Sterk Oranje laat Duitsland lang in leven en slaat dan toe

Mirco Pruyser, Bjorn Kellerman en Thierry Brinkman: een heerlijk driehoekje verloste Oranje op het EK uiteindelijk van de Duitsers, in een treffen waarin Oranje de hele wedstrijd de betere was maar moeilijk afstand kon nemen. De 3-2 zege was dik verdiend en betekent het bereiken van de halve finale.

Tik-tik-tik: swingend combinatiespel in de aanval wist Oranje uiteindelijk langs de Duitsers te loodsen. Pruyser nam de bal van Sander de Wijn feilloos aan en bediende de inkomende Kellerman, die Brinkman vond. Het was de treffer die de Duitsers eindelijk op de knieën kreeg in een wedstrijd waarin Oranje bijna zestig minuten lang heer en meester was. Grote kansen voor een Oranje dat de zaakjes defensief op orde had, terwijl Duitsland weinig wist te creëren: dat was het spelbeeld.

Oranje had snel uit kunnen lopen

Oranje begon het eerste kwart wat nerveus, met kleine stopfouten die het verschil betekenden tussen een kans krijgen of meteen balverlies. Verder had Oranje defensief de zaakjes op orde. Duitsland kreeg geen kans, terwijl Nederland twee grote mogelijkheden had om op voorsprong te komen. Het was Jeroen Hertzberger, na een assist van Mirco Pruyser, die de 1-0 op zijn stick had. Tien minuten later counterde Bjorn Kellerman knap en stelde hij Pruyser in staat om te scoren, maar die faalde oog in oog met keeper Victor Aly.

Duitsland kreeg langzaam moeite met Oranje. Verdediger Martin Häner moest zijn stem verheffen, omdat Duitsland moeilijk aan hockeyen toekwam. Oranje stond defensief goed opgesteld, de Duitsers hadden in twintig minuten nog geen kans gecreëerd. Toen kreeg Christopher Rühr, een van de onzichtbare sterspelers van dit Duitsland, op eigen helft de bal. Hij gaf ogenschijnlijk nonchalant de bal terug op de laatste man, maar zag niet dat goaltjesdief Mirco Pruyser daar stond. Pruyser zei dank je wel, nam alle tijd en schoot de bal kiezelhard door de benen van Aly. Een grove fout, afgedwongen door het goede positiespel van Nederland.

Mathias Müller en Timm Herzbruch. Foto: Willem Vernes

Een foutje betekende al de 1-1

Duitsland had geen kans gehad, toen Niklas Wellen na balverlies van aanvoerder Seve van Ass opeens vrij stond in de Nederlandse cirkel. De tackle kwam van verdediger Lars Balk, die een strafbal tegen kreeg. Een buitenkansje dat na 23 minuten hockeyen door Timm Herzbruch gretig werd benut in de bovenhoek.

Na dertig minuten stond er zo 1-1 op het scorebord, terwijl 2-1 of 3-1 de meest logische score was geweest. Oranje deed defensief alles goed, alleen was het rendement van de grote kansen te laag. De in vorm zijnde Kellerman had een paar minuten voor de rust Oranje al op voorsprong moeten zetten, maar schoot net naast de paal. Daardoor bleef Duitsland onnodig lang in de wedstrijd.

Na de rust bleef Oranje domineren. Kellerman forceerde de eerste Nederlandse strafcorner, die eruit werd gelopen door Timur Oruz. Oranje joeg de Duitsers goed op, de hoge press werkte bij vlagen perfect en de Duitsers wisten vaak niet waar ze het zoeken moesten. Nederland oogde als een team, Duitsland als individuen die hoopten op een bevlieging voorin. Dat de Duitse ploeg de eerste strafcorner kreeg, door een foutje van de Nederlanders bij het uitverdedigen, was veelzeggend.

Oranje wist in het derde kwart dan toch de ban te breken en kwam terecht op voorsprong, na een goede actie op de achterlijn van de dominante Mirco Pruyser. Hij wachtte precies op het juiste moment, totdat Billy Bakker de bal aan kon nemen. Die schoot al vallend de 2-1 binnen.

