EK hockey in Amsterdam verplaatst naar 4 – 13 juni 2021

De Europese kampioenschappen hockey in het Wagener Stadion in Amsterdam zijn verplaatst naar 4 tot en met 13 juni 2021. Het EK voor dames en heren stond gepland voor augustus 2021, maar is naar voren gehaald omdat de Olympische Spelen door het coronavirus een jaar zijn verschoven en nu van 23 juli tot en met 8 augustus in Tokio worden gehouden.

Het is voor de Europese hockeybond (EHF) en de KNHB momenteel nog niet te zeggen of in juni volgend jaar weer grootschalige publieksevenementen zijn toegestaan in Nederland. Om die reden is het nog onduidelijk of en wanneer de kaartverkoop voor het EK 2021 wordt gestart.

Erik Gerritsen, algemeen directeur van de KNHB: ‘Wij realiseren ons terdege dat het allesbehalve zeker is dat we de EK in juni 2021 onder ‘normale’ omstandigheden kunnen houden. Niemand weet hoe de situatie met betrekking tot het coronavirus dan is. Het enige dat we weten, is dat het voorlopig nog niet mogelijk is grote publieksevenementen te houden. Daarom starten wij ook nog niet met de kaartverkoop, maar kijken we de komende maanden hoe de situatie zich ontwikkelt en wat het perspectief is voor publieksevenementen.’

‘Je kunt atleten niet vragen in één maand twee keer te pieken’

Marijke Fleuren, voorzitter van de EHF, is content dat er, in samenspraak met de Internationale Hockeyfederatie (FIH), voor het EK een plek op de drukke internationale sport- en hockeykalender is gevonden. ‘Sinds de uitbraak van de COVID-19 pandemie heeft de EHF al haar beslissingen genomen op basis van de actuele ontwikkelingen. De Europese kampioenschappen zijn een kwalificatiemoment voor de FIH World Cups in 2022. Om de EK te organiseren kort na de Olympische Spelen was daarom voor ons geen optie. Je kunt atleten niet vragen in één maand twee keer te pieken. Daarnaast hebben we gekeken naar de impact van de verplaatsing op het organiserende land, de deelnemende teams, fans en andere stakeholders. Zo hebben we uiteindelijk de beste beslissing kunnen nemen binnen de huidige omstandigheden.’

De Oranje Dames vieren het Europees Kampioenschap in Antwerpen. Foto: Willem Vernes

Op het EK in 2021 verdedigen de Oranje Dames hun Europese titel, die ze vorig jaar in Antwerpen veroverden. Op datzelfde toernooi eindigden de Oranje Heren als derde. Het EK geldt als kwalificatie voor de wereldkampioenschappen. Die vinden in 2022 voor de dames in de zomer plaats in Barcelona en Amsterdam. De mannen spelen in januari 2023 hun WK opnieuw in India.

Hockeykalender krijgt vorm

Door het verplaatsen van de EK krijgt de internationale hockeykalender voor 2020/2021 steeds meer vorm. De FIH bepaalde al eerder dat het huidige seizoen van de FIH Pro League wordt verlengd tot juni 2021. Omdat de Nederlandse teams dit Pro League seizoen alle uitwedstrijden (op België na) wel hebben gespeeld, staan er de komende twaalf maanden alleen officiële wedstrijden in eigen land op het programma. Het programma voor de resterende Pro League-wedstrijden is overigens nog niet bekend.

Gerritsen: ‘Voor de deelnemende teams is het fijn dat er nu een datum geprikt is voor de EK. We weten daardoor hoe de internationale kalender voor 2021 er in grote lijnen uit ziet, al moeten de duels voor de FIH Pro League nog worden gepland. We kunnen nu in elk geval aan de slag om samen met de Hoofdklasse verenigingen een evenwichtig competitieschema op te stellen.”

 

 


6 Reacties

 1. jurger

  Blijf het jammer vinden, de EK. Het is gewoon regeltechnisch gezien niet mogelijk. Het is altijd het EK geweest en nooit of te nimmer de EK.

 2. nr14

  We vragen nu aan de teams 2x in 6 weken te pieken i.p.v. 2x in een maand, wat een opluchting voor de internationals. Daarnaast moeten we volgens deze planning de hoofdklasse + playoffs in mei al achter de rug hebben. Dat bied weinig kansen de competities later dan 1 september te starten.

 3. maus2018

  Alles een jaar doorschuiven anders voorzie ik een heleboel dubbelweekenden in de Hoofdklasse.

 4. terheijden

  B B VVD’er

 5. GlasHalfvol

  Normaal gesproken wil een coach haar/zijn team ruim vantevoren samen hebben voor een groot toernooi. Minstens een week of 4, kan interessant worden als de competitie ergens begin/midden mei volledig afgerond moet zijn. Uitgaande van een (optimistisch) begin van september... wordt een kort seizoen!

 6. cmb-koning

  Tsja altijd gedonder met de agenda. Er is maar een optie over, geen 10 ProLeaque wedstrijden in 2021 voor Oranje . Hooguit wat oefenpartijen tegen Duitsland, Belgie en Engeland ter voorbereiding EK anders pleeg je roofbouw op je Oranjespelers ten koste van de OS maar ook verenigingen .Het is zuur voor de ProLeaque maar onafwendbaar. Ook een ideale (hockey politieke)kans voor de FIH en ook KNHB om zonder al te veel gezichtsverlies de PL te laten verdwijnen. Reden er is geen commercieel draagvlak laat staan veel mondiale aandacht . Aan de tekentafel nu FIH voor een goed alternatief bijv champions trophy , ,eerst in een 4/5 zones voortoernooi ,dan finale week 8 of 10 deelnemers.


Wat vind jij? Praat mee...