Oranje moet aan de bak na opnieuw slechte wedstrijd tegen Spanje

Het Nederlands elftal heeft maandagavond opnieuw slecht gepresteerd door voor de tweede keer op rij niet te winnen op het EK. Deze keer was het Spanje, de bronzen medaillewinnaar van het wereldkampioenschap in Londen, dat Oranje net als België op 1-1 hield. Wat is er toch met de nummer één van de wereld aan de hand?

Een hoop opgelegde kansen en zeven strafcorners werden gemist. Logisch dus dat de internationals van Nederland na het laatste fluitsignaal stilletjes afdropen, met het schaamrood op de kaken. Door het slechte resultaat heeft Oranje nu twee punten uit twee wedstrijden, de slechtste EK-start ooit. Woensdag moet Oranje sowieso winnen van Rusland om de halve finale te bereiken, natuurlijk geen ondenkbare opgave, maar scoren gaat de ploeg van Alyson Annan momenteel verre van goed af.

De jacht op eerherstel begon juist uitstekend voor Nederland, dat binnen vijf minuten de eerste strafcorner van de wedstrijd versierde. Overtuigende sleepte Caia van Maasakker de bal tegen de plank, waarna haar vuist vertrouwd de lucht in ging. Het was een doelpunt dat Nederland had moeten bevrijden, na die twee slechte kwarten tegen België.

Caia van Maasakker heeft Nederland al vroeg op voorsprong gezet. Foto: Willem Vernes

De gelijkmaker van Spanje

Maar binnen een minuut stond het alweer 1-1. Achterin klopte de organisatie niet, toen Spanje met een counter het hele veld overstak. Sanne Koolen arriveerde te laat om nog in te grijpen, waarna Begoña García van dichtbij scoorde. Verdedigend moest Nederland sowieso improviseren, want Ireen van den Assem, die vorige week liesklachten had, speelde niet mee. Middenvelder Margot van Geffen nam haar plek in de verdediging over, waar ze overigens voor het EK van 2017 jaren heeft gespeeld.

In een troosteloze ambiance met grotendeels lege tribunes, een wereld van verschil met het kolkende stadion van afgelopen zaterdag tegen de Red Panthers, ging Nederland op zoek naar het volgende doelpunt. Het spel van Oranje was beter dan tegen België, lang niet altijd goed, maar kansen werden er wel gecreëerd. Twee schoten van Marijn Veen (naast), een schot van Laura Nunnink (ook naast), een strafcorner van Caia van Maasakker (op de handschoen van keepster Maria Ruiz) en een kans van Kelly Jonker (maaide van dichtbij over de bal heen): ze gingen er allemaal niet in.

Bondscoach Alyson Annan geeft haar ploeg instructies. Foto: Willem Vernes

Gebrek aan scherpte voorin

Nederland mocht het zichzelf aanrekenen dat het Spanje niet vroegtijdig elimineerde en dat de ruststand 1-1 was. Er moest duidelijk een schepje bovenop. Een bal van de Spanjaarden vanuit het eigen 23 meter-gebied blind naar voren geslagen, tekende aanvankelijk de ambities van de tegenstander in het derde kwart, die toen nog op een gelijkspel mikte. Maar naarmate het eindsignaal dichterbij kwam, begon Spanje steeds meer in een zege op de wereldkampioen te geloven. Josine Koning moest redding brengen op een strafcorner en in het laatste kwart werd Nederland zelfs af en toe onder druk gezet.

Het grootste probleem van Oranje was het gebrek aan scherpte voorin. De kleine keepster Ruiz onderscheidde zich regelmatig, met onder meer reddingen op strafcorners van Caia van Maasakker en Frédérique Matla. Lidewij Welten schoot een keer uit de draai naast. Een schot van Malou Pheninckx was de vijfde schietkans van Oranje die langs de verkeerde kant van de paal ging.

Het Nederlands elftal steekt de koppen bij elkaar. Foto: Willem Vernes

De laatste vijftien minuten werd Nederland steeds nerveuzer, toen het bevrijdende doelpunt in het vierde kwart uitbleef. Daardoor werd het spel alsmaar slordiger. Terwijl de tijd begon te dringen, schoot Lidewij Welten tweeënhalve minuut voor tijd op de paal. Met nog een halve minuut op de klok kreeg Nederland de zevende strafcorner, maar die werd door Van Maasakker niet raak gepusht. Het was uiteindelijk de laatste kans voor Nederland, dat woensdag bij een zege op Rusland waarschijnlijk toch de halve finale bereikt.


