De cijfers van Oranje na de klinkende 6-1 zege op België

De Oranje Heren boekten zondagmiddag een klinkende 6-1 zege op België, mede dankzij een fenomenale eerste helft. We zetten enkele opvallende cijfers van de eerste Oranje-overwinning tijdens deze Champions Trophy op een rij.

Opnieuw de Belgen de baas

Nederland stond voor de derde keer tegenover België tijdens een Champions Trophy-toernooi en bleef zijn buurman opnieuw de baas. De twee eerdere ontmoetingen eindigden in een 5-4 overwinning in 2012 en een zege na shoot-outs in 2014 (2-2 na reguliere speeltijd).

Zeldzaam grote zege

Oranje boekte een van zijn grootste toernooizeges ooit op de Belgen. Elf jaar geleden zegevierde Nederland voor het laatst met een marge van minimaal vijf doelpunten tegen de Red Lions: op het EK 2007 werd het toen 7-2. Slechts drie keer won Oranje met een nóg grotere marge van België: 8-1 op het WK 1994, 7-1 op het EK 1999 en 7-1 op het EK 1983.

Oranje juicht na de snelle 1-0 van aanvoerder Seve van Ass. Foto: Willem Vernes

Tiende keer vijf goals of meer

Dit was de tiende toernooiwedstrijd onder leiding van Max Caldas waarin Oranje met een marge van minstens vijf goals verschil de zege veiligstelde, en de eerste op een Champions Trophy. De grootste toernooizege van Nederland met Caldas als bondscoach kreeg gestalte op 25 augustus 2015, toen Rusland op het EK in Londen met 8-0 klop kreeg.

Hertzberger voert productie op

Jeroen Hertzberger nam tegen België twee van de zes doelpunten voor zijn rekening en voerde zijn totale productie in 44 Champions Trophy-wedstrijden op naar negentien treffers. Hij is daarmee topscorer onder de nog actieve spelers op dit toernooi. Voormalig Oranje-international Taeke Taekema is met 43 treffers nog altijd onbedreigd topscorer aller tijden van het toernooi.

Mijlpalen in zicht voor duo

Voor Hertzberger en collega-aanvaller Mirco Pruyser doemen er mooie mijlpalen op in het Oranje-shirt. Door zijn twee goals staat Hertzberger nu op 93 doelpunten namens Oranje. Hij had 202 interlands nodig om tot dat aantal te komen. Pruyser voerde zijn productie in het Nederlands elftal met één treffer op naar 48 goals in 75 interlands.


Wat vind jij? Praat mee...