Eva de Goede grootste verrassing in WK-selectie Oranje

Eva de Goede is de grootste verrassing in de WK-selectie van interim-bondscoach Jamilon Mülders. De aanvoerder van de Oranje Dames speelde sinds haar knieblessure geen enkele wedstrijd, maar is toch op tijd fit om mee te doen aan het wereldkampioenschap dat van 1 – 17 juli in het Wagener Stadion en het Spaanse Terrassa wordt gehouden.

De Goede (251 caps) liep op 10 november 2021 tijdens het Pro League-duel met België een ernstige knieblessure op. De kans op deelname aan het WK was destijds nihil. De afgelopen maanden werkte de aanvoerder van Oranje achter de schermen hard aan haar herstel.

Die race tegen de klok is succesvol geweest, hoewel De Goede dus nog geen wedstrijdminuten speelde en ook nog niet volledig met de Oranje-selectie trainde. Volgens de KNHB maakt De Goede naar verwachting in de Pro League tegen China (21 en 22 juni) haar rentree in Oranje.

Eva de Goede verlaat geblesseerd het veld tijdens de Pro League-wedstrijd van Nederland tegen België. Foto: Willem Vernes

De Goede gaat in ieder geval snel aansluiten bij de groep, die zich voorbereidt op het wereldkampioenschap. Ze treft in de selectie liefst dertien speelsters aan, waarmee de aanvoerder vorig jaar ook de olympische gouden medaille won. Van die gouden groep ontbreken alleen de gestopten Caia van Maasakker, Lauren Stam en Malou Pheninckx. Ook Anne Veenendaal en Freeke Moes, die reserve waren in Tokio, behoren tot de WK-groep van achttien speelsters. Mülders heeft alleen geen plek ingeruimd voor Stella van Gils. De speelster van Pinoké won vorig jaar nog het EK en was reserve op de Spelen.

Debutanten

Het WK in Nederland en Spanje wordt het eerste grote toernooi voor Yibbi Jansen (SCHC), Renée van Laarhoven (SCHC) en Sabine Plönissen (Amsterdam). Plönissen won de concurrentiestrijd van onder andere Ireen van den Assem. De speelster van promotieklasser Tilburg zetten vorig jaar een punt achter haar interlandcarrière na het missen van de Olympische Spelen vanwege een blessure. Mülders haalde haar over zich toch weer beschikbaar te stellen. Van den Assem maakte zondag nog indruk tegen Engeland met een doelpunt en assist. Dat bleek niet genoeg om een plek in de WK-selectie af te dwingen.

Sabine Plönissen voorafgaand aan het Pro League-duel tussen de Oranje Dames en Argentinië op Union. Foto: Willem Vernes

Dat geldt ook voor Maxime Kerstholt, die onder Mülders onlangs in de Pro League tegen Argentinië haar rentree maakte. Kerstholt en Van den Assem zijn ook geen reserves. Die twee plekken zijn voorbehouden aan Lisa Post (Oranje-Rood) en Joosje Burg (Den Bosch). Post en Burg mogen bij ernstige blessures tijdens het WK aan de selectie worden toegevoegd.

Het duo traint daarom mee met de WK-selectie. Gedurende de voorbereiding en de FIH Pro League wedstrijden tegen Duitsland (11 en 12 juni in Hamburg) en China (21 en 22 juni in Rotterdam) trainen ook Marente Barentsen (Hurley, 9 interlands), Kyra Fortuin (SCHC, 22 interlands) en keepster Julia Remmerswaal (HDM, 16 interlands) door om indien nodig aan te kunnen haken.

Volledige selectie WK 2022

Bekijk hieronder de volledige achttien koppige selectie die interim-bondscoach Mülders heeft geselecteerd voor het WK dat van 1 tot en met 17 juli in Amsterdam en Terrassa wordt gehouden.

Voornaam Achternaam Vereniging Aantal caps
Felice Albers Amsterdam 22
Margot Geffen, van Den Bosch 225
Eva Goede, de HGC 251
Yibbi Jansen SCHC 27
Marloes Keetels Den Bosch 170
Josine Koning (k) Den Bosch 93
Sanne Koolen Den Bosch 63
Renée Laarhoven, van SCHC 20
Laurien Leurink SCHC 123
Frédérique Matla Den Bosch 95
Freeke Moes Amsterdam 17
Laura Nunnink Den Bosch 147
Sabine Plönissen Amsterdam 5
Pien Sanders Den Bosch 78
Anne Veenendaal (k) Amsterdam 87
Maria Verschoor Amsterdam 159
Xan Waard, de SCHC 171
Lidewij Welten Den Bosch 233

 


10 Reacties

 1. lynnBosman

  Prima selectie! En wat een verrassing Eva de Goede! Wonderen zijn dan toch de wereld niet uit bleek eerder al bij haar polsblessure en bij de blessure van Welten. Plönissen was niet best tegen Engeland, maar speelde verder een prima seizoen. Wel enigszins verrast dat vd Assem dan geen reserve is. Succes dames!

 2. MelanieBrinkhaltus1968

  Geweldig dat de Goede er weer bij is. Ook goed voor de verstandshoudingen onderling verwacht ik. Matla leek zichzelf toch een beetje de alleenheerser te voelen. Met de Goede komt er een extra zwaargewicht bij en kunnen we ons op maken voor een mooi WK :) Hoe mooi zou het zijn als de dames nu de titel weten te pakken onder aanvoer van De Goede

  1. eugeappel

   Waar slaat deze sneer op naar Fredrique? Wat een onsportieve en misselijke opmerking.

  2. sonjavanzoggel

   Vreemde reactie. Zij hebben bovendien een totaal andere rol in het veld.

  3. daan

   Matla heerste inderdaad, als onderdeel van het team.

  4. ton-goderie

   @Melanie Wat een tendentieuze opmerking richting Frederique.😡 Slaat werkelijk nergens op, is ongepast en lijkt zeker niet bevorderlijk voor het proces waarin de speelsters zich bevinden. De opmerking dat er een extra ‘zwaargewicht’ nodig zou zijn suggereert dat er ook ‘lichtgewichten’ zouden zijn. Ook dit snijdt geen hout, in een team zijn geen zwaar-en lichtgewichten, het om het team in z’n totaliteit !

 3. robvisser

  Dat Eva de Goede meedoet is misschien wel net zo'n verrassing als de selectie van Sabine Plönissen, want die laatste maakte toch echt wel een behoorlijk 'shaky' indruk tegen Engeland. Verder een logische selectie. Knap hoe Renée van Laarhoven zich in korte tijd ertussen heeft gewurmd.

  1. sonjavanzoggel

   Eens. Renee van Laarhoven speelt momenteel sterk en stabiel. Jammer dat Joosje Burg er niet bij zit, die had ik het wel gegund en heeft z’n drive.

 4. daan

  Goede selectie, al had ik Joosje Burg en Ireen van den Assem altijd meegenomen.

 5. lynnBosman

  Als ik op Ireens instagram kijk en lees is het een weloverwogen besluit. Het lijkt zelfs vanuit haar te zijn genomen. Fijn dat ze het op deze manier heeft kunnen afsluiten. @RobV: Ik ben het met je eens dat Plönissen geen stabiele indruk maakte afgelopen weekend, maar tegen Argentinië vond ik haar prima en ook de rest van het seizoen speelde ze stabiel. Ik ga ervan uit en ik hoop dat het eenmalig een zwak weekend was. @Sonjavanzoggel: ik had ook erg graag Burg gezien!


Wat vind jij? Praat mee...