88 Reacties

 1. francakh

  Wat een drama!

  1. marcvanderbilt

   Wet van de remmende voorsprong en 20 jaar verkeerd opleiden

  2. Derrick Bijker

   Niet alleen verkeerd opleiden, ook verkeerd selecteren. Te veel van hetzelfde. Balletdanseresjes.

  3. SanderE

   @ marcvanderbilt @ Rickdevries: waarom (20 jaar) verkeerd opgeleid?

 2. robvisser

  @fh Zeg dat wel. Wat is er met dit team aan de hand? Echt zorgelijk, zo slecht dit.

  1. lexi-b

   Goede vraag. Dit is een prestatie ver onder het Nederlands vermogen, ik denk dat de bondsstaf hun handen vol gaat hebben. Hopelijk komt het lek snel boven. Dit is ook echt niet gaaf voor de dames zelf.

  2. marcvanderbilt

   De betere spelers achterin, te veel kommetje rond, lopende middenmids. Geen idee waarom. Risicomijndend gedrag?

 3. francakh

  Zo worden we geen Europees Kampioen ...

 4. robvisser

  @fh En al helemaal geen Olympisch kampioen. Je kunt je inmiddels ook wel afvragen hoeveel invloed Annan nog op dit team heeft. Misschien haar beste tijd gehad?

 5. Jipjanneke

  Wat een bar slechte wedstrijd, van een zeer matig elftal. Misschien maar eens derde worden in de poule dan is het niet meer te negeren.

 6. robvisser

  Waarom toch altijd die Van Maasakker de strafcorner laten nemen? Een houdbare bal gescoord en verder weer helemaal niets. Nederland nu op de rand van een mogelijke uitschakeling in het toernooi en niet eens onterecht.

 7. edraket

  Tja, altijd maar weer dezelfde namen selecteren... De vertrouwelingen van de bondscoach. Zelfde laken een pak bij de junioren teams.

 8. ina

  Tja... we missen een spits met power als Charlotte Vega. Zij pakt iedere wedstrijd die er toe doet een doelpunt mee.

  1. Kittyvms

   Dat doet ze bij Adam, maar in Nederlands deed ze dat ook niet.

  2. slbal

   @kittyvms en hoe zou dat komen dat ze bij Nederlands team niet scoorde? Iets met een bondscoach die mensen in haar keurslijf wil drukken en als mensen assertief zijn ze eruit gooien...

 9. francakh

  Dat wordt Olympisch kwalificatietoernooi spelen op deze manier ...

 10. circlestorm69

  Ik neem m’n woorden terug over de NLse aanvoerdster. Het was niet eenmalig. Wat een matige wedstrijd van iedereen. Koolen deed wel wat goeie dingen maar daar ging wel het tegendoelpunt aan vooraf waar ik vond dat ze te laat terug was. En ze was bijna nog een tweede keer te laat terug, komend vanaf de rand van de cirkel van de tegenstander. Nogal ver van haar positie niet? Ik mistte de lange harde klappen van vd Assem (de cirkel in) Hopelijke snel weer terug. Welten was een stuk beter maar de afronding lukte niet en had ook wel een beetje pech. En van Matla snap ik niet waarom die maar blijft proberen de cirkel in te soleren. Die loopt zich altijd vast. Welten heeft dat ook maar wel minder. Matla komt beter tot haar recht als ze een bal ontvangt als ze al in de cirkel staat. Dan is haar afronding meestal beter. Fijn dat Koning die bal had, anders had NL geen punt gehad. Nu tenminste nog eentje 😬 Ik hou m’n hart vast voor de rest van het EK.

  1. rob1963

   v.d. Maasakker heeft een dusdanig langzame beweging zonder explosiviteit dat de Spaansen nog een kopje koffie kunnen drinken. Ook haar pass..goed en hard, maar voordat ze gebukt is , is de positie alweer gedekt. Verder is Matla geloof ik ook erg onder de indruk van de publiciteit die ze heeft gehad.

