De Goede, Matla en De Geus maken kans op FIH-Awards

Oranje-internationals Eva de Goede en Frédérique Matla zijn genomineerd voor de FIH Player of the Year Award. Bij de Oranje Heren dingt niemand dit jaar mee naar de prijs voor wereldhockeyer van het jaar. Wel zien we Jonas de Geus terug in de categorie Rising Star. Matla maakt ook kans op die prijs. Zij heeft dus een dubbele nominatie op zak.

Stemmen op je favoriete spelers kan hier. De winnaars van de prijzen worden in februari van het volgend jaar bekend gemaakt. Het stemmen kan nog tot 17 januari 2020. Bij de FIH-verkiezing tellen de stemmen van de nationale bonden (aanvoerders en coaches) voor vijftig procent mee. De inbreng van de overige hockeyers en hockeyfans over de hele wereld bepalen 25 procent van de uitslag, net als de stemmen van de diverse media.

Opnieuw topjaar De Goede

De Goede won de prestigieuze hockeyprijs vorig jaar voor het eerst, na een geweldig jaar met de Oranje Dames. Onder de bezielende leiding van de middenvelder van Amsterdam won de ploeg van bondscoach Alyson Annan de wereldtitel en de Champions Trophy. Bij dat laatste toernooi werd De Goede, als aanvoerder, verkozen tot beste speelster. Dit jaar loodste De Goede haar club Amsterdam naar de landstitel en won ze met Oranje de Pro League en het EK in Antwerpen.

Primeur voor Matla

Voor Frédérique Matla is het voor het eerst dat ze behoort tot de genomineerden voor de belangrijkste FIH Award. De spits van Den Bosch kent een uiterst productief kalenderjaar met 51 doelpunten in 53 officiële wedstrijden voor club en nationale ploeg. Ze werd eerder dit jaar al uitgeroepen tot beste speelster van de eerste editie van de FIH Pro League, waarin ze met tien goals in vijftien wedstrijden Oranje’s meest trefzekere international was.

Matla maakt op dit moment overigens geen deel uit van de trainingsgroep van de Oranje Dames. Bondscoach Alyson Annan vond dat de Bossche goalgetter met het oog op de Olympische Spelen van Tokio met zichzelf aan de slag moest en wil dat ze werkt aan een aantal verbeterpunten. Welke dat precies zijn is niet publiekelijk bekend gemaakt.

De Goede en Matla moeten in de uitverkiezing opnemen tegen de Argentijnse Carla Rebecchi, de Nieuw-Zeelandse internationals Stacey Michelsen en Olivia Merry en Janne Müller-Wieland uit Duitsland.

Bij de mannen dingen de volgende spelers mee naar de award: de Australiërs Eddie Ockenden en Aran Zalewski, de Belgische wereld- en Europese kampioenen Arthur van Doren en Victor Wegnez, de Argentijn Lucas Vila en de Indiër Manpreet Singh. Van Doren won de prijs de voorbije twee edities.

Nominatie voor De Geus

Jonas de Geus is de enige international van de Oranje Heren die in aanmerking komt voor een FIH Award. De rustige, betrouwbare middenvelder verruilde Almere deze zomer voor Kampong en was in Oranje een stabiele kracht tijdens de Pro League en het EK. De Geus maakt samen met de Indiër Vivek Prasad, de Australiër Blake Govers, de Brit Zachary Wallace en de Argentijnse HGC-speler Maico Casella kans op de prijs voor het grootste hockeytalent van 2019 (Rising Star).

Als mogelijke Rising Star heeft Matla, die in 2017 ook al eens werd genomineerd in de categorie Talent van het Jaar, op haar beurt concurrentie van de Duitse Nike Lorenz, de Indische Lalremsiami, de Chinese Zhong Jiaqi en de Argentijnse Julieta Jankunas.

Geen Nederlandse keepers

In de categorie Keeper van het Jaar is er dit jaar geen Nederlandse genomineerde. Vorig jaar maakte Pirmin Blaak nog kans op die prijs, die toen uiteindelijk gewonnen werd door Vincent Vanasch. De Belgische sluitpost is ook dit jaar één van de kanshebbers voor de prijs.

De prijs voor de beste coaches van 2019 wordt door een deskundig panel van de FIH zelf gekozen. Vorig jaar viel Alyson Annan namens de Oranje Dames (voor de tweede keer op rij) in de prijzen. Bij de mannen ging de award toen naar Shane McLeod, de Nieuw-Zeelandse bondscoach van België.


11 Reacties

 1. lynnBosman

  Ik vind Rebechhi wel verrassend. Ze is een erg goede speelster met veel goals, maar in de belangrijkste wedstrijden niet. De Waard of Nunnink hadden ook niet misstaan in haar plaats denk ik. Ik vind dat media stemmen maar niks. Gewoon door journalisten, coaches en captains laten doen.

