De duizelingwekkende WK-cijfers van de Oranje Dames

Vijf overwinningen, een gewonnen shootout-serie, een regen aan doelpunten, de achtste wereldtitel in de historie en prachtige mijlpalen voor diverse speelsters. Het WK in Londen leverde tal van collectieve en individuele hoogtepunten op. We zetten ze nog eens netjes onder elkaar.

Recordproductie

Oranje maakte op weg naar de wereldtitel in Londen liefst 35 doelpunten in zes wedstrijden, een gemiddelde van bijna zes goals per duel. Daarmee verpulverde de formatie van bondscoach Alyson Annan het oude Oranje-record van de WK’s van 1976 en 1981, toen er gemiddeld vier keer per wedstrijd werd gescoord.

Van Male topscorer

Met acht doelpunten kroonde Kitty van Male zich tot meest productieve speelster van het toernooi. Ze maakte vier van die acht treffers in het groepsduel met Italië (12-1), een prestatie die we voor het laatst zagen tijdens de Champions Trophy van 2016 toen Maartje Paumen vier keer raak schoot tegen Nieuw-Zeeland (6-2).

Behalve Van Male scoorden ook Kelly Jonker (zes goals), Lidewij Welten (vijf) en Frédérique Matla (vier) vaker dan drie keer. Welten werd door de toernooi-organisatie uitgeroepen tot Beste Speelster van het WK.

Dirkse van den Heuvel topaangever

Op het WK kwamen 23 van de 35 Oranje-doelpunten direct voort uit combinatiespel. Aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel bereidde de meeste doelpunten voor: ze gaf liefst vijf assists. Ook Laurien Leurink, Welten (elk drie assists) en Malou Pheninckx (twee) lieten zich op dit vlak nadrukkelijk zien.

Vijf jubilarissen

Carlien Dirkse van den Heuvel, Eva de Goede, Kelly Jonker, Lauren Stam en Ireen van den Assem stonden dit WK even volop in de schijnwerpers vanwege een fraaie mijlpaal in hun interlandloopbaan. De twee eerstgenoemden bereikten de magische grens van tweehonderd interlands in Oranje, terwijl Stam en Van den Assem ieder hun vijftigste interland afwerkte in Londen. Jonker tikte in Londen de grens van 150 interlands aan.

Tweehonderd goals voor Welten

Ook Lidewij Welten beleefde een persoonlijk succes tijdens het WK. Ze bereikte met haar twee doelpunten in de groepswedstrijd tegen China de grens van tweehonderd doelpunten in haar hockeyloopbaan, voor club en land.

Volgens velen is Welten momenteel de beste speelster op de mondiale hockeyvelden. Haar vijftien goals, negen assists en ontelbare dreigende dribbels in de zeventien interlands van dit kalenderjaar onderstrepen die status in elk geval vanuit de statistieken.

WK-records

De Oranje Dames zetten met de 12-1 zege op Italië in de groepsfase een nieuw WK-record neer. Nog nooit won een team een WK-wedstrijd met dergelijke cijfers. Ook de 6-0 overwinning op Ierland in de eindstrijd betekende een nieuw record in de WK-historie. Het oude record was ook in handen van de Nederlandse dames en dateerde van het toernooi van 1986 (3-0 zege op Duitsland in de finale).

Ongeslagen reeks

Tijdens het WK kwam er voor de ploeg van Annan een einde aan een ongekend lange reeks van overwinningen in reguliere speeltijd. Het 1-1 gelijkspel tegen Australië in de halve finale maakte een einde aan een serie van 35 opeenvolgende overwinningen die terugging tot 29 juli 2017, toen Oranje in Schiedam een interland tegen België verloor (0-1).

Door het gelijkspel tegen de Hockeyroos (en de uiteindelijke zege na shoot-outs) bleef Oranje wél ongeslagen en heeft het nu al 37 interlands op rij niet meer verloren (36 zeges en één remise). In die 37 wedstrijden kwamen de internationals tot 161 doelpunten.


7 Reacties

  1. vostammer

    Dit doet denken aan de absolute dominantie die het Amerikaanse basketbalteam of de Canadese ijshockeyteam ooit hadden. Geniet er maar van, want ook hier gaat ooit een einde aan komen.