  2. Kittyvms

   Volledig eens met de analyse.

  3. rdownunder

   Koolen te laat maar eerste 3-5 paasjes van de Goede waaronder die waar doelpunt uit kwam? De goede zat totaal niet in de wedstrijd.

 11. robvisser

  Alleen al dat interview van Annan met Philip Kooke. Ze gaat totaal voorbij aan het slechte spel van de dames, maar is toch echt wel verantwoordelijk hiervoor.

  1. Flyer

   Eens, ze moet meer druk opbouwen op de selectie. Nu wordt dit spel soort van geaccepteerd.

 12. jipijipi

  Tja, nogmaals, ik val in herhaling, de verklaring die was gegeven door het niet selecteren van Zerbo, had al alle alarmbellen moeten rinkelen over het (selectie) beleid. Ze is gewoonweg niet in staat om het potentieel van de dames te benutten.... dat is nu wel erg hard duidelijk, toch? Eerst was door het vele wisselen van speelsters de manier van coachen niet heel zichtbaar... nu valt ze echt door de mand. Sorry, maar de dames zelf is niet zoveel te verwijten, mijn mening.

  1. Kittyvms

   De dames stralen ook weinig energie en plezier uit, dus alleen op de coach afgeven is te makkelijk

  2. circlestorm69

   Niet mee eens. Zerbo heeft nog niets noemenswaardigs in Oranje gedaan. Ik hoop voor haar dat die tijd nog komt. Ik (en vooral m’n dochter) ben fan van haar hoe ze bij SCHC speelt maar bij Oranje wil het gewoon (nog) niet. In principe is dit exact de selectie die het WK won, behalve de twee die gestopt zijn natuurlijk. Dus zo heel erg anders is het niet en met alle ervaring zou dit gewoon niet mogen. Ze zijn ergens stil blijven staan. Maar waar precies, en veel belangrijker....waarom?! Gas er op en niet zo veel slordigheden dan zou het toch moeten lukken. Maar misschien zijn ze zo geschrokken plus de druk die er op staat vanwege 2 jaar lang nagenoeg alles winnen, dat ze het niet kunnen.

 13. edraket

  Het lijkt erop alsof de dames nog teveel aan het nagenieten waren van het snoepreisje naar Japan.

  1. jobe

   Dat kost gelukkig niets.

 14. hockeyliefhebber12

  Verjonging is nodig! Jong Oranje zien spelen tijdens het EK en daar lopen speelsters rond die zeker goed genoeg zijn voor het Nederlands team.

 15. francakh

  En ajb kunnen we wat verassende corners bedenken?!?!

  1. circlestorm69

   Ik kan de nieuwe van ons meisjes D1 team wel even doorsturen. Erg cool en behoorlijk verrassend 😃

 16. robvisser

  @rob1963 Helemaal eens. Caia van Maasakker kan echt niet meer. Die ene keer dat ze scoort weegt niet op tegen al die missers. Ze loopt ongeveer 1 op 8, het is gewoon te weinig. Veel te traag uitgevoerd, geen explosiviteit, voorspelbaar.

  1. rob1963

   Dank dat je mijn e-mailadres voluit vermeldt..

  2. circlestorm69

   @rob1963....in de app zie je dat niet. Op een laptop hebben jouw posts gewoon je volledige email adres 🤷🏻‍♂️

 17. popov0702

  Van maasacker en Koolen zijn vertragende factor in de opbouw. Kortom doorselecteren

 18. Het Muurtje

  Dit vraagt om een nieuwe richting, schijnt in de wandelgangen dat Boersma de nieuwe trainer/coach van Alphen, het grote Alphen hierin wel iets zou kunnen betekenen. Wat Boerenhockey verstand hebben ze nodig, fitter worden en de topscoorder van NL hoofdklasse misschien wel selecteren?

 19. circlestorm69

  Ik denk trouwens steeds dat kittyvms hier Kitty van Male is onder een schuilnaam 😂 Dan lees je sommige reacties ineens wel heel erg anders hahaha.

