Droomdebuut voor Marijn Veen: ‘Dit moet ik even laten bezinken’

In de 43ste minuut brak debutante Marijn Veen de ban voor Nederland, toen ze bij de tweede paal uit de rebound de gelijkmaker (1-1) binnenschoot. Twee minuten voor tijd maakte ze ook haar tweede goal van de wedstrijd, waarmee ze de overwinning voor de Oranje Dames (3-1) veilig stelde. Een droomdebuut voor de speelster van Amsterdam.

‘Ik moet het nog even laten bezinken. Ik stuiter nog een beetje’, zei de trotse Veen – die samen met Renée van Laarhoven debuteerde – een paar minuten na afloop van de wedstrijd, toen de adrenaline nog door haar lijf gierde. Door haar medespeelsters was ze uitvoerig gefeliciteerd. ‘Ze zeiden dat ze geen idee hadden wie voor het laatst bij haar debuut twee keer scoorde. Van deze groep in ieder geval niemand. Ik vind het heel speciaal. Twee goals.’

De Oranje Dames juichen na het eerste doelpunt van Marijn Veen. Foto: OrangePictures/Andre Weening

Veen bekende dat ze zaterdagochtend anders wakker was geworden dan normaal. ‘Eindelijk gaat het gebeuren, voelde ik. Mijn debuut in Oranje. Waar ik van droomde. Twee uur van tevoren begon het flink te kriebelen, maar het ging goed. Ik ben blij en trots dat ik m’n eerste interland heb mogen spelen. Wat ik graag wilde bereiken, is werkelijkheid geworden. Ik vond het heel gaaf.’

Als je kritisch bent, kun je zeggen dat ik er meer had kunnen maken. Marijn Veen

De debutante kreeg meerdere kansen om de score hoger uit te laten vallen. In het tweede kwart, toen het nog 0-0 stond, stond Veen bij de tweede paal toen een pass van Laurien Leurink haar kant op kwam. Het lukte haar net niet de bal goed aan te nemen, waardoor ze op de Japanse keepster stuitte. In het vierde kwart, bij een stand van 1-1, kreeg Veen een nog grotere kans. Ginella Zerbo tipte op doel, een poging die de keepster knap met haar vingertoppen redde. In de rebound sloeg Veen over de bal heen.

‘Die laatste had ik moeten scoren. Als je kritisch bent, kun je zeggen dat ik er meer had kunnen maken’, zegt Veen, die met haar twee treffers toch een droomdebuut kende.

Veen: ‘In het begin speelden we te vaak lang. De volgende keer moeten we de structuur vanaf de eerste minuut op orde hebben, het makkelijk voor onszelf maken en elkaar simpele passjes geven. Dan komen we er met combinatiespel doorheen en creëren we kansen. Gek is het niet dat het in het begin nog niet goed ging, want we hebben een vrij nieuwe groep. Gelukkig speelden we ieder kwart beter. Het is terecht dat we hebben gewonnen. Als we deze stijgende lijn voorzetten, staat ons iets moois te wachten.’

Marijn Veen aan de bal in haar debuutwedstrijd. Foto: OrangePictures/Andre Weening