De Goede en Van Male hadden het moeilijk, maar zijn nu wereldkampioen

Eva de Goede en Kitty van Male van Amsterdam kregen tijdens de play-offs en de EuroHockey Club Cup (EHCC) een flinke dreun. Nu zijn ze wereldkampioen met Oranje, dat voor een deel bestaat uit de speelsters die hen die tik gaven.

‘We hebben met Amsterdam een tegenslag gehad. Dan begin je niet lekker met Oranje’, vertelde een openhartige Van Male een half uur na de gewonnen finale tegen Ierland.

Van Male: ‘Ik voelde me bij Amsterdam verantwoordelijk. Ik ben de oudste, een international, een van de meest ervaren speelsters. Dan verlies je. Dat is een klap. Een deuk. Dan denk je: ik ben niet opgestaan. Je bent kritisch op jezelf. Dat moet je zien los te laten. Het gebeurt vaker dat we van Den Bosch verliezen, maar deze kwam extra hard aan. Ook omdat ik me ieder jaar verantwoordelijker voel.’

De Oranje Dames maken een selfie met de wereldbeker. Foto: Koen Suyk

De ochtend na de EHCC liepen we met de meiden van Den Bosch alweer samen een shuttle run. Kitty van Male

Van Male kreeg van de technische staf van Oranje de tijd en de ruimte om de klap te verwerken en kroonde zich uiteindelijk met acht doelpunten tot topscorer van het toernooi.

‘We hebben een hecht collectief. Dat zijn we bij Oranje altijd geweest. Club is club, Oranje is Oranje. Als we met z’n allen bij Oranje bij elkaar komen, is het weer ‘wij’. De ochtend na de EHCC liepen we met de meiden van Den Bosch alweer samen een shuttle run. Dan feliciteer je elkaar, geef je een knuffel en zet je je gevoel aan de kant. We wilden het WK met elkaar winnen. Dat is gelukt.’

Na het laatste fluitsignaal barstte het feest bij de Oranje Dames los. Foto: Koen Suyk

‘Dit is één team, dat heb je op dit WK kunnen zien’

Ook Eva de Goede – die in de finale haar 200ste interland speelde – erkende dat ze het de afgelopen tijd best moeilijk heeft gehad. ‘Natuurlijk hebben we een tik gehad. Ik zat er na de EHCC niet goed bij. Afgelopen seizoen dachten we met Amsterdam dat we kansen hadden, maar we kregen de deksel op onze neus. Dat was moeilijk, maar we hebben onszelf eroverheen gezet. In dit Nederlands team is geen sprake meer van perikelen bij clubs. Dit is één team. Dat heb je op dit WK kunnen zien. Onze grootste kracht is ons samenspel.’

De Goede vond het moeilijk om na haar sabbatical haar plekje in het team te vinden. ‘Ik moest er even inkomen, even wennen. Het was gek dat ik weg was geweest. Ik ben niet iemand die er meteen weer staat. Ik vergat dat mensen nog steeds tegen me opkijken en iets van me aannemen. Daar moest ik aan wennen, maar het is goed gekomen. Ik heb van dit WK genoten. Ik wilde lekker spelen en dat heb ik gedaan.’

Stoppen ze als international?

Of ze na het WK doorgaan als international, weten De Goede en Van Male allebei nog niet. Ellen Hoog voorspelde bij de NOS dat Van Male gaat stoppen, maar de aanvaller van Amsterdam beweert zelf dat ze nog geen beslissing heeft genomen. ‘Ik ga eerst dit feestje vieren. Na het WK ga ik met Alyson evalueren en kijken of ik doorga. Ik moet er nog goed over nadenken. Ik ga trouwen, ik wil afstuderen, ik wil aan mijn toekomst bouwen. Aan de andere kant kan ik nog een Olympische Spelen meemaken. Ik weet het nog niet.’