  1. Kittyvms

   Geen schuilnaam, geen Van Male wel groot fan van een paar Bossche speelsters. En 1 van Kampong. Dus ...

 20. grasmat

  Het lijkt dat de fysieke gesteldheid van de coaches ook over is geslagen op de spelers. Het feit dat een wanhoopsoffensief nodig is tegen Zuid-Europees land wat de afgelopen 20 jaar welgeteld 2x het podium heeft gehaald op een toernooi is uitermate dramatisch. Wanneer luidt iemand de noodklok?! Een coach die op dit moment een uitermate positieve flow beleeft en dit wellicht wel op de spelers zou kunnen overbrengen schijnt trouwens in Alphen te zijn gesignaleerd..

 21. vostammer

  En dan te bedenken dat er slechts 6000 meisjes hockeyen in Spanje....

  1. rob1963

   6000? Er zijn bij lange na niet eens 6000 hockeyers in totaal in Spanje. Hooguit 4500..

  2. circlestorm69

   Philip Kooke had het tijdens de wedstrijd over 5000.

 22. pacoh

  Laten we na het EK afscheid nemen van: van Maasakker, Stam en Jonker. En Annan anders worden de 3 toch weer geselecteerd. Voegen geen van 3 wat toe. Corner van maasakker nooit beslissend als het nodig is.

 23. robvisser

  @pacoh Misschien wel een goed idee. Van Maasakker had al een tijdje geen corners meer moeten nemen. Jonker is totaal onzichtbaar en al helemaal als ze niet scoort, want dat was vaak het enige waardoor je nog het idee had dat ze meedeed. Ik denk wel dat er iets moet gebeuren. Een nieuwe coach zou ook niet verkeerd zijn. Ook nu hoor je weer dat Annan vooral met haar eigen hachje bezig is. Iedereen ziet dat het spel totaal niet loopt (en al langere tijd), maar zij heeft het liefst alleen over gemiste kansen.

  1. de-leermeester

   S.S.S. Snel-Simpel- Stevig als basis en een advies voor Annan: "HOCKEY IS A PASSING GAME" en geen "kantklossen ("gepiel") op een kunstgrasveld!"

 24. sa-te-t

  .... er liepen er minimaal 6 die het dachten zélf wel even op te gaan lossen. Hadden allen een oranje tenue...

 25. frank-hagemans

  Voor de 2e keer tactisch door het ijs gezakt.

 26. robvisser

  Toch nog maar enkele lichtpuntjes, na de vermelding dat Marijn Veen wat mij betreft de slechtste van het veld was: Lidewij Welten toonde in ieder geval de duidelijke wil om er nog wat van te maken, ging voor in de strijd en kwam dichtbij een doelpunt. Laura Nunnink vond ik de beste aan Nederlandse kant.

  1. Kittyvms

   Keetels stond er ook!

 27. jipijipi

  @circlestorm, vraag je jezelf niet af waarom een type als een zerbo, niet "presteert"? Volgens mij probeer ik dat duidelijk te maken, waar het probleem ligt. Zerbo wordt "afgestraft" door achterblijven in "prestatie", maar volgens mij ligt juist het probleem niet bij een Zerbo, of andere spelers, maar het beleid en manier van coachen: het potentieel van de meiden wordt niet benut. Of het nou om Zerbo gaat of een ander, dat maakt niet uit. Dat dit team met zulke spelers zover onder de maat speelt, ligt aan het hele (selectie) beleid en de manier van coachen. En ik ben van mening dat een lang zwaar seizoen, ook zijn tol eist bij de meiden, incl. het onnodige (als je het mij vraagt) reisje naar Japan. Welke vakantie om te ontladen en opladen hebben ze nou werkelijk gehad? Volgens mij zijn ze maar een week volledig hockey-vrij geweest?

 28. jipijipi

  @robv ik weet niet of het een persoonlijke mening is, of ergens in een artikel, maar Van Veen was wat mij betreft niet het slechtste deze wedstrijd. Sowieso vind ik persoonlijk dat je jonge nieuwkomers niet moet / mag / kan bekritiseren. Ook zij hebben tijd nodig om aan dit soort toernooien te wennen. Het is taak aan de routiniers om het spel te dragen en eventuele fouten van een nieuwkomer op te vangen en vertrouwen te geven. Dit wordt gewoon niet gedaan. Niemand draagt elkaar in dit team. Dus Van Veen, prima gedaan naar aanleiding van het voorbeeld van de routiniers!

