Deze achttien mannen jagen op WK-goud in India

Vandaag gaat het WK in India van start. De Oranje-mannen van bondscoach Jeroen Delmée spelen zaterdagochtend (10.30 uur) hun eerste WK-wedstrijd, in Rourkela tegen Maleisië. De groep van Delmée telt liefst elf WK-debutanten. Hoogste tijd om de achttienkoppige Oranje-selectie onder de loep te nemen.

WK-ervaring

In de huidige WK-selectie van Oranje maakten zeven spelers ook het vorige WK al mee: doelman Pirmin Blaak, Seve van Ass, Thijs van Dam, Lars Balk, Thierry Brinkman, Jorrit Croon en Jonas de Geus. Van Ass en Blaak waren als enige van de huidige groep ook van de partij tijdens het WK 2014 in Den Haag.

Brinkman (vier goals), Van Ass (twee), Thijs van Dam (twee), Jorrit Croon (één) en Lars Balk (één) zijn de enige internationals in de huidige selectie van Delmée die al eens scoorden op een WK.

Seve van Ass (links) en Constantijn Jonker belagen de Koreaanse keeper Myungho Lee tijdens het WK 2014. Foto: Koen Suyk

WK-debuut

Liefst tien internationals uit de Oranje-selectie gaan in India hun WK-debuut beleven: Justen Blok, Teun Beins, Tjep Hoedemakers, Koen Bijen, Terrance Pieters,  Jip Janssen, Tijmen Reyenga, Floris Wortelboer, Steijn van Heijningen en Derck de Vilder. Mogelijk wordt tweede keeper Maurits Visser de elfde.

Zeven spelers speelden nog nooit eerder een titeltoernooi met Oranje: Pieters, Hoedemakers, Bijen, De Vilder, Van Heijningen, Beins en Reyenga.

Ervaren Van Ass

Seve van Ass is degene met de meeste toernooi-ervaring in de huidige Oranje-groep. De middenvelder van HGC was al op zeventien titeltoernooien van de partij: zes EK’s, twee WK’s, twee Olympische Spelen, vier Champions Trophy’s en drie Hockey World Leagues.

In de Oranje WK-selectie zijn Van Ass (203 caps), Brinkman (140) en Blaak (126) het meest ervaren. Brinkman (55 goals), Janssen (34) en Van Ass (29) hebben de meeste interlandgoals achter hun naam staan.

Thierry Brinkman (midden) was tijdens het WK 2018 in India topscorer van Oranje met vier goals in zeven wedstrijden. Foto: Koen Suyk

Jonge WK-ploeg

De gemiddelde leeftijd van de Oranje WK-selectie is 25,50 jaar. Daarmee is Nederland op Spanje (24,06) en Japan (23,78) na de jongste WK-ploeg. De Zuid-Koreanen en Belgen hebben de oudste ploegen met een gemiddelde leeftijd van respectievelijk 30,50 en 30,22 jaar.

De Oranje WK-selectie van 2018 telde vijf dertigers, de huidige WK-groep telt slechts twee dertigers (Blaak en Van Ass). Verdediger Justen Blok is met 22 jaar de jongste international in de ploeg van Jeroen Delmée.

De achttien Oranje-internationals

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hockey.nl (@hockeynl)


Wat vind jij? Praat mee...