Nederland draait tegen Schotland soepel warm voor halve finale

De Oranje Heren hebben zich dinsdagavond tegen Schotland soepel kunnen warmdraaien voor de halve finale van het EK. In een eenzijdig duel won Nederland met 6-0, waardoor de ploeg van bondscoach Max Caldas door de eerdere zeges op Ierland (5-1) en Duitsland (3-2) poulewinnaar is geworden. Donderdagavond om 18.00 uur is Spanje de volgende horde die Nederland moet nemen op weg naar de Europese titel en dus het olympisch ticket.

Caldas zal het duel tegen Spanje met vertrouwen tegemoet zien. Niet alleen is Spanje als nummer negen van de wereld het laagst geklasseerde land van de vier halvefinalisten (de andere halve finale gaat tussen België en Duitsland), tegen Schotland lieten de Oranje-hemden zien dat de vorm en instelling nog altijd prima zijn.

Een graadmeter was Schotland, de nummer 21 van de wereld, qua tegenspel natuurlijk niet. Bij de Britse ploeg is Kenny Bain de meest ervaren speler. De spits van Hurley kwam afgelopen seizoen uit in de Promotieklasse, het tweede niveau van Nederland. Oranje had zelfs met minimale inspanning nog gewonnen, maar met die mindset speelden de mannen van Caldas niet. Natuurlijk ging Oranje niet voluit, maar de spelers waren lange tijd wel gedreven om Schotland een draai om de oren te geven. Voor de spelers was het ook een mooie gelegenheid om – voor zo ver nodig – lekker vertrouwen te tanken.

Dat gold bijvoorbeeld voor Mink van der Weerden. Het strafcornerkanon van Oranje mocht dit EK tegen Ierland en Duitsland slechts een keer aanleggen vanaf de kop van de cirkel. Tegen Duitsland werd zijn corner eruit gelopen. Voor een specialist als Van der Weerden is dat niet lekker. Die wil de poulefase graag gebruiken om ritme op te doen. Daar kreeg de verdediger van Oranje-Rood tegen Schotland alle gelegenheid voor. Nadat Billy Bakker al na zes minuten de 1-0 op de borden had geslagen (zijn tweede treffer van het toernooi), mocht Van der Weerden tot tweemaal toe aanleggen voor een strafcorner. De eerste werd uit de rebound gescoord door de attente Thierry Brinkman, de tweede ramde Van der Weerden zelf buiten bereik van goalie Thomas Alexander in de stickhoek: 3-0. Dat was ook de ruststand.

Het vuistje van Mink van der Weerden na zijn treffer tegen Schotland. Foto: Willem Vernes

In de tweede helft was er ook nog gelegenheid om Jip Janssen, de nummer twee in de cornerslagorde, wat ritme op te laten doen. Zijn eerste poging strandde op het bovenbeen van de Schotse uitloper, de tweede was raak en betekende de 5-0 voor Oranje. In de slotseconde mocht ook Van der Weerden nog een keer aanleggen. Die corner werd gekeerd, maar de rebound was een prooi voor Mirco Pruyser.

Hertzberger

Wie zich ook in de tweede helft nadrukkelijk manifesteerde, was Jeroen Hertzberger. De topschutter van Rotterdam leeft bij het maken van doelpunten, maar staat nog altijd op een maagdelijke nul dit EK. Daarin wil hij graag verandering brengen. Dat leek in het derde kwart te gebeuren, maar een Schotse verdediger was hem net te snel af om de voorzet van Thierry Brinkman in eigen doel te werken. De 4-0 voor Nederland kwam hierdoor op naam van Brinkman, alweer zijn derde van dit EK.

Jeroen Hertzberger kijkt blij nadat hij Billy Bakker met een assist bij de 1-0 heeft bediend. Foto: Willem Vernes

Hertzberger deed er in het vervolg alles aan om te scoren, maar de bal wilde er ook in het vierde kwart niet in bij hem. Nederland scoorde dus nog wel via Janssen en Pruyser de 5-0 en 6-0, maar verder waren er weinig noemenswaardige acties in het vierde kwart. Of het moet de kans van Bain zijn, die bij de enige Schotse doelpoging in de wedstrijd het zijnet raakte. De temperamentvolle spits claimde daarna zo opzichtig en luidruchtig een lange hoekslag, dat hij met een groene kaart twee minuten op de strafbank mocht gaan zitten.

Daar zag hij dat in het vervolg van het vierde kwart het tempo bij Oranje verder zakte. Het was duidelijk dat de Oranje-spelers zich spaarden voor het duel met Spanje. Die ploeg hield woensdag Engeland op 2-2, waardoor het zich als nummer twee van poule B – achter het ongeslagen België – plaatste voor de halve eindstrijd.

Lege tribunes

De wedstrijd tussen Engeland en Spanje werd woensdagmiddag om half twee gespeeld voor nagenoeg lege tribunes. Dat was gezien het tijdstip nog enigszins te begrijpen. Minder goed valt te snappen dat ook bij de wedstrijd van Nederland (aanvang 18.00 uur) de tribunes nog akelig leeg waren. Dat moet, na de volle stadions bij de Pro League, even wennen zijn voor de spelers. Het is toch te hopen dat donderdag, als de twee halve finales van de mannen worden gespeeld, ook de Belgische supporters wat eerder  in het stadion gaan zitten. En niet wachten tot half negen wanneer hun helden voor de halve finale tegen Duitsland in de fraaie arena verschijnen.

Elke halve finale van een EK verdient een volle bak.

Lege tribunes voor aanvang van Nederland – Schotland. Foto: Willem Vernes

 

 

Wil je niets missen van de derde wedstrijd van de Oranje Heren op het EK tegen Schotland? Volg dan vanaf 17.30 uur het liveblog van hockey.nl. Het duel begint om 18.00 uur. We houden jullie van minuut tot minuut op de hoogte van alle ontwikkelingen bij het duel in Antwerpen. Meepraten kan in de comments.


4 Reacties

 1. francakh

  Begon leuk, maar vind de tweede helft zwak. Rendement veel te laag tegen een team als Schotland. Aan de andere kant, beter gezond blijven, 1e plaats is veilig. Maar zal tegen Spanje beter moeten. Hertzberger zit er goed bij maar hij wil er niet in!

 2. jonathan

  6-0 Van België tegen Wales in een sfeervol stadion met gezang en zeer gezellige supporters. Als Nederlander een genot om deze wedstrijd te zien, en we moeten nog een kwart. Top

  1. circlestorm69

   Gelukkig hoef je het commentaar op de Belgische tv dan niet aan te horen. Arrogantie ten top. Die twee zijn nog erger om aan te horen dan Tim Steens en Philip Kooke samen. Echt niet te doen. België is misschien wel de beste ploeg van het moment maar hoe zij over de Belgen maar ook denigrerend over Wales praten is niet normaal. Ze zijn echt naast hun schoenen gaan lopen nu er eindelijk eens een Belgisch team goud op een WK heeft genomen. Ik ga het laatste kwart verder kijken met het geluid uit! Bah!

 3. jehofa95

  @circlestorm69 Aan Philip Kooke en zijn gebrek aan hockeykennis en inzicht erger ik mij doorgaans, de Belgen hadden tenminste nog wat entertainment value. Tuurlijk met wat dedain maar ach dat is ze ook wel vergeven. Vind een oud international bij de commentator geen verkeerd idee.


Wat vind jij? Praat mee...