Felice Albers na hattrick: ‘Alleen in de jeugd drie keer gescoord’

Het was zondag alsof Frédérique Matla en Felice Albers een telepathische connectie hadden in het Karen Shelton Stadium in Chapel Hill. Blindelings vonden de twee snelle speelsters elkaar in de FIH Pro League-wedstrijd die Nederland met 9-0 won van Amerika.

Met gevoel bediende Matla in de zesde minuut de 20-jarige Albers, die haar pass in het doel gleed (1-0). Het was voor het talent van Amsterdam een voorbode van een mooi vervolg van de wedstrijd. In totaal maakte ze drie goals in haar vierde interland. Bij de 4-0 vond de in Oranje teruggekeerde Matla haar opnieuw en schoot Albers met haar backhand raak. Bij de 2-0 gaf Albers een assist op Matla, die van dichtbij raak tipte.

‘We vonden elkaar makkelijk’, zei Albers lachend kort nadat ze was uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd. ‘Ik vind het fijn om met Matla te spelen. We kunnen mooie combinaties maken. Dat pakte deze wedstrijd goed uit.’

Felice Albers geeft als speelster van de wedstrijd een interview. Foto: FIH

Ik had nog nooit drie goals in een seniorenwedstrijd gemaakt. Ook niet in Amsterdam Dames 1. Felice Albers

In Oranje loopt Albers na vier interlands één op één. Ze staat tijdens de Pro League voor de zware taak om zich in de olympische selectie te vechten, nadat Annan de afgelopen toernooien grotendeels vasthield aan dezelfde namen.

‘Ik vind het prachtig dat ik de Pro League mag spelen. Twee weken geleden heb ik ook tegen China meegedaan. Ik hoop dat ik de komende tijd nog meer mooie wedstrijden voor Oranje mag spelen. Dan zie ik vanzelf of ik Tokio haal’, zei Albers. ‘Nu ben ik in ieder geval blij dat ik drie keer gescoord heb. Ik had nog nooit drie goals in een seniorenwedstrijd gemaakt. Ook niet in Amsterdam Dames 1. Alleen in de jeugd.’

Slordig

Anders dan de 9-0 uitslag doet vermoeden, begon Nederland niet goed aan de wedstrijd. Het spel was te slordig, zei Albers. ‘Onze passes kwamen niet aan. Ballen werden onderschept, regelmatig zat er een stick tussen. Daar raakten we een beetje geïrriteerd door.’ Vanaf het derde kwart trapte Oranje het gaspedaal in. Met snel combinatiespel speelde Nederland na rust de Amerikaanse verdediging kapot en maakte het nog zeven goals. ‘De tweede helft speelden we veel beter. We maakten beter gebruik van de ruimtes en hebben uiteindelijk simpel gehockeyd.’

Roerige week

Nederland sloot de roerige week dus goed af. Vanwege het plotselinge overlijden van de Amerikaanse teammanager Larry Amar werd de vrijdagwedstrijd geannuleerd. Zondag vormden de internationals van Amerika en Oranje schouder aan schouder een kring tijdens de minuut stilte.

We begrepen de keuze volkomen om alleen op zondag te spelen. Felice Albers

Albers: ‘We wilden heel graag ons medeleven betuigen. Het is natuurlijk verschrikkelijk wat er gebeurd is. We begrepen de keuze volkomen om alleen op zondag te spelen. Daar hadden we respect voor. We hebben Amerika deze week zoveel mogelijk met rust gelaten om hen hun verdriet te laten verwerken. Ik vind het knap hoe wij er als team mee omgegaan zijn. Het was voor ons ook een lastige situatie. We hebben de week goed afgesloten.’


9 Reacties

 1. gelderlander

  Felice Albers heeft mijn vader na één wedstrijd al ontdekt : op Den Bosch Kampioenschap van Nederland met MA1 van Amsterdam tegen MA1 van HDM ze had toen nr. 88 , je moet het talent ook maar zien , dat is ook een talent . Hij heeft al 7 spelers en achteraf via een omweg 1 speelster naar de Hoofdklasse gebracht .

  1. coachdevries

   Knap zeg!

  2. francakh

   Felice Albers speelde reeds Ned A en op een Nederlands Kampioenschap in MA1 bij een topclub. Heb een groot vermoeden dat haar talent reeds bekend was.

 2. gelderlander

  Ja "coach" de Vries na één wedstrijd . Zelf al zoiets gepresteerd ? Ook zoveel talentvolle jeugd naar de Hoofdklasse gebracht ?

  1. coachdevries

   Grappig dat je het vraagt..het antwoord hierop is zeer zeker! Al snap k niet zo goed wat dit met jouw vader te maken heeft!?

 3. gelderlander

  Hij kende "iedereen" en kan alles : super coach en een goede trainer maar hij noemt zich geen CoachBosch en hij kent in het Tophockey alleen maar slechte coaches op een paar na . En je kunt jezelf wel CoachdeVries noemen maar dat wil nog niet zeggen dat je ook echt kunt coachen . En FH hij kende haar nog helemaal niet . Hij is in ieder geval nog alleen maar Analist en Scout .

  1. AvA

   Is dit voor iedereen interessant?

 4. horn_964

  Poepoe. Anoniem frustraties uiten. Lekker belangrijk. "Succes heeft vele vaders". Achteraf heeft altijd iedereen bij de jongste jeugd al gezien dat het een megatalent was. En dat hij/zij een grote zou worden. Sorry, maar is er iemand die het belangrijk vindt wie het talent van Felice Albers voor het eerst ontdekt heeft? Ben gewoon blij dat ze lekker scoort.

 5. gelderlander

  Je hebt groot gelijk , Hockey.nl zou dit niet moeten toestaan , dus gewoon onder je eigen naam ! En als je bij de jeugd een talent ontdekt zegt dat nog niet dat die persoon ook doorbreekt . En natuurlijk vinden we het fantastisch dat Felice nu al door is gebroken bij Oranje .


Wat vind jij? Praat mee...