Dit is de kerngroep van de Oranje Heren richting Tokio

Vrijdag werd bekend hoe de 22-koppige selectie van bondscoach Alyson Annan eruit ziet van de Oranje Dames richting de Pro League en de Olympische Spelen van Tokio. De selectie van de Oranje Heren richting Tokio was al in oktober bekend gemaakt door bondscoach Max Caldas, voor de olympische kwalificatiewedstrijden tegen Pakistan. Die selectie bestaat uit 26 spelers. 

In vergelijking met de olympic qualifier tegen Pakistan, waar Oranje zich in het Wagener Stadion na een 4-4 gelijkspel en een 6-1 overwinning plaatste voor de Olympische Spelen, zijn daarna Thijs van Dam, Jelle Galema, Diede van Puffelen, Lars Balk, Sam van der Ven (GK), Jorrit Croon, Sander de Wijn en Bob de Voogd toegevoegd.

Olympic Qualifier, OS Tokio, Nederland – Pakistan 4-4. Van links naar rechts Jonas de Geus, Sander Baart, Billy Bakker, Thierry Brinkman, Seve van Ass, Valentin Verga en Mirco Pruyser. Foto: Willem Vernes

Het Nederlands elftal vertrekt begin januari met 25 spelers naar Maleisië. Vanuit Kuala Lumpur vliegt Oranje met twintig spelers naar India, waar het zaterdag 18 en zondag 19 januari de Pro League-wedstrijden speelt in Bhubaneswar tegen India. De nu nog geblesseerde Jorrit Croon (knie) en Sander de Wijn (voet) gaan mee naar Azië. Alleen verdediger Sander Baart ontbreekt, die herstelt nog van zijn gebroken arm.

Selectie Oranje Heren voor Pro League 2020

Voornaam Achternaam Club
Seve Ass, van HGC
Sander Baart Braxgata  (België)
Billy Bakker Amsterdam
Lars Balk Kampong
Pirmin Blaak (GK)  Oranje-Rood
Thierry Brinkman Bloemendaal
Jorrit Croon Bloemendaal
Thijs Van Dam Rotterdam
Jelle Galema Den Bosch
Jonas Geus, de Kampong
Jeroen Hertzberger Rotterdam
Jip Janssen Kampong
Bjorn Kellerman Kampong
Robbert Kemperman Kampong
Joep Mol, de Oranje-Rood
Terrance Pieters Kampong
Mirco Pruyser Amsterdam
Diede Puffelen, van Rotterdam
Glenn Schuurman Bloemendaal
Sam Ven, van der (GK) HGC
Valentin Verga Amsterdam
Maurits Visser (GK) Bloemendaal
Bob Voogd, de Braxgata (België)
Mink Weerden, van der Oranje-Rood
Sander Wijn, de Kampong
Floris Wortelboer Bloemendaal

25 Reacties

 1. ericst29

  Wat vind ik? Nou...Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Dus: Strijden om de 5e plaats in Tokio. Niks nieuws onder de zon lijkt me zo.

 2. gaston-orozco

  Leuk dat je verwachtingen zo laag zijn. Ik denk dat ze je verwachtingen zullen overtreffen. Dus je zult gelukkig zijn. Misschien niet goud, maar een medaille moet haalbaar zijn. Een beetje teleurstellend dat er echter geen nieuwe namen zijn. Het zou leuk geweest zijn als er iemand nieuw in de groep zou komen.

 3. popov0702

  Wel Pieters geen Bovendeert, dan ben je even niet aan het opletten lijkt me

 4. Runa Honig

  Wat is nu eigenlijk de les die Caldas heeft getrokken? Weer de veilige weg. Hak eens knopen door en vervang spelers als bakker, de mol en schuurman.

  1. Eelco Houwink

   Eens (zij het met iets meer/andere namen ) Als je ziet waar de successvollere ploegen in de Hoofdklasse mee spelen, die de jeugd een volwaardiger rol geven, welke systemen en nieuwe oplossingen er daarbij ontstaan c.q. gevonden worden, dan is dit allemaal wel erg stationair gebleven. Ik sluit niet uit dat er nog een “laatste kans” effect is dat voor extra impuls zorgt, maar dat moet dan wel (intern) duidelijk gemaakt worden

  2. Mike de Bot

   Welke spelers mis je? Naast van Bovendeert.

 5. luchtisblauwgrasisgroen

  Dus Galema is eerder jaar op basis van zijn goede vorm geselecteerd, maar heeft dit seizoen nog amper gescoord en zit er toch bij. Bovendeert is topscorer en wordt buiten de selectie gehouden 🤔

 6. Het Muurtje

  Veilige selectie keuze, zou Caldas zelf de selectie hebben gemaakt of de oude whatsappgroep “Oranje Heren” kopiëren/plakken en daarna alleen het jaartal hebben veranderd?