  1. Nvanas012

   Mogen captains van alle landen stemmen? Dus bijv de Goede en Michelsen op zichzelf?😂

 2. robvisser

  @lynnBosman Eens. Er staan een paar speelsters bij waarover ik me verbaas. Olivia Merry bijvoorbeeld, geweldige afmaakster maar geen fenomenale hockeyspeelster. Janne Müller-Wieland en Michelsen zijn beiden goede speelsters, maar natuurlijk zeker niet beter dan Lidewij Welten, die er gewoon bij had moeten staan. Rebecchi deed het beter dan verwacht na haar terugkeer, maar ook weer niet zodanig dat je haar in dit rijtje verwacht. Je zou zeggen dat Eva de Goede de meeste kans maakt en Matla zal ook wel hoog scoren.

 3. Nvanas012

  Hoop dat De Goede hem weer pakt, ik heb haar eerlijk gezegd nog nooit zo goed gezien als dit jaar, zowel bij Amsterdam als bij Oranje, ze is uitgegroeid tot de onbetwiste leider met zowel acties, passing en goals. Zou ook een mooie kers op de taart voor haar zijn aangezien ze (denk ik) bijna met hockeypensioen zal gaan. Ook heel vet voor Matla! Een zeer terechte nominatie en zij gaat er in haar carrière denk ik nog wel een paar winnen, maar eerlijk is eerlijk, De Goede verdient hem, er is gewoon nog een breedte verschilletje.😃

  1. marijeknuvers

   Inderdaad bewonderingswaardig. Grote klasse en dat uit de mond van een zuiderling (met vooral een hockeyhart)

 4. robvisser

  @Nvanas012 Precies. Eva de Goede is realistisch gezien de beste van dit stel, het meest allround, de beste techniek, eigenlijk heeft ze alles en ze gaat bij A'dam ook nog eens scoren nu. Janne-Müller Wieland is ouder en ook voor haar kan het een laatste kans zijn, maar er is wel een verschil tussen de twee. Ik herinner me nog dat moment in de Pro League finaleronde tegen Duitsland, toen het leek alsof Janne-Müller op handen en voeten haar contactlenzen aan het zoeken was en Lidewij om haar heen draaide en scoorde. Maar verder heeft Janne een carrière gehad waarvoor je respect moet hebben. Het is natuurlijk wel de vraag of Eva het echt wordt, want in het buitenland zullen ze toch wel iets hebben van 'alweer een Oranje speelster die er met de buit vandoor dreigt te gaan'. Daarom is het voorstel van Lynn Bosman misschien wel beter: het stemmen door journalisten, coaches en captains laten doen.

 5. lynnBosman

  @nvanas012; in het voetbal stemmen bondscoaches en de captains, ik zie niet in waarom dat met hockey niet zou kunnen. Wellicht zal niemand zo arrogant zijn op zichzelf te stemmen. FIH: Votes from National Associations -- which will include some international athletes and coaches votes -- will count for 50% of the overall result, while fans and players (25%), as well as media (25%), will make the other half of the votes." Het Chinese talent zonder social media heeft toch een nadeel tegen Jakunas (meer dan 200 000 volgers) en het hockeygekkr Argentinië.

 6. stekel

  Gegeven de FIH voorzitter is een Indiër : aannemelijk dat Vivek Prasad m krijgt

 7. karin1964

  Bizar om twee maal genomineerd te zijn en geen deel uit te maken van de selectie.

  1. Eelco Houwink

   Ik ben geen echte dameshockey kenner, maar zie nog wel dat de tijden dat Matla en Welten door alle verdedigingen slalomden een beetje over zijn. Mss. is er een kanteling aan de gang waarin de concurrentie beter wordt, de eenmansactie minder effect heeft, spelpatronen veranderen. Mss. vindt Annan wel dat Matla erg goed is, maar niet het uiterste uit haar talent haalt. Kijk even hoe vGaal Sneijdertje ooit op scherp zette (zo niet tergde) en hem zo in div. WK’s naar topniveau dreef. Ik zeg niet dat dit HIER nu de laatste waarheid is, maar er kan van alles aan de hand zijn - ook dit soort dingen dus.

 8. Sjang Fijen

  De keuze van Eva de Goede en Frederique Matla is niet zo verrassend, wel bijzonder is de keuze van Frau Mueller en de Nieuw Zeelandse toppers Michielsen en Merry. Welten, de Waard en ook Nunnink hadden in dit rijtje niet misstaan. Maar ja, dan wordt het wel erg een Oranje onderonsje, hoewel de wereldtoppers van het dameshockey komen uit de Lage Landen. Afwachten wat voor moois er nu uit de hoge hoed komt. Verder: maar hopen dat ondanks een loodzwaar speelschema voorafgaand aan de OS Oranje het straks in Tokio het weer eens gaat maken. Ik drink met een glas rode wijn in de hand op een mooie afloop voor Takkie, en voor Mattie. Salute.............. Sjang


Wat vind jij? Praat mee...