  2. JoostS

    Zonder ook maar iets af te doen aan geweldige prestaties want die klinken! Of het goed is voor het mondiale hockey en als sport op olympische spelen is de vraag

  3. gijssegers

    Kunnen wij nu nooit eens echt genieten van iets? Altijd dat eeuwige ja maar ............... Ga er maar rustig vanuit dat Nederland qua hockey zich verder zal ontwikkelen, de begeleidende staf heeft genoeg verbeter punten gezien! Daar gaan ze aan werken en de speelsters met mogelijkheden uit de U21 en U18 selecties komen er ook aan. Daar zitten ook weer een paar speelsters waarvan wij met zijn allen van gaan genieten. Natuurlijk is het jammer dat andere landen achter blijven, dat is een verantwoordelijkheid van die landen en de FIH. Misschien zou je moeten denken aan het adopteren van enige landen, zodat trainers uit Nederland helpen bij de ontwikkeling van het hockey in die landen. Zo is het ook gegaan met onze zuiderburen, Bert Wentink, kijk nu eens waar zij staan. Dat is ook niet in een paar jaar gegaan, Bert Wentink heeft de kar getrokken jaren lang met als resultaat ......... Kijk naar het werk van Herman Kruis in Wit-Rusland. Petje af! Ook andere hockeylanden zouden dit moeten doen, denk aan Duitsland, Engeland, Australië, Argentinië .......... Het zal enige tijd vergen maar dan werk je er ten minste aan. Maar alstublieft hou op met dat gezeur, laten we iets doen aan de geconstateerde feiten !!!!! Het is zo'n mooi spelletje!

  4. mariekevanfessem

    @Gijs, Dat is het probleem juist. Het is geen leuk spelletje op deze manier. Gelukkig kun je nog turnen en baanwielrennen kijken want dit is toch niet om aan te zien. Voor leuk hockey heb je alleen de heren nog over. En in de wedstrijd dat het wel spannend was is het spel van Oranje flut. Dan wordt er gesproken over tikkie takkie maar er werd tegen Australië nul gecombineerd. Alleen de goal was heel mooi en dan vooral door de loopactie van superspits Jonker. En de begeleidende staf kan bij zichzelf beginnen. Als je die stresslook van Annan ziet voordat ze zich realiseert dat ze er cool uit moet zien... In die wedstrijd zie je ook weer dat degenen die het hele seizoen in de hoofdklasse ondermaats presteren dat hier ook weer doen. Geen alternatief plan, geen karakter, geen spelslimheid. Dat die Annan hier mee wegkomt is me een raadsel. Toch niet omdat er gewonnen wordt? Ongeveer de hele hoofdklasse had hier in de kwartfinales gestaan. Wat een lachertje dit toernooi. En vervolgens hier weer op het uitzendkanaal van de knhb hallelujah roepen. Misschien is jouw ontwikkelingshulp wel een gedachte. Laten we die KNHB team trainers maar uitzenden naar Australië en Ierland.

  5. lynnBosman

    Zit je iets dwars Marieke? Altijd maar dat gezever. Het is ook nooit goed! Verliezen we is dat slecht maar hey ook goed voor de sport (terwijl de dames er alles aan doen om te winnen), winnen we nou pfff komt er ook een hoop gezever bij. De aanwas van anderen landen is karig. Kijk je bij NL lopen daar nog Veen, Verschoor, Krekelaar, de geblesseerde Sanders, Richardson, Jansen en ik verwacht dat Omrani ook een grote gaat worden. De talenten Koolen, Matla zullen zich ook blijven ontwikkelen. Moeten we dan maar niks doen? Argentinië en Australië verwacht ik op Tokyo meer van Duitsland ook. Engeland heeft geen sterke jeugd, NZ weet ik niet. China zal ook beter voor de dag komen ipv met een veredeld B team. België zou kunnen verrassen. @lostammer; nou nou ik hoop voorlopig nog niet. Er is genoeg talent in NL. De shootout van Versavel zit je nog dwars?

    1. vostammer

      @lynbosman. Mijn post was gericht tegen de klaagneuzen hier die zeuren over het gebrek aan competitie en de mondialiteit van de sport. Daar moet het Nederlands team zich niets van aan trekken. Maar gewoon winnen en genieten. En natuurlijk is dat een keer eindig.

  6. lynnBosman

    @Lostammer; excuses, ik lees het nu nogmaals en zie hoe het bedoeld is. Ik vind het zo jammer dat mensen klagen over dit toernooi, terwijl NL daar niks aan kan doen. Argentinië speelt notabene gelijk tegen ZA en Engeland tegen India. Overigens vond ik het wel sneu voor Versavel, België zou best kunnen verrassen. Jammer dat de Belgische bond een overstap naar een Nederlandse club tegenhoud.


Wat vind jij? Praat mee...