 7. edny

  De redactie heeft mij gevraagd niet negatief te zijn of beledigend maar ik denk dat een ieder hier ervan overtuigd is dat strijden on 5e of 6e plaats al erg hoog gegrepen is.Dus stel ik voor dat we een lijstje samenstellen van 1 t/m 6 in tokio. mijn list is: 1 belgie 2 australia 3.argentinia 4.spanje 5.duitsland 6 nederland. Zien of ze dit plaatsen.

  1. Eelco Houwink

   Inderdaad 1. Belgie en 2. Australie 3.....6 Kan in elke volgorde, met kleine plus NL ls ze geen off-day hebben

 8. gaston-orozco

  Om eerlijk te zijn, elk van die teams zou een medaille kunnen winnen, en je vergeet ook Groot-Brittannië en India. Het is momenteel zeer competitief. Het zal zeker interessant zijn. Vergeet niet dat Australië 6e was in Rio, hoewel ze favoriet waren om te winnen. En niemand geloofde dat Argentinië vóór het toernooi goud zou winnen. Alles is mogelijk.

 9. robbertsmit

  Voor mijn idee zijn de selecties van Spanje en Argentinie tamelijk oud en smal. GB zonder Sam Ward is ook wel stukje minder zonder zijn corner en agressie in de cirkel. Top 4 moet te doen zijn.

 10. ebaart

  Altijd weer treurig te constateren hoe mensen het nodig vinden een mening te spuien (en dan nog geërgerd zijn als ze niet op de man mogen spelen - goeie zet redactie.... eindelijk) zonder de moeite te willen doen hun mening eerst te onderbouwen met feiten, argumenten of gewoon door eens te praten met mensen met verstand van zaken en inzicht in de specifieke omstandigheden.... voor ze hun mening vormen. Natuurlijk mag iedereen zijn / haar mening hebben maar het zou zoveel fijner zijn als zij hun ongefundeerde meningen ook gewoon lekker voor zich houden. En als je dan toch bepaalde zaken aan de kaak wil stellen of een discussie wil aangaan, stel dan eerst een open vraag zonder dat in je vraagstelling al gelijk je vooroordeel zit ingebakken. Als je gewoon nuchter naar de feiten kijkt (en wat meer vragen stelt aan mensen met verstand van zaken) dan besef je dat er bij de heren gewoon een meer dan gezonde concurrentie is. Er zijn vier landen die allemaal evenveel aanspraak kunnen maken op de gouden medaille in Tokio straks: Australië, België, Nederland en Duitsland. Daarnaast twee sterke outsiders zoals Argentinië en Indië, die op een goeie dag ook iedereen kunnen verslaan. En met Engeland en Spanje zijn er ook nog twee dark horses die kunnen verrassen. Kortom een 8-tal landen die met terechte verwachtingen strijden voor een podiumplek. Als je dan gewoon nuchter naar de feiten kijkt dan zijn de resultaten uit het recente verleden gewoon meer dan goed te noemen (en beter/consistenter dan de meeste andere toplanden)... ook al voldoen ze klaarblijkelijk niet aan de onrealistische verwachtingen van enkele zuurpruimen en mensen die in het verleden zijn blijven hangen. Met een finale en halve finale op de laatste twee Olympische Spelen, met 2x de finale op de laatste twee WK's, met 2 gouden en 2 bronzen medailles op de vier laatste EK's. Kortom, stop met zeiken.... stel eerst vragen en vorm dan pas je mening. Succes aan iedereen die de selectie haalde en hoop dat jullie allemaal blessurevrij naar een topvorm toe mogen groeien komende zomer zodat de staff het erg moeilijk krijgt de 16+2 aan te duiden!

  1. goud

   Je pleidooi tegen het gezeur en het onrealistische beeld dat we minimaal goud moeten winnen steun ik. Wel een beetje langdradig geschreven. Vond je het zelf een goed, kort, bondig en duidelijk beschreven reactie? En welke vraag heb je zelf gesteld?

  2. Runa Honig

   Ebaart: Wil je van dit forum een applausmachine maken?

  3. hcballetje

   Ok Ebaart, ik kijk nuchter naar de feiten, ben niet of nauwelijks emotioneel betrokken bij het Nederlands Team, ik verdiep me in de materie en voer hier en daar een gesprek met iemand die kennis van zaken heeft. Toch zie ik dingen anders, bijvoorbeeld: Je kunt zeggen dat “NL de halve finale heeft gehaald in Rio”. Je kunt ook zeggen dat NL teleurstellend geen medaille heeft gehaald in Rio. Het is maar net hoe je het ziet of hoe hoog je de lat legt. Over die lat gesproken, kan die niet hoger vanwege deze selectie? Of kan die niet hoger omdat deze bondscoach deze selectie maakt en al jaren “bouwt” op een aantal spelers die blijkbaar een hogere lat niet aankunnen? Ebaart, ik hoop dat je ziet dat je soms naar dezelfde zaken kunt kijken en alles toch net wat anders kan zien. Ik vind namelijk dat er in NL wel voldoende kwaliteit is voor goud. Het is maar net waar je naar kijkt en hoe je het ziet!

