heeft er (vooraf) niet de ultieme sanctie aan willen verbinden en dus gaan de spelers gewoon hun gang. Max wordt als een sinaasappel uitgeperst. Zie ook bijgaande foto.

  1. goud

   Als je goed leest heeft Caldas wel vooraf aangegeven wat de consequentie zou zijn. Daarnaast heeft hij toch de “ultieme sanctie” er aan verbonden?

 3. Runa Honig

  De spelers die belabberd speelden op het wk zitten er gewoon weer bij. Er verandert helemaal niets! En een coach zonder gezag. In deze knuffelcultuur kan je doen en laten waar je zin in hebt. Yeh!!!!

  1. goud

   Als er geen betere zijn os dat toch logisch?

 4. DolfJansen

  Twee van de minsten tijdens het WK, en dus het perfecte moment om te kijken of Balk en de Geus zich kunnen optrekken aan Bakker en de lijnen kunnen uitzetten op het middenveld. Ook een mooi moment voor andere talenten om een plek af te dwingen. En voor Verga en Kemperman een kans om weer hun oude vorm te herpakken, waarmee ze zeker nog meerwaarde hebben in 2020. Ik zie alleen maar mogelijkheden met dit nieuws!

  1. goud

   Helemaal eens!

  2. paulvanbeuzekom

   Kemperman speelde een prima wk.

 5. robvisser

  @ronald.j.franken@gmail.com De 'ultieme sanctie' zou zijn dat je interlandcarrière dan voorbij is, maar Caldas had hen dit niet in het vooruitzicht gesteld (iets wat ik in vorige post ook al zei). Had hij dit wel gedaan, dan hadden de spelers wellicht een andere afweging gemaakt. En nu zien ook andere spelers dat het geen desastreuze lange termijn gevolgen hoeft te hebben als je liever wat anders doet dan spelen in Oranje. Ik vind dat best raar en ik denk ook dat het in de meeste andere sporten einde verhaal is voor dergelijke spelers.

  1. goud

   “In de meeste andere sporten” gaat het precies zo, niets bijzonders. Daarnaast kan dit wel het gevolg worden omdat anderen/talenten de mogelijkheid krijgen ervaring op te doen en zich te ontwikkelen. Worden ze daardoor beter dan Verga en Kemperman, dan is voor deze twee de interland carrière voorbij en heb jij je zin. En dan ook terecht, omdat ze niet meer tot de beste behoren. Het zou ook niet goed voor NL zijn als de mogelijkheid om de beste spelers te selecteren wordt uitgesloten, enkel als “straf maatregel”. Als je denkt dat hierdoor de mentaliteit/keuzes verbeteren ten gunste van NL team zal je bedrogen uitkomen, op lange termijn zullen dan minder spelers kiezen voor het topsport traject binnen de hockey wereld.

 6. mickh

  Ik zou wel eens willen weten wat de 2 heren verdienen daar in Maleisie, dan kunnen we direct een afweging maken wat de waarde is van spelen in Oranje. In blijde afwachting.

 7. pacoh

  @caldas Martijn Havenga (Kampong) en Tristan Algera (Rotterdam). Dit duo maakte nog wel deel uit van de trainingsgroep voor het WK, maar heeft van Caldas te horen gekregen dat het in 2019 niet wordt geselecteerd. Hoe zo? Dus als ze dit seizoen vorderingen maken heb je pech gehad. Beetje vreemd. Ga er van uit dat Nederland zich via het EK al geplaatst heeft voor de OS. Anders met zo een selectie bij de eerste 4 komen best pittig.

 8. haags-hopje

  Ik snap Verga en Kemperman wel. Is toch geweldig om daar (voor een mooie vergoeding) te spelen? Consequentie zou wat mij betreft wel moeten zijn dat ze alleen bij de Tokio 2020 selectie terug keren als ze aantoonbaar beter zijn dan degenen die nu misschien hun kans gaan grijpen. En kijkend naar het afgelopen WK lijkt dat een hele opgave, dus ik denk dat luchtisblauwgrasisgroen (en bloemendaalisoranje) gelijk heeft. Ook omdat de geblesseerden gewoon in de oranje selectie van 18/20 horen, had ik me trouwens kunnen voorstellen dat de bondscoach een kleinere groep had gekozen, met jonge spelers die écht dicht tegen Oranje aan zitten. Dit is nu een beetje een ik-hou-iedereen-tevreden-selectie, terwijl ik denk dat er nu al naar 20 man voor Tokio moet worden gewerkt... Interessanter vind ik trouwens de blessures voor de Hoofdklasse, die nog steeds veel belangrijker is dan de Pro League. Wordt voor Kampong en HGC een hele toer om zich zonder hun sterspelers voor de play offs te plaatsen en ook Rotterdam zal Van Dam missen.

 9. Conrad

  Raar verhaal. Uitkomen voor je land is het hoogst haalbare voor een topsporter. Het zegt veel over deze twee, die dus liever voor $5k per maand wedstrijdjes willen spelen in Maleisie dan dat ze de WK lijn doortrekken naar Tokyo. Het zegt ook wel wat over de nieuwe calender en de overkill aan trainen, reizen, spelen. Maar dan nog, had dan gewoon gezegd dat je even rust pakt of je studie voorrang geeft.

 10. r-wortmann

  @haags-hopje, volkomen mee eens. Laat die jongens lekker een paar stuivers verdienen. Ook eens met de bondscoach dat er consequenties aan verbonden zijn, een periode niet spelen met het Nederlands elftal kan wel degelijk invloed hebben op verdere selecties. En kunnen we nu eens ophouden met het smijten van woorden als ‘knuffel-cultuur’? Wees eens creatief en stop met het gebruik van dit soort uitdrukkingen die verder geen nadruk leggen op wat je nu wilt vertellen. Ik hoop dat Caldas wel verder selecteert en de jongere mannen nog meer kansen geeft.

 11. arthurklaassen

  Laten we duidelijk zijn, Max is de slechtste mannen coach in vele jaren. Kan het duidelijk niet aan, is inconsequent en onduidelijk in z'n mededelingen richting de groep. Tot op heden weinig gepresteerd met deze zéér getalenteerde ploeg en alleen maar heel "emotioneel" in z'n reacties, naar spelers en media. Mijns inziens wordt het tijd dat de KNHB ingrijpt en deze coach aan de dijk zet en een behoorlijke coach aanstelt.


Wat vind jij? Praat mee...