Drie debutanten bezorgen Oranje zoete zomerzege tegen India

De Oranjemannen zijn hun zomerse Pro League-campagne begonnen met een knappe 4-1 zege op India. Bijzonder: alle Nederlandse goals werden gemaakt door debutanten. Zowel Pepijn Reyenga, Boris Burkhardt als Duco Telgenkamp (tweemaal) waren trefzeker tijdens hun eerste optreden bij de ploeg van bondscoach Jeroen Delmée.

Voor de toeschouwers in Eindhoven die afgelopen winter naar het WK hebben gekeken, was het woensdag wel even wennen. In vergelijking met de gewonnen bronzen strijd met Australië waren er liefst negen nieuwe namen te bewonderen. Een gevolg van de tijdelijke samenstelling van Oranje, dat deze week aantreedt zonder bijna alle internationals van Kampong en Bloemendaal. Zij krijgen na hun tropenjaar extra rust.

En die rust bood ruimte. Ruimte voor de zeven debutanten, waarvan er eentje – Miles Bukkens – alleen tijdens het laatste kwartier mee mocht doen. Plek voor aanstormende talenten als Luke Dommershuijzen en Floris Middendorp, die vorig jaar hun eerste interlands speelden. De lijst met nieuwkomers was lang en omvangrijk. Van de Bossche verdediger Timo Boers tot Hoofdklasse-goalgetter Duco Telgenkamp, vandaag de enige Kamponger in de selectie. Thijs van Dam, met 84 interlands een van de meest ervaren spelers, was gepromoveerd tot aanvoerder.

Van links naar rechts: Luke Dommershuijzen, Max de Bie, Timo Boers en Miles Bukkens, die een kwartier voor tijd debuteerde. Foto: Willem Vernes

Wennen tot de eerste debutantengoal

Het was dan ook niet zo gek dat Nederland een aanvankelijk beetje aan elkaar, de tegenstander – die op oorlogssterkte was – en aan de ambiance moest wennen. Bijvoorbeeld Max de Bie, die op de middenlijn opendraaide in een woud van Indiase sticks. Telgenkamp die veel minuten kreeg, maar voor rust amper gevaarlijk werd. Het kon gebeuren op een avond waarop er zo veel anders is dan normaal. Vervelender was, dat het eerste echte gevaar van India meteen tot een strafbal leidde. Een sleeppush van Amit Rohidas belandde op de voet van Tijmen Reyenga, waarna Harmanpreet Singh – de topscorer aller tijden in de Pro League – voor de 0-1 zorgde.

Het antwoord van Oranje volgde snel, via ‘die andere Reyenga’. Ook wel bekend als debutant Pepijn. Hij zette zijn eerste interland luister bij door aan het begin van kwart twee voor de gelijkmaker te tekenen. De middenvelder van Den Bosch werd fraai aangescoopt door Joep de Mol, controleerde, deed een pas naar binnen en beukte in de verre hoek de gelijkmaker binnen. Het was een van de weinige kansen het tweede kwart, waarin de corner van Boris Burkhardt – inderdaad, ook hij debuteerde – wegens gevaarlijk spel werd afgefloten.

Duco Telgenkamp maakte de derde treffer voor Oranje. Foto: Willem Vernes

Beslissing binnen twee minuten

Die misser maakte de sleepspecialist van Amsterdam meer dan goed bij de volgende corner. Burkhardt versierde ‘m zelf – met een mislukt schot – en pushte de bal vervolgens keihard in de bovenhoek, 2-1. Het was een beloning voor een stabiele fase van Oranje, waarin het India aanvallend lam legde en er zelf een paar keer gevaarlijk uitkwam. Dat gebeurde een minuut na de goal van Burkhardt ook. Telgenkamp was het eindstation van een nieuwe uitval van Oranje en pushte uit een lastige hoek raak. Op de tribune klapten zijn teamgenoten uit Utrecht hun handen stuk voor de spits.

India kreeg in het laatste kwart nog drie corners, maar maakte verder niet al te veel indruk. De Aziaten zijn onder een nieuwe bondscoach – de Zuid-Afrikaan Craig Fulton – aan een nieuw tijdperk begonnen na een mislukt WK in eigen land. In het laatste kwart, met ook Miles Bukkens als laatste debutant binnen de lijnen, nam de druk op de Nederlandse cirkel toe. Spannend werd de wedstrijd niet meer.

Zeker niet meer toen Telgenkamp de Kampong-rij op de tribune nog eens liet juichen door de 4-1 te maken. De aanvaller durfde het zelfs al aan om brutaal zijn vinger op de mond te leggen tijdens het vieren van zijn tweede treffer. Aan branie geen gebrek bij de spits die een jaar geleden nog geen Hoofdklasse-duel gespeeld had. Dat Pirmin Blaak 26 seconden voor tijd ook nog een strafbal stopte, gaf de knappe zege nog wat extra cachet.

Oranje leerde woensdag pijlsnel bij tegen India, na die onwennige beginfase. Dat was een compliment aan het elftal vol groentjes van Delmée. En een meer dan hoopvol gegeven zo aan het begin van deze propvolle hockeyzomer, met een karrenvracht aan Pro League-duels én als uitsmijter het EK in augustus in Duitsland.

 

 


3 Reacties

  1. JPGi

    Mooi om te zien drie oud-hdm’ers in de voorhoede

  2. fleurdejonge

    Mooie wedstrijd gezien met zoveel debutanten! Vooraf is het natuurlijk altijd maar de vraag hoe het loopt als er veel ervaring wegvalt. Begin wat onwennig maar dat werd snel opgepakt. Onder de indruk van Pepijn Reyenga, Boris Burkhardt en Duco Telgenkamp. Knap werk! Ook de andere debutanten hebben het meer dan prima gedaan, al vraag ik mij af waarom Bukkens alleen in kwart 4 meedeed? Daar helaas (logischerwijs) ook weinig van gezien. Op naar de volgende!

  3. Runa Honig

    Goed selectiebeleid van Delmee. Geen vriendjespolitiek en favoritisme, maar gewoon objectief de beste talenten bij de selectie gehaald. Wat waren de jonkies goed en wat oogde het spel georganiseerd. Knap! Hoopgevend met het oog op Parijs volgend jaar. De selectie staat nu wel op scherp. Ik kan me voorstellen dat sommige spelers zich even achter de oren krabben en wat zenuwachtig worden.


Wat vind jij? Praat mee...