Doelpunten op bestelling: 50ste interlandgoal Pruyser

Mirco Pruyser heeft donderdagavond een mooie mijlpaal in het Nederlands elftal bereikt. In de Champions Trophy-wedstrijd tegen Australië voerde de spits zijn interlandproductie met één treffer op naar vijftig doelpunten. Hij had er slechts 77 interlands voor nodig.

‘Het zit wel in mijn aard dat ik vaak degene ben die scoort’, zei Pruyser drie jaar geleden in een interview tegen hockey.nl. ‘Elke keer als je die tikken van de hoek van de plank hoort; daar word je gewoon vrolijk van.’

Met die quote in het achterhoofd kan het niet anders of de spits van Amsterdam moet zich de gelukkigste mens op aarde voelen. De klank van de plank is namelijk een vertrouwd geluid als Pruyser zijn Oranje-shirt draagt. Het Nederlands elftal heeft in zijn rijke historie zelden zo’n pure afmaker gehad. De spits rijgt de doelpunten al maandenlang in razend tempo aaneen voor Oranje.

Slow start

Je zou bijna vergeten dat de interlandloopbaan van 28-jarige Pruyser eigenlijk nog maar net is begonnen. De laatbloeier speelde op 6 december 2014 pas zijn eerste interland: op de Champions Trophy in Bhubaneswar tegen Argentinië, onder de huidige bondscoach Max Caldas. Het duurde even voordat Pruyser zijn reputatie als goaltjesdief kon waarmaken in Oranje: pas in zijn negende interland – op 24 juli 2015 uit tegen Spanje – kwam hij voor het eerst tot scoren. Hij maakte er in dat duel meteen vier en bezorgde Oranje daarmee een 4-1 zege. Pruyser was officieel los vanaf dat moment.

28 doelpunten om het echie

Pruyser maakte zijn eerste competitieve doelpunt op het EK 2015 in Londen, tijdens de 2-0 overwinning op Engeland. Daarna volgden op grote toernooien nog 27 treffers, met het EK van vorig jaar in eigen land als onbetwiste hoogtepunt. Op dat toernooi had Pruyser met zes goals in vijf wedstrijden een groot aandeel in de Europese titel van Oranje. In totaal maakte de spits zijn 28 toernooidoelpunten in 46 wedstrijden. Daar staan 22 goals in 31 vriendschappelijke interlands tegenover.

Spanje favoriete opponent

Pruyser maakte de meeste van zijn vijftig interlanddoelpunten in duels met Spanje (acht). In totaal kwam hij namens Oranje tegen achttien verschillende landen in actie en bleef hij alleen tegen Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië, Rusland en Schotland droog staan. Als we louter kijken naar toernooiwedstrijden, dan is Engeland op basis van de cijfers de favoriete tegenstander van Pruyser: vijf goals in vier interlands.

Topjaar 2017

In het kalenderjaar 2017 was de doelpuntendrift van Pruyser niet te stoppen. In 25 interlands kwam de spits toen tot evenzovele treffers. Mede door die doelpuntenregen werd hij genomineerd voor de FIH Player of the Year Award. Dit jaar staat de teller voor Pruyser alweer op negen treffers in twaalf interlands.

Pruyser kwam in 41 van zijn 77 interlands tot scoren, dus hij scoort vaker wel dan niet. In 34 duels was hij goed voor één treffer en in zes wedstrijden maakte hij er twee. Het eerder genoemde duel met Spanje van 2015 is tot nu toe het enige duel waarin Pruyser meer dan twee keer scoorde.

Vaak belangrijke goals

Pruyser is met zijn goals vaak belangrijk voor Oranje. Met elf van zijn vijftig goals brak hij de score open in een wedstrijd en drie keer schoot hij Oranje op voorsprong na een andere gelijke tussenstand dan 0-0. Verder maakte hij met zes treffers een achterstand ongedaan en vergrootte hij de marge elf keer naar twee goals in het voordeel van Oranje. Met zijn overige negentien doelpunten voerde hij óf de score verder op (zestien keer) óf maakte hij een achterstand iets draaglijker (drie).

Zoals het Pruyser betaamt komt het leeuwendeel van zijn doelpunten (45) voort uit veldspel. Slechts vijf keer kwam de spits tot scoren uit een strafcornervariant, zoals in de Champions Trophy-wedstrijd tegen Pakistan (4-0) van afgelopen dinsdag. Pruyser maakte de meeste van zijn vijftig goals (zestien) in het derde kwart van zijn wedstrijden.


Wat vind jij? Praat mee...