‘DvdH’ met vertrouwen naar WK: ‘Uitgestraald dat bij ons niets te halen valt’

Met een lekkere 0-4 overwinning sloten de Oranje Dames het vierlandentoernooi in Grünwald succesvol af. Eerder deze werd ook gewonnen van Nieuw-Zeeland en Argentinië. Daarmee zijn de laatste oefenpotten voor het Wereldkampioenschap dat over een week begint, gespeeld. Oranje lijkt in bloedvorm om de titel te verdedigen in Londen.

31 winstpartijen boekte het Nederlands elftal van Alyson Annan op rij. De laatste nederlaag dateert van bijna een jaar geleden. Op 29 juli 2017 werd met 0-1 verloren van België in een oefeninterland. Laat dat WK maar komen, zou je denken met zulke cijfers. Aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel is helder over de vorm van haar ploeg: ‘We zijn er klaar voor. Op het vierlandentoernooi in Breda speelden tegen we wat mindere tegenstanders, maar hier hebben we tegen de wereldtop gespeeld. We zijn echt getest. En geslaagd.’

Laura Nunnink vertelde eerder dat het plan van Oranje in Grünwald was om onoverwinnelijkheid uit te stralen. ‘Wij willen gewoon elke wedstrijd winnen en op die manier een tik uitdelen aan de tegenstander. Uitstralen dat er niks te halen valt bij ons’, beaamt Dirkse van den Heuvel. ‘Ik weet niet hoe het bij de andere landen werkt, die zijn misschien pas top op het WK. Maar wij wilden ook alles in aanloop winnen en met een goed gevoel naar het WK. Dat is gelukt. Toch blijven we verbeterpunten zien bij onszelf en die zullen we deze week met elkaar bespreken.’

Door de indrukwekkende zegereeks is Oranje misschien wel dé topfavoriet voor de eindoverwinning in Londen. Dat brengt extra druk met zich mee. Daarnaast lijkt elke andere ploeg maar wat graag te zien dat het grote Nederland een keer onderuit gaat. Dat was te merken in het laatste duel met Duitsland. De Argentijnse en Nieuw-Zeelandse speelsters bekeken de wedstrijd vanaf de kant en juichten openlijk voor Duitsland. Ook Dirkse van den Heuvel weet dat alles in Londen weer anders zal zijn. ‘Bij een WK komt meer druk kijken. Het gevoel is anders. Maar we gaan er met zelfvertrouwen naar toe.’

De aanvoerder waakt ervoor om na de drie overwinning te hoog van de toren te blazen. Meer dan ‘één van de favorieten’ noemt ze Nederland niet. ‘We wonnen er nu van, maar Nieuw-Zeeland en Argentinië zijn pas net geland hier. Die zullen misschien wel last hebben van een jetlag en er over een week vergeleken met vandaag echt nog een schepje bovenop gooien. Met die Argentijnen weet je het sowieso nooit. Die zijn heel anders dan wij. Die kunnen hier nu slecht zijn en over een week opeens heel goed. En dan heb je Engeland ook nog… Nu ging het misschien makkelijk, maar dat zal straks anders zijn.’

 


7 Reacties

 1. robvisser

  Met alle respect, dat zie ik bij de heren toch niet gebeuren hoor, dat concurrerende teams langs de zijlijn voor de tegenstander van Oranje staan te juichen. Kennelijk is de gunfactor minder groot bij de dames. Ook bij vrouwenpartijen op Wimbledon zie je na afloop aan het net meestal een lauw handje. Verder denk ik overigens dat een ploeg als Argentinië veel kwetsbaarder is dan Oranje en het zou me niet verbazen als de Argentijnen op het WK door een andere ploeg dan Oranje worden uitgeschakeld.