Ook De Goede stelt haar beslissing nog even uit. ‘Ik hoef nu nog niet te kiezen. Ik heb nog even. Ik ga erover nadenken en een keer met Alyson kletsen. In het verleden heb ik veel blessures gehad en ik wilde nu kijken hoe mijn lijf dit WK zou voelen. Dat is allemaal goed gegaan. Ik heb nu geen reden om te stoppen, maar ik wil mezelf ook geen druk opleggen dat ik doorga. Op een dag voel ik wat de juiste beslissing is.’

Lees ook


16 Reacties

 1. robvisser

  Ik vond het eerlijk gezegd ook wat raar dat Ellen Hoog eerder deze week met 'de primeur' kwam dat Van Male gaat stoppen. Zo'n aankondiging kun je denk ik beter aan de speelster zelf laten. Ik zou er niet blij mee zijn als een ander dit alvast zegt. Sowieso vond ik Ellen te weinig solidair met de dames van Oranje. Ze liet zich telkens verleiden om mee te gaan in (en voeding te geven aan) de discussie over 'zijn wij nou zo goed, of de anderen zo slecht' en dat het niet goed voor het hockey zou zijn dat Nederland zich zo ontwikkelt en anderen achterblijven. Ik wil me niet laten aanpraten dat ik met een gevoel van schaamte naar dit Oranje zou moeten kijken. Ze doen er alles voor, net als de andere landen, en zijn gewoon wat meer getalenteerd. Dat kan, het gebeurt in zoveel sporten. En zitten we ook te zeuren als Real Madrid weer eens de Champions League wint? Het is een discussie die in geen enkel ander land dan Nederland wordt gevoerd. Er bestaat bij ons de behoefte om af te doen aan de prestaties en te doen alsof overwinningen minder waarde hebben als andere ploegen minder getalenteerd blijken te zijn. Jammer. Ik denk overigens, met alle respect, dat Van Male wat makkelijker te vervangen zou zijn dan iemand als Eva de Goede. In de voorhoede hebben we meer opties. Ik hoop dat Eva nog tot Tokyo doorgaat. Ze is ook nog geen 30, zou moeten kunnen.

 2. lynnBosman

  Eens Rob! Ik vond Ellen met name tijdens de finale daarin tegenvallen.. De discussie is er altijd al geweest en laten we eerlijk zijn als het zelfvertrouwen van veel speelsters niet zo laag was geweest tijdens rio had NL deze ook gewonnen. Nederland kan sinds 2012 alleen van zichzelf verliezen, nu is het verschil nog groter omdat de aanwas van alle andere landen toch karig is. Misschien dat Argentinië en Australië kunnen bouwen en NL tegenstand gaan bieden in Tokoyo. De Belgische dames hebben ook best een leuke selectie, helaas wordt hen de kans ontboden in NL te hockeyen door de Belgische bond. We gaan het zien, maar deze dames verdienen meer dan alleen deze discussie. Ik vond het ook niet handig dat Ellen zei dat Kitty gaat stoppen. De kans is groot, maar laat haar dat zelf zeggen. Natuurlijk zijn er opties (Krekelaar, Verschoor, Veen, Zerbo of een van mijn favorieten voor de toekomst Omrani), maar dan ga je ook voorbij aan Kitty als mens. Wat een vechtlust heeft zij. Ze sleurt, ze trekt en ze scoort. Voor De Goede staan ook eventuele opvolgsters klaar, maar laten we hiervan genieten. Als ze hadden verloren waren de poppen aan het dansen geweest en dat weer mebrouw Hoog ook.

 3. robvisser

  Wist ik niet dat de Belgische dames niet naar Nederland mogen. Is de animositeit al zo groot dat Nederland tot verboden terrein is verklaard? Jill Boon speelde tot voor kort nog in Nederland, maar mag waarschijnlijk blij zijn dat ze desondanks is opgesteld bij dit WK. Van Male heeft wat mij betreft boven verwachting gepresteerd, zeker als je ziet naar de weinig overtuigende aanloop naar dit toernooi die ze had. Zeker, 100% inzet van haar kant, al vind ik ook wel dat je dat moet leveren tijdens zo'n toernooi. Als Australië toch had gewonnen (wat had gekund), dan hadden we die discussie over de veronderstelde zwakte van andere landen niet gehad. Het is te makkelijk allemaal. Ellen was beslist niet handig bezig op tv. Verder denk ik dat Argentinië er in Tokyo wel staat.