 29. marijeknuvers

  Er wordt hier mijns inziens veel te negatief gedaan over individuele prestaties. Het zijn stuk voor stuk fantastische speelsters. Het is de coaching die de boel ontregelt. Het is veel te belangrijk om te gaan hollen en druk te doen met de bal (zie ook interview van Veen op NOS) met als gevolg heel veel onnodige fouten. Er mag veel meer rust in het spel komen. Er is niks mis met makkelijke (en daarmee efficiënte) oplossingen kiezen.Hollen doe je zonder bal of alleen wanneer het nodig is met bal. Verder overzicht proberen te houden, zodat je snel en zuiver kunt passen. Ik hoop dat iemand Annan voorzichtig het licht kan laten zien. Nogmaals het zijn fantastische speelsters, die helaas gek gemaakt worden.

 30. robvisser

  @Kittyvms Mag wel wat minder agressief hoor. En waarom steeds alleen op anderen reageren? Bedenk zelf ook eens iets.

  1. Kittyvms

   Was een positieve aanvulling, zeker niet agressief :)

 31. lize

  Volgens mij missen ze Ginella Zerbo zonder goede Spitsen Geen plezier !!

 32. Runa Honig

  Ongeacht hoe dit toernooi afloopt, tijd voor een schokeffect: coach ontslaan, frisse start, een aantal spelers vervangen. En richting OS gaan werken met een vast en hecht basisteam in plaats van met 40 losse individuen, die in steeds wisselende samenstellingen acteren. Misschien Marc Lammers maar weer van stal halen?

 33. Alsjeopgoalmiktkanjenooitmissen

  Ik zeg al drie jaar dat van Maasakker lekker moet stoppen... Haar corner is nooit goed genoeg geweest voor internationaal niveau maar ik denk dat het net goed genoeg is voor overgangsklasse... Totaal geen power en als je het mij vraagt weet madameke niet eens waar ze pushed! Mamma was natuurlijk jaren lang aanwezig en de rede dat Maasakker geselecteerd is door Annan. Matla is inderdaad te veel bezig geweest met nieuwe auto's en hockeysticks promoten. Good job Osaka!!! Welten? nog steeds een briljante hockeyster echter heeft deze dame waarschijnlijk iets te lang met vriend lief op de Bali strandjes gelegen en totaal niet fit teruggekomen... maar goed hockeyen kan ze nog steeds. Kelly Jonker..? wie? even serieus...? Wie? Die verstopt zich elke minuut die ze speelt achter de doelplank... Lekker geselecteerd... Jonker niet fit en niet aanwezig en Zerbo topscoorder en thuis??? Annan kom op... en ja zo valt er over al die dames wat te zeggen... maar goed die ruimte hebben we niet he... KNHB kijk aub verder dan de neus lang is en selecteer door!!! ook in bonscoaches en staf.

 34. robvisser

  @runahonig@ziggo.nl Ik zou het prima vinden. Al die wisselende samenstellingen met allerlei nieuwe speelsters die niet goed genoeg bleken voor Oranje (op Marijn Veen na) zijn funest geweest voor de ontwikkeling van ons huidige team. Dit team heeft 9 maanden aan de kant gestaan en ze zijn het een beetje kwijt inmiddels, daar waar de andere landen na het WK gewoon door gingen met hun eerste team en de nodige stappen hebben gemaakt. Dat is ook de reden dat de afstand tussen dit Oranje en de andere landen is verkleind. Tokio duurt nog even. Een nieuwe coach kan nu nog. Je moet nu gericht met een beperkte groep toewerken naar de OS.

 35. rudi wortmann

  ik denk dat dit Annan’s laatste ‘grote’ toernooi zal (moeten) zijn. Echter er loopt bij de KNHB (al jaren) een man rond die nog weinig heeft toegevoegd aan het topsport beleid. En dat moet eens veranderen. Hij is niet innovatief, reactief ipv pro-actief en mist toch de kennis van topsport (?). Verandering bij de KNHB top-sport en de hoofdcoach en we bewandelen weer de juiste weg.