 11. MIck

  Volgens mij verwacht Niemand goud, ik zou brons met dit elftal en deze coach al een wereldprestatie vinden, mag ik dat van je zeggen of moet ik het eerst even onderbouwen. Waarom moet ik eerst een open vraag stellen? En ga jij dan die open vraag beantwoorden? De redactie plaatst een artikel en daar kan op gereageerd worden dat heet een Forum dat daar dan reacties komen die jij ongenuanceerd noemt dat kan maar dat is dan de mening van een ander en het gevolg van een forum.

 12. robvisser

  Ja, een beetje raar dat Ernst Baart eens in de zoveel tijd even langskomt om iedereen die dit forum maakt tot wat het is helemaal af te branden. Het staat eenieder toch vrij om zijn eigen mening te geven, mits binnen de hockey.nl huisregels? Of moeten we de inbreng van Ernst Baart zien als een bijlage hiervan?

 13. ebaart

  Raar? Dat lijkt me niet... behalve die enkelingen met een mening zijn er ook enkele (vele) die zich storen aan het negatieve of vaak gewoon het domme van de meeste van die meningen... Op de een of andere manier schijnen sommige het hebben en uiten van een mening als iets belangrijks te zien. Ik zeg nergens dat u geen mening zou mogen hebben en ook niet dat u die niet zou mogen uiten. Dat zou niet alleen raar, maar zelfs eng zijn... Ik pleit enkel voor het onderbouwen van uw mening voor u de neiging krijgt deze per se te moeten delen met de rest van de wereld. Liefst met feiten, minstens met doordachte argumenten. En het helpt om voordien open vragen te stellen aan betrokken mensen met kennis van zaken die ook de specifieke situatie kunnen inschatten. Pas dan zou uw mening interessant genoeg kunnen zijn om te delen met de wereld en waard om mee in discussie te gaan. Ook/Zeker als dat constructief kritische meningen zijn. De meningen gestoeld op eigen voorkeur, vooroordelen, napraten van andere en geuit in one-liners dragen in mijn ogen niets bij. Dat ik dit slechts om de zoveel tijd hier aan de kaak stel, komt omdat ik ook nog wel iets anders te doen heb gelukkig. Ik ga graag de discussie aan met mensen die met naam en toenaam onderbouwd en constructief van gedachte willen wisselen. Maar zie hier weinig gelegenheid daartoe...

 14. robvisser

  @ebaart Al diegenen die denken een meer inhoudelijke bijdrage te kunnen leveren welke naar hun mening het niveau van dit forum (verder) verhoogt zijn van harte welkom. Net als bij stemmen geldt: als je zelf niet meedoet, dan heb je geen invloed op het resultaat (en dan heb je ook wat minder recht om te klagen, zo wordt wel eens gezegd). En als je dan wat langer op dit forum zit, dan merk je dat iedereen toch wel het beste voor heeft met de Oranje teams en dat er verrassend veel opties lijken te zijn die wellicht leiden tot betere resultaten.

 15. ericst29

  Lekker verhaal Baart en vooral NIET onderbouwd ondanks een heleboel gewauwel. Je moet het lef maar hebben om een ieder hier de maat te nemen met een hoop gezwets dat het niveau van een gemiddeld MBO epistel niet overstijgt.

 16. MIck

  EBaart, neem jezelf niet zo serieus. Het merendeel van de Posts op deze site zijn prima onderbouwd en dat jij je er niet in kan vinden dat kan dat zal vaker gebeuren op een forum. Wie ben Jij om te bepalen of een mening van wie dan wel of niet interessant genoeg kan zijn om met de wereld te delen? Een mening is vaak gestoeld op persoonlijke voorkeur.

 17. Gstax

  Hoop in ieder geval niet dat de ganse KNHB in zijn nopjes is als de "doelstelling een medaille halen" gehaald is. Alles andere dan goud als doelstelling is NL onwaardig. Beetje vergelijkbaar met een USA basketbal team dat voor een medaille gaat. Angsthazerij

 18. jvolcano

  Een jaar geleden werd Nederland met deze kerngroep nog 2e op het WK.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   En 5 maanden geleden teleurstellend 3e op het EK...


Wat vind jij? Praat mee...