EK-cijfers Oranje Dames bijna te mooi om waar te zijn

Vanmiddag staan de Oranje Dames voor de vijftiende keer in vijftien deelnames in de halve finale van het EK. Alles en iedereen die tegenstander België een warm hart toedraagt, kan dit bericht maar beter wegklikken. De cijfers van Oranje zijn bijna te mooi om waar te zijn en beloven niet veel goeds voor de Red Panthers.

79ste onderlinge ontmoeting

Nederland en België stonden tot nu toe 78 keer tegenover elkaar in een officiële interland. De eerste 39 duels tussen beide landen waren telkens losse interlands, niet gekoppeld aan toernooien. Pas vanaf 1972 troffen beide landen elkaar ook in competitief verband. Van de 78 onderlinge wedstrijden won Oranje er 61, met verder acht gelijke spelen en negen nederlagen.

Bijna alles gewonnen

Als we de oefeninterlands buiten beschouwing laten, komen de ware krachtsverhoudingen bloot te liggen. Van de 22 onderlinge interlands op titeltoernooien verloren de Oranje Dames er geen één. Sterker, 21 keer stapte Nederland als winnaar van het veld. Twee jaar geleden, op het EK in Antwerpen, werd het in de groepsfase 1-1 tussen beide landen. Dat was de eerste en vooralsnog laatste keer dat België Oranje van een zege afhield in een competitieve wedstrijd.

11de ontmoeting in EK-historie

In EK-verband waren er al tien eerdere edities van Nederland-België. Op dat ene gelijkspel van het EK 2019 na boekte Oranje louter zeges op de zuiderburen, vaak met ruime marge. Het dieptepunt voor de Belgen dateert van het EK 1999 in Keulen. Daar kregen ze in de groepsfase een ongekend pak slaag van Oranje: 15-0, een evenaring van de grootste nederlaag ooit geleden op een EK. Carole Thate en Suzan van der Wielen scoorden ieder drie keer en nog zeven andere Oranje-speelsters proefden toen het genot van een doelpunt. Vier jaar eerder had België tegen Duitsland ook al met die cijfers hockeyles gekregen.

IJzersterk in halve finales

Bij de veertien eerdere EK-deelnames van Oranje bereikten de Oranje Dames áltijd de halve finale. Twaalf keer stootte de Nederlandse vrouwen door naar de eindstrijd, slechts twee keer lukte dat niet. Op de EK’s van 1991 en 2013 eindigden de halve finales tegen Engeland beide keren in een gelijkspel na reguliere speeltijd en moesten strafballen (1991) en shoot-outs (2013) de beslissing brengen. Die series gingen beide keren de mist in voor Oranje.

De Belgische dames staan voor de derde keer in de historie in de halve finale van een EK, op elf deelnames aan het toernooi. In 2013 was het daarin niet opgewassen tegen Duitsland, maar in 2017 was het land diezelfde tegenstander wél de baas: 1-0. In de finale van dat EK, gehouden in Amstelveen, leed de ploeg toen vervolgens in de finale een kansloze 3-0 nederlaag tegen een Nederland, dat door treffers van Carlien Dirkse van den Heuvel, Kelly Jonker en Ireen van den Assem het goud veroverde (3-0).

 

Laatste Belgische succesje

Het is alweer bijna vier jaar geleden dat de Oranje Dames een officiële interland van België verloren. Op 29 juli 2017, in de aanloop naar het EK in eigen land, leed Nederland in Schiedam een verrassende 0-1 nederlaag. Op die dag maakte Sanne Koolen voor het eerst haar opwachting in Oranje en kwamen Kelly Jonker en Lidewij Welten net terug van pittige blessures.

Oranje miste in die oefeninterland de ene na de andere kans, terwijl de Belgen hun enige kans van de wedstrijd meteen verzilverden. Louise Versavel, ook nu speelster van de EK-selectie, maakte toen het winnende doelpunt. Na die nederlaag in Schiedam volgden negen nieuwe clashes tussen beide landen, waarbij Nederland telkens ongeslagen bleef (acht zeges en één gelijkspel) en maar twee doelpunten incasseerde.

Oranje-keeper Josine Koning keert een schot van Michelle Struijk tijdens Nederland-België in Schiedam, 29 juli 2017 (0-1). Foto: Koen Suyk

Nauwelijks te kloppen

Laten we tot slot – even los van de onderlinge historie met de Belgische vrouwen – nog kijken naar de huidige reeks competitieve interlands van Oranje. De ploeg van bondscoach Alyson Annan bleef in 34 van haar laatste 35 wedstrijden ongeslagen (dertig zeges en vier gelijke spelen). De enige nederlaag in die serie kwam tot stand tegen Argentinië. Op 15 februari wonnen Las Leonas in de FIH Pro League op eigen veld met 2-0 van Oranje, een zeldzame tegenvaller voor Annan en haar team.

Geleerd van debacle van Rio

Mocht het tot shoot-outs komen in de halve finale tussen Nederland en België, dan kunnen de Oranje Dames die met vertrouwen tegemoet zien. Sinds de verloren shootout-serie tegen Groot-Brittannië op de Spelen van Rio in 2016 werden álle daaropvolgende shootout-sessies met winst afgesloten: één keer in een oefeninterland, één keer in de Hockey World League, één keer op het WK 2018 en twee keer in de Pro League.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave


3 Reacties

  1. PeterMontijn

    Idd hele fraaie cijfers. Met name de totalen van Frederique Matla zijn buitengewoon prachtig, iets waarover Adrie vd Parel zo dadelijk nog even zal uitwijden

  2. Eelco Houwink

    Toemaar, gewoon in de basis ?

  3. duncanb

    Wel jammer dat hij dat waarschijnlijk, zoals gebruikelijk, kort en bondig doet. En nooit onbelangrijke punten accentueert door het gebruik van kapitalen...


Wat vind jij? Praat mee...