Elzemiek Zandee en Rosa Fernig ontbreken in EK-selectie

Elzemiek Zandee (11 interlands, 2 doelpunten) en Rosa Fernig (6 interlands, nul goals) ontbreken in de selectie van het Nederlands elftal voor het EK in Mönchengladbach. Ze zijn aangewezen als reserves. Ook keepster Julia Remmerswaal en de niet op tijd fitte Kyra Fortuin zijn niet geselecteerd.

Zandee en Fernig overleefden de eerste schifting, eind juni. Zandee blonk afgelopen seizoen bij SCHC uit als verdediger. In het Nederlands elftal gaf bondscoach Paul van Ass haar de laatste interlands kans zich te bewijzen in de aanval. Fernig was eind juni hersteld van een hamstringblessure en kreeg de afgelopen weken de kans zich in de selectie te spelen.

Aanvaller Joosje Burg, middenvelder Luna Fokke en verdediger Lisa Post spelen in Mönchengladbach (18-27 augustus) hun eerste grote eindronde in het Nederlands elftal. Post viel eind juni bij de eerste schifting af, maar Van Ass bedacht zich een paar dagen later en riep haar weer op. Fokke speelde vorig seizoen nog in Jong Oranje. Van de selectie van Jong Oranje die in april 2022 wereldkampioen werd in Zuid-Afrika, is zij de enige speelster die is geselecteerd.

‘We hebben de afgelopen maanden veel wedstrijden gespeeld en de laatste weken vooral getraind. Voor dit moment zijn dit de speelsters die mee naar het EK gaan. De concurrentie in de selectie is groot, daarom zijn het lastige en zeer gedetailleerde keuzes. De verschillen zijn klein, het niveau is hoog’, motiveert Van Ass zijn genomen beslissingen. ‘We weten wat ons te doen staat tijdens het EK. Onze titel verdedigen en daarmee ons ticket naar Parijs veiligstellen.’

Elzemiek Zandee is net als Rosa Fernig (foto bovenaan dit artikel) niet geselecteerd voor het EK. Foto: Willem Vernes

Voor aanvaller Marijn Veen betekent de uitverkiezing haar definitieve comeback in Oranje sinds haar vormdip na haar zware hoofdblessure. Het titeltoernooi in Duitsland wordt haar eerste eindronde sinds het EK in 2019 (Antwerpen, goud). Welke keuze Van Ass in Mönchengladbach maakt met betrekking tot keepsters Josine Koning en Anne Veenendaal, is niet naar buiten gebracht.

De Oranje Dames spelen zaterdagmiddag hun eerste wedstrijd op het EK, tegen Spanje. Daarna volgen poulewedstrijden tegen België en Italië. Bij winst is Nederland voor de vierde keer op rij Europees kampioen, een evenaring van het record dat werd gevestigd in 2005.

EK-selectie

Speelster Club Caps Goals
Felice Albers Amsterdam 47 19
Joosje Burg Den Bosch 22 13
Pien Dicke SCHC 27 10
Luna Fokke Kampong 14 2
Margot van Geffen HGC 252 17
Yibbi Jansen SCHC 52 34
Josine Koning (k) Den Bosch 113
Sanne Koolen Den Bosch 89 0
Renée van Laarhoven SCHC 45 3
Frédérique Matla Den Bosch 114 83
Freeke Moes Amsterdam 41 10
Laura Nunnink Den Bosch 172 2
Lisa Post SCHC 25 0
Pien Sanders Den Bosch 101 4
Marijn Veen Amsterdam 36 16
Anne Veenendaal (k) Amsterdam 103
Maria Verschoor Amsterdam 184 28
Xan de Waard SCHC 196 19

2 Reacties

  1. robvisser

    Opvallend dat Rosa Fernig afvalt, temeer omdat een soortgelijk type, Sabine Plonissen, eerder (vrijwillig) afhaakte. Maar hij heeft Lisa Post niet voor niets teruggehaald. Verder een mooie groep.

  2. LiesedeVos

    Ik vind het afvallen van Fernig en Zandee logisch, maar dat komt misschien ook wel omdat ik fan ben van Post. Lekker fel, oogt super energiek en staat haar (of andermans) mannetje. Hopelijk kunnen we volgende week terugkijken op een prachtige wedstrijd tegen België waarbij NL met overtuiging de overwinning behaalt. Laat het EK maar beginnen.


Wat vind jij? Praat mee...