  1. pacoh

   @rudi wie bedoel je?

 36. vostammer

  Gewoon drie keer winnen en je bent Europees kampioen.

 37. harald-van-horn

  Ja. Maar wel 3x achter elkaar. En vanaf nu. Zie ik niet gebeuren. Lijkt wel of de dames de opdracht hadden ‘als je de bal krijgt, éérst 25 meter lopen voordat je passt’. Wat een afbraak hockey. Volgens mij kwam geen van de speelsters in de buurt van haar normale niveau. Was ontluisterend om te zien...

 38. adrievandeparel

  3* winnen en NEDERLAND is weer EUROPEES KAMPIOEN, het moet wel uit een ander vaatje tappen, tot nu toe goed spelen en niet alle kansen benutten, vanaf nu willen winnen en scoren. De eerste wedstrijd had gewonnen kunnen worden als het na het 1e kwart 3-0 voor Nederland was geweest en gisteravond had het ook 5-0 kunnen zijn voor Nederland. Morgenavond tegen Poetin die al 1-0 verloren van Spanje en gisteravond 4-1 verloren van België die heel goed al 3-0 voor stonden bij de rust. Bij winst morgenavond , meer dan 1-0 moet het worden om in doelsaldo Spanje voor te blijven in geval van gelijkspel België-Spanje (dan alle 3, 5 punten en is doelsaldo beslissend) , bij winst België dan België 1e in poule en Nederland 2e. Vrijdagavond wordt het dan Nederland-Duitsland en België-Engeland, Finale zondagmiddag 4 uur wordt dan NEDERLAND-België, dus nog 3 wedstrijden volop kansen om wel(ten) te scoren en te WINNEN.

  1. ton-goderie

   Typisch scorebord gedoe! Aanvallen begint bij de verdediging. Achterin te traag passen en dito handelingssnelheid. Geen rust aan de bal , geen overleg. Niemand staat op: geen leider(s). Bondscoach oogt niet echt fris. Moed houden dus...

 39. cmb-koning

  Voorlopig is dit dan het resultaat van het overbelaste seizoen door de Pro-Leaque . Geen team samenwerking ,hollen en slaan. Natuurlijk moet je de Pro Leaque met wisselende teams spelen. Voor te veel speelsters is echter de combinatie met de competitie, play-offs , ek clubs veel te veel. Komend seizoen wordt het nog erger en het zgn aangepaste PL schema maakt het er niet beter op. Bij het professionele voetbal met goed verdienende spelers klaagt men al over de meer dan 60 wedstrijden per jaar en te weinig rust . Ook de meeste oranje hockeysters komen aan dit aantal naast werk en studie en minimaal betaald .Andere landen hebben hier minder last van omdat ze een kortere competitie hebben.Stop onmiddellijk met deze PL of trek je nu terug Nederland en kom met een herstart in seizoen 2020 2021 met geen rondreizend PL circus maar een of twee korte toernooien al la championship. De lege tribunes in België bij de niet België wedstrijden spreken voor zich zelf . De PL zal dit nooit verbeteren. Stoppen !!!

  1. mengelblik

   Hier sla je de spijker op zijn kop. Het is fysiologisch gezien niet meer verantwoord om dit soort seizoenen te draaien. Pure overkill en veel te weinig herstel momenten om echt goed te herstellen. Ook mentaal nauwelijks nog op te brengen. Alleen daarom al heb je een grote groep nodig om een seizoen mee door te komen. Hoe lang zal de rustperiode na het EK zijn ? Ik vrees kort of al helemaal niet omdat de clubcoaches ze knetterhard nodig hebben, dus zo hobbelen we weer lekker door met z'n allen. Wat betreft de corners. Ik neem aan dat er gemeten wordt, qua tijd, hoe snel of langzaam de bal Vd stick komt. Bij Nederland, zowel bij de mannen als de dames, lijkt er lijm aan de stok te zitten. Misschien idee om er een specialist bij te halen Toon Siepman ?

 40. kim

  Wat een negativiteit! Wanneer de dames een lekker toernooi spelen is iedereen super enthousiast, wanneer ze twee wedstrijden gelijk spelen (nog niet eens verliezen) zijn er tientallen negatieve reacties van mensen die het allemaal beter weten. Jammer!

