De Waard en Brinkman genomineerd voor FIH Award

Xan de Waard (28) en Thierry Brinkman (28) behoren tot de kanshebbers om dit jaar te worden verkozen tot Wereldhockeyer van het Jaar 2023. Beide Oranje-captains zijn voor de tweede keer in hun loopbaan genomineerd voor de individuele prijs. Oranje-goalies Josine Koning en Pirmin Blaak maken kans op de titel voor de beste keeper van de wereld. 

De nominatie van 201-voudig international Xan de Waard zal niemand verbazen. Aan de stabiele hand van de kwikzilverachtige middenvelder wonnen de Oranje Dames dit jaar met groots machtsvertoon de vierde editie van de FIH Pro League én het EK in Mönchengladbach.

Het is de tweede keer dat De Waard kans maakt op de felbegeerde hockeytitel. In 2018 was de spelbepaler van SCHC voor het eerst één van de kanshebbers. De titel ging toen naar haar Oranje-teamgenote Eva de Goede.

Xan de Waard in kenmerkende stijl in actie tegen België op het EK van afgelopen zomer. Foto: Willem Vernes

Ook Bloemendaal-aanvaller Thierry Brinkman is voor de tweede keer in zijn hockeyloopbaan genomineerd voor de titel Wereldhockeyer van het Jaar. De aanvoerder van de Oranje Heren, die begin dit jaar een uitstekend WK speelden (derde plaats), later de FIH Pro League wonnen en ook nog Europees kampioen werden, was vorig jaar ook al in de race voor de individuele prijs.

Thierry Brinkman. Foto: David Ramírez Rodríguez

Volop concentratie bij Thierry Brinkman. Foto: David Ramírez Rodríguez

Opvolgers van Singh en Albers

Brinkman is samen met Zach Wallace (zijn Engelse ploeggenoot bij Bloemendaal dit seizoen), de Indiër Hardik Singh, de Duitse spits Niklas Wellen en de Australiër Jeremy Hayward (ex-Den Bosch) kandidaat om de opvolger te worden van de Indiase strafcornerkoning Harmanpreet Singh, die de prijs vorig seizoen won.

Bij de vrouwen zijn behalve De Waard zijn ook de Argentijnse Eugenia Trinchinetti, de Duitse Sonja Zimmermann (speelster van Amsterdam), de Australische Rosie Malone en de Belgische Charlotte Englebert (dit seizoen spelend voor Den Bosch) kanshebbers voor de FIH Award. Die is nu nog in handen van Oranje-international en Amsterdam-aanvaller Felice Albers, die vorig jaar met 22 jaar de jongste winnaar ooit van de prijs werd.

Nominaties Koning en Blaak

Net zoals vorig jaar zijn de Oranje-keepers Josine Koning en Pirmin Blaak ook dit jaar weer genomineerd voor de prijs van Beste Keeper. Koning haalde haar vertrouwde, hoge niveau gedurende de wedstrijden in de FIH Pro League en het gouden EK, waar ze vanaf de halve finale de voorkeur kreeg boven ploeggenote Anne Veenendaal.

Blaak miste afgelopen zomer het EK in Mönchengladbach vanwege de geboorte van zijn zoon Keje, maar kon terugkijken op een uitstekend WK in India in januari en won daarna de Pro League met Oranje. Voor de keeper van Oranje-Rood is het na 2018 en 2022 de derde FIH-nominatie in zijn loopbaan.

Keepster Josine Koning van de Oranje Dames tegen België tijdens het EK in Mönchengladbach. Foto: Willem Vernes

Vanwege de twee jeugd-WK’s die in november en december nog worden gespeeld in Chili (vrouwen) en Maleisië (mannen) zijn er dit jaar géén genomineerden voor de Rising Talent Awards. Die prijs wordt uitgereikt aan diegene die op het WK wordt uitgeroepen tot Beste Speler van het toernooi. De FIH Award voor Beste Coach wordt dit jaar toegekend door een FIH Expert Panel, dus niet via een publieke verkiezing.

Stemmen

De uiteindelijke winnaars van de FIH Hockey Star Awards worden bepaald door een groep van experts (veertig procent van de stemmen), coaches en captains van nationale ploegen, fans en de media (elk twintig procent). Om te kunnen stemmen moeten hockeyfans zich eenmalig registeren en een zogenaamd Family Account aanmaken op de site van de FIH. Deze registratie geeft hockeyliefhebbers ook meteen toegang tot de gloednieuwe database van de wereldhockeybond, waarin alle uitslagen, head-to-heads, topscorerslijsten en spelersoverzichten van het internationale hockey staan verzameld sinds 2013.

Stemmen kan via deze link en is nog mogelijk tot en met maandag 11 december. Op dinsdag 19 december zal de FIH de winnaars in alle categoriën bekendmaken. Dan worden ook de prijzen voor de Beste Scheidsrechters van 2023 uitgedeeld.

Alle genomineerden op een rij

Beste mannelijke speler
Thierry Brinkman, Zach Wallace (Engeland), Jeremy Hayward (Australië), Hardik Singh (India) en Niklas Wellen (Duitsland).

Beste vrouwelijke speler
Xan de Waard, Charlotte Englebert (België), Rosie Malone (Australië), Sonja Zimmermann (Duitsland) en Eugenia Trinchinetti (Argentinië).

Beste keeper mannen
Pirmin Blaak, Andrew Charter (Australië), Jean-Paul Danneberg (Duitsland), Oliver Payne (Engeland) en Vincent Vanasch (België).

Beste keeper vrouwen
Josine Koning, Kelsey Bing (Verenigde Staten), Jocelyn Bartram (Australië), Savita (India) en Julia Sonntag (Duitsland).


3 Reacties

  1. lars-gillhausfreeler-nl

    geen talent van het jaar verkiezing deze keer ?

  2. Ramon Min

    Die prijs wordt uitgereikt aan diegene die op het jeugd-WK wordt uitgeroepen tot Beste Speler van het toernooi.

  3. barbara-frese

    Waarom niet ook in de titel de keepers vermelden???? Ga zeker stemmen. Toppers zijn het. Allemaal. 🏑🥅💪🏻👊🏻🧡 bedankt voor jullie mooie inzet voor mooi Nederlands hockey.


Wat vind jij? Praat mee...