Billy Bakker viert zijn treffer. Foto: Wilem Vernes

Weer kwam Duitsland terug

Daarna volgde meteen een enorme domper. Onnodig balverlies van De Geus zorgde ervoor dat Rühr kon uithalen op Sam van der Ven, die de bal hoog verwerkte. Het betekende de tweede Duitse strafcorner. Die werd door Lukas Windfeder hard en laag langs Van der Ven gewerkt. Het leek de Duitsers voor even wat vuur in hun spel te bezorgen. Het was Van der Ven die daarna knap moest redden op een schot van dichtbij van Rühr, om erger te voorkomen.

De onnodige 2-2 – de tweede grote fout die een tegentreffer veroorzaakte – had Oranje gek kunnen maken, maar deed dat niet. De Nederlandse ploeg bleef rustig en na een heerlijke pass van Sander de Wijn betekende een schitterend driehoekje tussen Kellerman, Prusyer en Brinkman de verlossing voor Oranje. Keeper Pirmin Blaak maakte een paar minuten voor tijd nog de broodnodige redding bij de strafcorner, om de Duitsers op twee goals te houden.

Met deze zege kan Oranje wereldkampioen België zeer waarschijnlijk ontlopen in de halve finale. Dat was onder andere de inzet van het treffen van de twee landen die het vaakst Europees kampioen werden. De kraker Nederland-Duitsland was ook een tussentijdse toets, op weg naar een mogelijke derde EK-titel op rij. Voor die toets was Oranje ruimschoots geslaagd, niet alleen door de zege maar vooral door het vertoonde spel.

Goalgetter Mirco Pruyser viert zijn goal. Foto: Willem Vernes

Lees hieronder de live-updates terug!

Nederland heeft ook de tweede wedstrijd op het EK gewonnen. In een spannend duel werd Duitsland met 3-2 verslagen. De Oranje Heren zijn door deze zege al zeker van de halve finale, die donderdag wordt gespeeld.

De winnende treffer voor Nederland werd gemaakt door Thierry Brinkman, die in het vierde kwart aan het einde stond van een heerlijke aanval. De andere Nederlandse doelpunten werden gemaakt door Mirco Pruyser en Billy Bakker.


10 Reacties

 1. jeannedelaat

  G

 2. jeannedelaat

  Geweldig gespeeld! Verdiend gewonnen. Jammer dat de commentator Nederland zo tekort deed en Duitsland zo ophemelde. Nieuwe bril aanschaffen!

  1. jonathan

   Ik denk dat ik dan dezelfde bril heb als de commentator, want zo overtuigend vond ik het niet. Ach, Hans Anders morgen weer 2 klanten

 3. robvisser

  Mooie overwinning en zeker niet onverdiend. Hoe je het ook wendt of keert, het is beter om de Belgen in de finale tegen te komen dan in de halve finale. Hopelijk kan NL afrekenen met Spanje of Engeland. Ik zie de Belgen ook nog niet zomaar winnen van Duitsland. Tegen Engeland vandaag vond ik België niet overtuigen.

 4. barbara-frese

  👍🥅🏑💪🥰 Heerlijke pot!!!!! Rete spannend. Mooie goals. En een mooie keepersafe bij de strafcorner. Goed gedaan!!!!

 5. Runa Honig

  Heb ik naar dezelfde wedstrijd gekeken? Vond het een matige pot van beide kanten en ook teveel op safe gespeeld. Eerste helft was ronduit saai.

  1. annek

   Ik denk dat je inderdaad naar een andere wedstrijd hebt gekeken..

 6. luchtisblauwgrasisgroen

  Makkelijke weg naar de finale nu, heeft voor en nadelen. Herhaling finale Belgie - Nederland lijkt grote kans.

 7. Hammie

  Gaat om erom door de komen naar (halve) finale en dan eindelijk eens winnend afsluiten... nu is t zaak gewoon door te komen.


Wat vind jij? Praat mee...