 41. robvisser

  @kim Het is al erg genoeg dat wij het beter weten dan de coach. Misschien is dat wel het probleem van dit team, wie zal het zeggen. Een evaluatie lijkt op zijn plaats na het EK.

 42. peterpost1

  Het is weer typisch om te zien, dat na twee gelijke spelen de vrouwen weer volledig door het slijt worden gehaald door mensen die pretenderen verstand van hockey te hebben, neem types als RobV en rhonig, die me keer op keer weer verbazen met hun gebrek aan enige kennis van zaken. Dit team, de winnaars van de Pro League en het Wereldkampioenschap, oh ja, en regerend Europees Kampioen, word nu over gesproken door dit soort figuren alsof ze het helemaal kwijt zijn. Wanneer de Nederlandse hockeyvrouwen alles winnen wat er te winnen valt, is het saai om naar te kijken en is de concurrentie te slecht, wanneer ze voor het eerst in jaren eens tegenstand krijgen, moet de coach ontslagen worden, wat een onzin. Ze gaan zich na een overwinning op de Wit-Russen gewoon weer kwalificeren voor de halve finale (als poulewinnaar) en kunnen hun Europese titel weer gaan prolongeren. Inderdaad RobV, een schande: Als je na het WK en de Pro League het EK ook nog eens wint, moet je als coach inderdaad serieus bij jezelf te raden gaan en kan je maar beter ontslagen worden... Bij de mannen wordt 2x gewonnen, wordt in een fantastische wedstrijd met 3-2 gewonnen van aartsrivaal Duitsland, en daar zijn amper reacties op. De vrouwen hebben voor het eerst in tijden twee resultaten die enigszins tegenvallen (en nog steeds zijn ze volop in de race het EK te winnen) en er zijn 72(!) reacties. Kap eens met dit zielige gedrag, RobV, rhonig en noem maar op, door alleen maar zielige, negatieve reacties te plaatsen en net te doen of je er verstand van hebt, terwijl jullie er geen reet van snappen.

 43. TonGloppert

  Interessant om te lezen hoe hier over elkaar heen gebuiteld wordt vanaf de zijlijn om gelijk te halen over de mantra's die al het hele jaar klinken. Kijk nou maar uit, zo direct winnen ze de EK en dan blijken ze ineens wel te kunnen hockeyen. Het zit na de WK, EK en Proleague ff tegen, dat is alles. Openingswedstrijden zijn lastig, tegen Spanje had er echt wel eentje meer in gekund.

 44. TonGloppert

  En volledig eens met @Peterpost1 uiteraard.

 45. jipijipi

  Peterpost1, Volgens mij is er al heel wat langer kritiek op het beleid/het spel etc. welke er gevoerd wordt bij de dames. Niet geheel onterecht. En ook als ze de wedstrijden winnen. Je kunt je afvragen of diegene "die er volgens jou, geen reet verstand van hebben", er misschien stiekem iets meer verstand van hebben, omdat dit, wat er nu gebeurd al in de verwachting lag? Het is al tijden geen team. Ze stralen het niet uit, je ziet geen plezier, alleen maar onzekere, boze, angstige, geirriteerde blikken, kunnen elkaar niet vinden etc.. Of er zit een rotte appel tussen de meiden, die deze sfeer overheersend op het team laat "stralen" of het is de coach die het team geen team weet te maken. En of je nou verstand van hockey hebt of niet: een goede leider haalt het beste in je boven....

 46. eriethorst

  Vooropgesteld, ik ben geen kenner van het hockey, dus geen verstand van wat goed of slecht hockey is. Wat ik wel zie, als leek dus, is dat ook op dit medium schieten vanuit de heup door een aantal stuurlui aan wal tot kunst is verheven. Dus verzoek, van mij, ik denk namens alle speelsters, vraag jezelf af, voordat je op "plaatsen"klikt: hoe zou ik het vinden om dit over mijzelf te lezen? Opbouwende kritiek is prima, affakkelen is wat anders.