 4. venom

  Niemand klaagt als Real Madrid de CL wint want ze winnen tegen een proefclub en niet tegen goedwillende en sympathieke amateurs. Als Real Madrid 6 0 wint van Quick Boys Katwijk niemand zal waarschijnlijk spreken van een historische zege.

 5. lynnBosman

  Oke Venom! En jawel er klagen er veel want Real Madrid staat niet echt hoog op de sympathielijst. @RobV; D'Hooghe bv heeft aanbiedingen gehad om in NL te spelen bv. De coach houdt het tegen omdat het schema niet overeenkwam met de voorbereiding van het nationale team voor Tokio. Zonde want Merino, Granotto, Oliva, Tibbi, Charlton, Hinch, Bray (?) spelen wel komend seizoen gewoon in Nederland.

 6. robvisser

  @lynnBosman De Belgen hebben alleen zichzelf ermee. Andere toppers komen wel naar Nederland om zich te verbeteren (wellicht ook financieel). De echte finale, zo werd gezegd, was niet de wedstrijd tegen Ierland maar tegen Australië en die heeft Nederland terecht gewonnen. Ze hadden het hooguit eerder moeten afmaken. De kleinere landen zijn dichter bij de top gekomen, Australië verloor nipt van Nederland en Argentinië zal zich verder ontwikkelen en staat er wel in Tokyo. Veel positieve ontwikkelingen voor het Internationale hockey. Het evenement leefde als nooit tevoren en de vrees dat het verloren gaat voor de Olympische Spelen lijkt onnodig doemdenken.

 7. lynnBosman

  Ja dat vind ik ook! Ik denk dat D'Hooghe, Versavel en Garniers (?) prima mee kunnen. Tsja Nederland had natuurlijk gewoon moeten winnen, ik denk niet dat Australië perse dichterbij NL is gekomen. Iedereen heeft weleens een mindere wedstrijd. Australië is wel weer serieus aangehaakt en laten goed hockey zien. Sportieve meiden ook. Nederland zal zich ook blijven en moeten ontwikkelen. Het is echt geen ABC 'tje dat we even goud halen. Maar ik verwacht wel wat van Australië, Argentinië, Duitsland op de OS. China en Japan ook.

 8. robvisser

  Klopt. Voor mijn gevoel wordt het juist steeds spannender. Niet voor niets zei Lidewij Welten het als volgt in het FIH interview na de wedstrijd: "I think the rest of the world is hunting us. They're all trying to catch up and if we don't improve ourselves, they will. So we need to keep focussing on ourself and improve ourselves." En in landen als Engeland, Australië en Argentinië worden ook alle middelen ingezet om straks nog beter te zijn, reken maar.

 9. leonardus

  Ik zal vast negatieve reacties krijgen op mijn mening maar het is een mooie tijd om de vernieuwing van dit team sneller door te voeren. Niet omdat de oudere spelers niet goed genoeg zijn maar juist in de aanloop naar Japan kun je de jongeren ruimschoots de kans geven om naar het belangrijkste toernooi te groeien. Dus pak het momentum en laat de ouderen hun plaats afstaan.

  1. Runa Honig

   Alvast een medestander. Vernieuwing van spelers, zeker, maar dan ook een andere bondscoach. Helaas blijft Annan door dit goede resultaat in dit zwakke toernooi buiten schot. Nederland is de te kloppen ploeg en voor Olympisch goud zal niet mooi hockey of voorspelbaar tik-tak spel tot goud leiden, maar het lezen van de tegenstander en het plegen van de juiste interventies in de wedstrijd zelf in combinatie met mentale en fysieke kracht. Op dit laatste gebied schat ik Australië nu al hoger in. Alleen de wil om nog beter te worden en nog beter te coachen, kan ons redden.

