Eva de Goede uitgeroepen tot Wereldspeelster van het jaar

Eva de Goede is door de FIH gekozen tot Wereldspeelster van het jaar 2018. Ze ontving de bijbehorende gouden Hockey Star uit handen van bondscoach Alyson Annan in Amerika, waar het Nederlands elftal zich voorbereidt op de Pro League-wedstrijd tegen de Verenigde Staten.

Annan viel zelf ook in de prijzen. De bondscoach van Oranje werd voor het tweede jaar op rij verkozen tot beste coach van het jaar. Annan werd twee weken geleden in Australiƫ ook al gehuldigd als legend van de Australische hockeybond.

De Goede won met Oranje afgelopen jaar de wereldtitel en de Champions Trophy. Bij dat laatste toernooi werd De Goede, als aanvoerder, verkozen tot beste speler. De speelster van Amsterdam bleef in de jaarlijkse verkiezing onder andere Lidewij Welten en Xan de Waard voor, die ook waren genomineerd.

Eva de Goede is de zevende international van de Oranje Dames die de prestigieuze prijs in ontvangst mag nemen. Mijntje Donners, Minke Booij, Naomi van As, Maartje Paumen, Ellen Hoog en Lidewij Welten gingen haar voor. Van As en Paumen wonnen de prijs zelfs twee keer in hun loopbaan.

De afgelopen achttien jaar belandde de prijs voor Wereldspeelster van het Jaar telkens in Argentijnse of Nederlandse handen. Verder werd de award, die in 1998 voor het eerst werd uitgereikt, alleen gewonnen door een Australische international (Alyson Annan, twee keer) en een Duitse speelster (Natascha Keller).

Marijn Veen, topscorer op de Champions Trophy, was genomineerd als talent van het jaar, maar zij zag die prijs gaan naar de Argentijnse Lucina von der Heyde. Maddie Hinch, de Engelse keepster van SCHC, werd opnieuw verkozen tot beste keepster. Voor die prijs waren geen Nederlanders genomineerd.

Alle prijzen voor de Belgische mannen

Bij de mannen zijn alle prijzen voor wereldkampioen Belgiƫ. Arthur van Doren is, net als vorig jaar, gekozen tot de beste speler van de wereld. De speler van Bloemendaal klopte onder andere Billy Bakker, die voor de tweede keer op rij was genomineerd als beste speler.
Vincent Vanasch werd door de FIH gekozen tot beste doelman van 2018. De Belgische goalie liet onder andere Oranje-doelman Pirmin Blaak achter zich. Blaak werd op het WK nog verkozen tot de beste doelman van het toernooi, mede door zijn heldenrol tijdens de shoot-outs van Oranje in de halve finale tegen Australiƫ.
Ook Thijs van Dam moest een Belg voor laten gaan: Arthur de Sloover is het grootste talent van 2018 bij de FIH-verkiezing. Shane McLeod, de Nieuw-Zeelandse bondscoach van Belgiƫ, is in de ogen van de jury en de publieke stemmers de beste mannencoach.

De drie Belgische winnaars in een beeld gevangen: keeper Vincent Vanasch, Arthur de Sloover en rechts Arthur van Doren. Foto: Koen Suyk


7 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Gefeliciteerd Eva en Arthur! Wel verdiend!

 2. lisahockey200

  Zo mega verdiendšŸ‘ŒšŸ¼ Paumen, Hoog, Van As, Welten, allemaal hebben ze een keer gewonnen, zou het toch raar hebben gevonden als De Goede ontbrak, maar gelukkig pakt deze mooie prijs nu ook nog even mee!

 3. vostammer

  Arthur was vrij duidelijk ja.

 4. luchtisblauwgrasisgroen

  Mooi dat Arthur van Doren samen met Teun de Nooijer en Jamie Dwyer de enige spelers zijn die meer dan een keer wereldspeler van het jaar is geworden, en ze alle drie voor Bloemendaal hebben gespeeld.

  1. pacoh

   F

 5. PeterMontijn

  Wat ontzettend mooi en ontroerend!

 6. lize

  Helemaal terecht ,gefeliciteerd !! Bij de mannen 100 procent Gougnard en niet Van Doren leek vermoeider dan Normaal de eertse drie wedstrijden (haalde zijn nivo niet daarna wel) van het WK .Gougnard Niet was alle wedstrijden Dominant aanwezig , Barste van de ENERGIE en SuperKlasse van buiten Categorie.maar ja ons kent ons heeft het weer gehaald op de Echte Kennis van welke Speler Echt de Beste is ,Jammer gemiste kans, Politiek (kiest altijd voor zekerheid met de ogen dicht deze keer weer) wint het weer van de Sport.


Wat vind jij? Praat mee...