 47. TonGloppert

  Is gewoon niet waar. Ik heb ontzettend veel wedstrijden bezocht in de Proleague en het team werkt hard voor elkaar en straalt ontzettend veel samenhang en plezier uit. Deze wedstrijden waren stuk voor stuk een groot hockeyfeest. Voor mij echt een raadsel waar deze zure verwende hetze vandaan komt.

 48. robvisser

  @jipijipi Precies. Ik geloof niet dat iemand hier ooit heeft beweerd de absolute wijsheid in pacht te hebben en het lijkt nu juist Peter te zijn die suggereert dat hij het beter weet dan 'mensen die er geen reet van snappen'. In deze discussie moeten we niet verstrikt geraken, want het is zinloos en niet te bewijzen. En laten we eerlijk zijn, Annan zit er alweer een tijdje en een coach heeft geen eindeloze houdbaarheid. Het is niet zo raar dat een groep weer eens toe is aan iets nieuws en ik heb het idee dat dit moment dichterbij komt. Niet alleen op dit forum, maar ook in het buitenland zeggen en vinden ze dat het huidige Oranje terrein verloren heeft t.o.v. de concurrentie en dat Nederland kwetsbaar is geworden. Zo werd er tijdens en na afloop van de Pro League ook over Nederland gepraat, ook door analisten die het commentaar bij die wedstrijden verzorgden. Je kunt natuurlijk doen alsof er niets aan de hand is, maar het is denk ik beter om je ogen er niet voor te sluiten. De OS is net wat te belangrijk om alles op z'n beloop te laten. Het zou jammer zijn als een aantal toppers die na dat evenement afscheid moeten nemen er een naar gevoel aan overhouden.

  1. Mike de Bot

   Is de dezelfde @RobV die een aantal posts geleden zei dat “wij het beter weten dan de coach”? Dat is op zich wel een uitspraak die veel zegt over hoeveel wijsheid hij in pacht denkt te hebben, toch?

 49. robvisser

  @Mike de Bot Ik bevestigde slechts wat Kim zei, namelijk dat er tientallen negatieve reacties zijn van mensen die het allemaal beter weten. Ik ben dus niet de enige.

  1. Mike de Bot

   @RobV Ik vind het gewoon grappig dat jij, nogmaals, zegt dat jij het beter weet dan de coach. Dus niet dat jij een andere mening hebt, nee jij WEET het beter en dat voor iemand op de tribune of thuis voor de tv vind ik amusant. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, daar zijn dit soort fora voor, dus gaat het me niet om wat jij inhoudelijk verder van de coach of bond vindt.

 50. robvisser

  @Mike de Bot Als je dat bedoelt, ik denk inderdaad dat een aantal reageerders hier (mijzelf incluis) betere ideeën hebben over wat nodig is dan de coach, of je dat nu grappig vindt of niet. Maar onze invloed reikt niet zo ver helaas. Het belangrijkste is dat Annan het team uit de impasse haalt. Ook in de Pro League was het al moeizaam, iets wat in het buitenland ook is opgevallen. Zeker richting de OS wil je geen team dat zichzelf niet meer kan onderscheiden, dat zou erg jammer zijn.

  1. Mike de Bot

   Ik denk dat het goed is wanneer men zichzelf in elk geval niet al te serieus neemt. Ik ken jouw achtergrond in het hockey natuurlijk niet en eigen ideeën en meningen over de te varen koers zijn altijd goed, maar wanneer je niet dag in dag uit bij een team bent is het lastig om een echte mening te vormen over de keuzes, waarom die genomen worden en of die wel of niet terecht zijn. Maar goed, dit is slechts mijn mening.

 51. robvisser

  @Mike de Bot Als je zelf regelmatig meedoet aan dit forum of veel reacties leest, dan ga je merken dat ook mensen die zelf niet in de staf van Oranje zitten of dagelijks het elftal bij zich hebben zich een mening vormen over het vertoonde spel en wat er aan ontbreekt. Ikzelf heb daar geen moeite mee en vind dat vrij normaal. Mensen kijken naar het vertoonde spel. Het kan ook zijn dat een coach wel goede ideeën heeft, maar ze niet kan overbrengen of implementeren. Ook dan is er een probleem.

 52. AndreaBoekhorst

  Ach


Wat vind jij? Praat mee...