 2. lynnBosman

  En maar allemaal in NL willen hockeyen he.. wat een klasbakken die Argentijnse en NZse meiden. Maar mooi ergens dat ze dat deden, de Oranjedames werden er in ieder geval niet door afgeleid. Zegt eigenlijk hoe bang ze zijn voor NL. Natuurlijk misschien een jetlag, maar NL speelde op in Australië en USA daar ook mee. Daarbij hebben de NZ dames ook een testserie in Argentinië achter de rug. NL zal mentaal vooral weerbaar moeten zijn en de goaltjes scoren. De landen zullen een aantal stappen extra zetten op het WK, maar dat moet ook voor NL gelden, Engeland zal misschien een angstgegner zijn in de koppies van een aantal en hebben het thuisvoordeel, maar ook dat is geen wereldteam. Wel één team. @RobV eens, Argentinië is ook geen wereldploeg, wel enkele gevaarlijke speelsters en veel agressie. Werden in de HWL uitgecshakeld door Zuid Korea (?).

 3. robvisser

  @lynnBosman Argentinië werd op de HWL door Nieuw-Zeeland uitgeschakeld, terwijl Nederland daarvan met 4-0 en (in de finale) 3-0 won. Het 4-landen toernooi is natuurlijk niet hetzelfde als een WK, maar Nederland kan net zo goed nog beter dan wat ze nu lieten zien. Een garantie voor succes is er nooit, maar Nederland heeft de beste basis van alle teams om de titel te prolongeren. Essentieel is dat Nederland onder alle omstandigheden (met de nadruk op het laatste) het eigen spel blijft spelen. Teams zullen van alles in de strijd gooien om Nederland te ontregelen omdat ze het anders sowieso niet redden tegen Nederland. Normaal gesproken klinkt het weinig respectvol als gezegd wordt dat Nederland alleen van zichzelf kan verliezen maar ik denk dat in dit geval die vlieger wel opgaat. Van een ploeg die al zeven maanden samen heeft getraind en gespeeld en vele (weliswaar vriendschappelijke) wedstrijden speelde had ik meer verwacht dan wat Argentinië liet zien in Duitsland.

 4. lynnBosman

  Klopt inderdaad NZ. DVDH heeft ook een punt dat Argentinië heel slecht kan zijn maar de week erop knettergoed. Ik zag een video na Arg - Ned. Waarin Merino aangaf dat ze niet van verliezen hielden (wie wel?) en dat ze nog wat bewaarden voor het WK (wie niet?). Anderzijds zegt ze ook daar ze de tweede helft het spel konden spelen dat ze willen spelen. Ook hebben ze een extra veldspeelster ingezet. Beetje tegenstrijdig. Ik denk dat Argentinië door NL zelf in haar spel kwam. De speelsters zijn geen robots. Misschien maar goed ook wat daardoor heeft Argentinië haar agressie en spel laten zien. Toch over de streep getrokken wat aangeeft dat NL wel gegroeid is. Kan het nog beter? Ja. Maar daar geldt voor elk land. Dit NL is goed genoeg om voor goud te gaan, maar er zijn geen garanties in sport. Wie had gedacht dat Kroatië in de WK finale zou staan?

 5. robvisser

  Het had alles te maken met de 10 minuten pauze en de shock over het uitvallen van Pien Sanders. Dat bracht Nederland wat van slag en de Argentijnen juist meer in de wedstrijd. Maar zelfs toen hadden de Argentijnen geen noemenswaardige kansen en is Nederland nauwelijks in gevaar geweest. Delfina Merino is een beetje een wolf in schaapskleren, ze stond waarschijnlijk gewoon mee te juichen voor de Duitsers. Het is nu eenmaal de landsaard van de Argentijnen. Wij noemen het onsportief, voor hen is het de gewoonste zaak van de wereld. Ik zou het ook niet erg vinden als Argentinië door een andere ploeg als Nederland wordt opgeruimd. Dan blijven onze speelsters heel voor een eventuele finale.

 6. lynnBosman

  Ja daar heb je dan ook weer helemaal gelijk in!! Voor hen is het een spel om ze uit hun concentratie te halen.

 7. jonna

  Wel leuk dat Nederland meedoet


Wat vind jij? Praat mee...