 10. lynnBosman

  @Leon; ik denk dat er een aantal gaan stoppen.. Welten gaat sowieso door en dat vind ik geweldig. DVDH ook. Ik denk ook niet dat je alles om moet gaan gooien, ervaring is op zo'n groot toernooi ook ontzettend belangrijk. Ook kunnen de jonkies onwijs veel leren van de oudere garde, dus ik zou zeker niet ze allemaal eruit gooien. Krekelaar, Verschoor zullen gaan aanhaken, ik hoop dat zij beide beter uit deze wake up call komen want het talent druipt er bij beide af. Sanders zal ook weer aanhaken, wat een verdedigster is dat. Richardson en Jansen denk ik ook. Zerbo, Fernig, de Baat. Zelf ben ik fan van Omrani, het is afwachten hoe ze het gaat doen in de Hoofdklasse maar dat zou zo maar eens een "Matla" kunnen worden.

 11. robvisser

  @lynnBosman Het zou inderdaad heel onverstandig zijn om alle ouderen eruit te gooien. Stel je voor, een Lidewij Welten ernaast zetten omdat ze wat ouder is. Nederland zou voor gek worden verklaard. Daarnaast is het gewoon erg belangrijk om een goede mix te hebben van jong en oud, dat is altijd zo geweest bij het Nederlands elftal. Deels is het elftal ook al vernieuwd en verjongd, het is niet zo dat er niets is gebeurd. En hoeveel landen zouden zo'n elftal resoluut omgooien na zo'n prestatie? Afhankelijk van de vorm en ontwikkeling kan er zo nu en dan nog een jongere aanhaken, dat kan altijd. Alleen maar jongeren in een team, dat werkt niet. Matla kwam ook niet uit de verf dit toernooi, het is niet zo dat elke jongere zomaar even aanhaakt.

 12. lynnBosman

  Matla was niet in de vorm van haar leven, maar anderzijds: 3 doelpunten, assist tegen Engeland en de eerste shootout en benut tegen Australië. Stalen zenuwen, fysiek sterk. Mist nog ervaring in keuzes maken, maar ik denk dat we van haar heel veel plezier gaan beleven. Welten, mits fit, zou ik blijven selecteren tot ze stopt.

 13. lynnBosman

  @runahonig: zwakke toernooi? Alle sterkere landen hebben gewoon slecht gepresteerd. Argentinië heeft 2 keer gewonnen, gelijk tegen ZA. Australië heeft maar 1 keer gewonnen in reguliere speeltijd.. ze hebben goed verdedigd, maar NL had gewoon moeten winnen in reguliere speeltijd. Engeland ook 2 keer, waarvan 1 zeer discutabel. Ik zeg niet dat het een appeltje eitje wordt, maar misschien ook even kritisch naar de andere landen kijken voor je jezelf zo negatief uit over de Oranjedames. Op het toernooi in Munchen hebben ze ook 3 keer gewonnen. Er zullen er stoppen, er zullen aanhaken, er zullen afvallen en echt wel aan de punten gewerkt worden. Het is niet perfect nee. Maar om alle oude garde eruit te halen, daarmee ga je geen OS winnen. Wat betreft Annan, ja ze mag nog wel wat werken aan haarzelf, maar deze groep straalde vertrouwen en plezier uit. Iets dst ik gemist heb in Rio.

  1. Runa Honig

   @ lynnbosman: Met zwak bedoel ik natuurlijk het niveau van het hele toernooi, niet de Nederlandse prestaties. We zullen verder zien hoe het uitpakt onder deze bondscoach. Of zij zich en het team verder weet door te ontwikkelen. Over 2 jaar kunnen we de balans opmaken.

 14. robvisser

  Australië heeft nu dertien keer op rij van Nederland verloren, altijd met ditzelfde type krachthockey. Ik verwacht niet dat Nederland er straks opeens niet meer tegen bestand gaat zijn.


Wat vind jij? Praat mee...