Oranje verslaat Ierland al in het eerste kwart met drie goals

Titelverdediger Nederland is hun jacht op een derde EK-titel op rij begonnen met een goede 5-1 zege op Ierland. Aanvoerder Seve van Ass gaf zelf het startschot voor de overwinning door na twee minuten de bal hard in de kruising te jagen. Mirco Pruyser en Bjorn Kellerman volgden zijn voorbeeld al in het eerste kwart.

De armen met de aanvoerdersband wijduit, de lach breeduit op het gezicht: na twee minuten liet Van Ass met zijn stick zien wat hij met zijn mond vaak belijdt: aanvallend, dwingend hockey. Hij kreeg een paar centimeter te veel ruimte van de Ierse defensie, draaide soepel naar zijn backhand en joeg de bal overheerlijk in het net. Een goal, die zeker de EK-highlights zal halen.

Ierland speelde zonder de geblesseerde aanvoerder David Harte. En Ierland zonder David Harte is als voetbalclub Barcelona zonder Lionel Messi, ook al klinkt dat misschien overdreven. Als je over het Ierse hockey praat, zul je het in een tweede adem altijd over de ijzersterke keeper hebben. Jamie Carr was nu degene die de Nederlandse aanvalslust moest beteugelen. Maar het was alsof de nummer elf van de wereld zonder Harte meteen haar ziel was verloren. Want Ierland leek in het begin van de wedstrijd in de verste verte niet op vechtmachine ‘The Green Machine’ van coach Alexander Cox, die het kan zijn.

Bjorn Kellerman heeft zijn eerste doelpunt van het EK binnen. Foto: Willem Vernes

Drie doelpunten binnen acht minuten

De cijfers waren voor het duel al zwaar in het voordeel van de Europees kampioen. Oranje speelde sinds de eeuwwisseling achttien interlands tegen Ierland. Die eindigden stuk voor in een overwinning. Nederland maakte in die reeks tachtig doelpunten en kreeg er maar zestien tegen.

Terwijl Van Ass het startsein had gegeven voor een goede start van het EK, pikten zijn teamgenoten dat signaal meteen op. Even later deed Mirco Pruyser wat er van hem werd verwacht, ondanks dat hij de laatste weken last heeft van zijn rug. De bal aannemen in de cirkel, ruimte maken voor zijn eigen schot en de 2-0 binnen schieten. Daarna scoorde Kellerman de 3-0 uit de draai, een heerlijke opsteker voor de aanvaller die voor het eerst sinds 2017 weer een toernooi speelt met Oranje. De hoeveelheid ruimte die Jeroen Hertzberger in de aanval kreeg om een pass uit te zoeken richting Kellerman, was opvallend.

Jelle Galema krijgt aan het eind van het tweede kwart een tijdstraf van tien minuten. Foto: Willem Vernes

Lekkere spitsengoals

Het gaspedaal ging er wat af na de 3-0 voorsprong. Oranje ging lager staan en incasseerde geel voor Jelle Galema plus een tijdstraf van tien minuten. Kort daarna kreeg Nederland een onhandige strafcorner tegen, die door Ierland meteen binnen werd gepusht langs Sam van der Ven, die Pirmin Blaak net had afgelost. Weer Kellerman was het daarna die met een hoogstandje de 4-1 binnen kegelde. De aanvaller benadrukte met een fijne aanname en een strakke hoge backhand, dat zijn lange afwezigheid op toernooien wat hem betreft onterecht was.

Diezelfde Kellerman had in het derde kwart nog een ongelukkige botsing, waar hij het meteen uitschreeuwde van de pijn. Hij moest het veld af, maar kwam gelukkig in het vierde kwart weer terug. Pruyser tipte een voorzet van Thierry Brinkman goed binnen en zette de stand op 5-1.

Mirco Pruyser juicht na zijn tweede doelpunt. Foto: Willem Vernes

Frisse gezichten in Oranje

Het was van tevoren afwachten welk gezicht dit Nederlands elftal zou tonen. Een Oranje zonder de gepasseerde routiniers Robbert Kemperman en Valentin Verga, zonder de gepasseerde Floris Wortelboer en de geblesseerde talenten Jorrit Croon en Thijs van Dam.

Het eerste en het vierde kwart waren wat dat betreft bemoedigend voor dit EK. Dit Oranje kent frisse gezichten als strafcornerkanon Jip Janssen en spelers in hun tweede hockeyleven, de weer teruggekeerde Jelle Galema en Diede van Puffelen. Begaafde hockeyers met een inspirerend verhaal.

De 5-1 zege op Ierland was voor dit Nederlands elftal een goede manier om vertrouwen te tanken voor de topontmoeting zondagavond tegen het altijd gevreesde Duitsland (acht EK-titels), dat Schotland met 9-0 opzij had gezet. Het zou mooi zijn als de tribunes van het EK-stadion zondag dan vol zitten, want halflege tribunes waren zaterdag na veel volgepakte Pro League-tribunes toch wat onwennig.