Fernig vecht na blessure voor laatste kans: ‘Blij dat ik er weer sta’

Verdediger Rosa Fernig (vijf interlands) kende op persoonlijk vlak met Den Bosch een topseizoen. Maar een hamstringblessure zorgde ervoor dat Fernig alsnog een vraagteken is geworden voor het EK in Mönchengladbach, half augustus. Zaterdagmiddag maakte zij in Antwerpen haar rentree, bij de 2-0 winst op België

Halverwege mei, op de laatste training voor de halve finale van de play-offs tegen Amsterdam, greep de 22-jarige verdediger van Den Bosch naar haar hamstring. Het schoot er opeens in. Ze wist direct genoeg. Ze kon de play-offs uit haar hoofd zetten.

Fernig, voor wie het EK in Mönchengladbach (18-27 augustus) haar eerste toernooi in het Nederlands elftal kan worden, begon vervolgens met revalideren. Halverwege juni stonden de signalen weer op groen. In Londen keerde Fernig terug binnen de lijnen, tegen de Verenigde Staten (6-0 winst). Maar vervolgens kreeg zij te maken met een terugslag. Opnieuw was het haar hamstring die haar parten speelde.

Verdediger Rosa Fernig luistert aandachtig naar bondscoach Paul van Ass. Foto: Willem Vernes

‘Dat was natuurlijk vervelend. Aan de ene kant wil je jezelf bewijzen aan de bondscoach. Aan de andere kant wil je je lichaam niet te zwaar belasten. Dan ben je nóg verder van huis. Als het tegen de Verenigde Staten goed was gegaan, had ik het blok in Amsterdam waarschijnlijk ook gespeeld. Nu moest ik weer gaan revalideren’, blikte Fernig terug na de wedstrijd tegen België, haar vijfde interland.

Sinds haar debuut in Oranje in november waren haar nog weinig interlands gegund om zich te bewijzen aan bondscoach Paul van Ass, door haar hamstringblessure. Mede daardoor maakte hij afgelopen week nog niet de EK-selectie, maar een 22-koppige EK-trainingsgroep bekend, waarvan Fernig deel uitmaakt. Zodoende koopt Van Ass tijd om de talentvolle verdediger in actie te kunnen zien en haar grondig te kunnen beoordelen. Bovendien heeft hij ook nog wat extra tijd nodig om andere belangrijke knopen door te hakken.

Ik heb weleens betere wedstrijden gespeeld. Dat geef ik eerlijk toe. Ik moest weer even wennen Rosa Fernig

Bij de 2-0 winst op het België van topcoach Raoul Ehren haalde Fernig nog niet direct haar topniveau. ‘Ik heb weleens betere wedstrijden gespeeld. Dat geef ik eerlijk toe. Ik moest weer even wennen. Maar ik ben blij dat ik er weer sta en deze wedstrijden mee kan doen. Met mijn hamstring ging het goed. Belangrijk voor mij is nu om weer wat ritme te pakken. Hopelijk gaat het dan vanzelf beter. Ik maak me daar geen zorgen over.’

Fernig speelde zaterdag vooral als rechtsback, in het Belgische nationale hockeystadion in Antwerpen. Bij Den Bosch staat zij vaak centraal achterin. Hoewel Den Bosch dit jaar de landstitel niet won, kende Fernig op persoonlijk vlak een topseizoen. Ze kan niet alleen onwijs goed verdedigen, ze heeft met de enorme hoeveelheid kracht in haar sterke lichaam ook een geweldige scoop in huis. Niet voor niets eindigde zij op de zesde plaats in de verkiezing van de Gouden Stick, als beste speelster van Den Bosch. Haar scoop kan weleens in haar voordeel zijn in de concurrentiestrijd in het Nederlands elftal. Al wil Oranje onder Paul van Ass liever verzorgd hockeyen dan van achteruit ballen naar voren scoopen.

Pien Sanders, mogelijk één van de concurrenten van Rosa Fernig achterin, speelde haar honderdste interland. Foto: Willem Vernes

Concurrentiestrijd achterin: wie selecteert Van Ass?

Het is sowieso interessant om te zien wat er de komende weken gaat gebeuren. Van de 22-koppige groep ligt het in lijn der verwachting dat derde keepster Julia Remmerswaal afvalt. Eigenlijk geldt dat ook voor de nu nog geblesseerde Kyra Fortuin, al zijn haar kansen volgens Van Ass niet nul. Daarna moeten er nóg twee speelsters het veld ruimen. In principe lijkt er in de EK-selectie plaats voor maximaal vijf verdedigers. Lisa Post viel afgelopen week af.

WK-gangers Sabine Plönissen, Renée van Laarhoven en Sanne Koolen hebben waarschijnlijk goede papieren voor de EK-selectie, gezien hun cv. Margot van Geffen en Pien Sanders kunnen allebei achterin spelen, maar het ligt voor de hand om minimaal één van hen door te schuiven naar het middenveld. Dat zou achterin ruimte scheppen voor Fernig. Mocht Van Ass toch besluiten om géén van die twee speelsters door te schuiven, dan moet er waarschijnlijk alsnog een verdediger af. Mocht Fernig fit zijn en overtuigen, dan zijn het misschien Plönissen, Van Laarhoven en Koolen die zich zorgen moeten gaan maken.

Fernig: ‘Hopelijk mag ik het EK spelen. Dat wordt wel mijn doel, in principe. Maar dan moet ik wel fit zijn. Daar ga ik honderd procent voor. Ik blijf de komende tijd keihard werken. Het EK zou voor mij een mooie uitdaging zijn. Ik probeer me nu aan Paul te laten zien. Ik doe mijn best. Dat is uiteindelijk alles wat ik kan doen.’


2 Reacties

  1. sjangfijen@gmail.com

    Het zal je kind maar wezen, Bollie, Pien Sanders dus, zie foto boven van de familie Sanders incluis zus Saar . Bollie, nu zo slank als een den, vroeger kennelijk een beetje anders. Op de foto ook de jongere zus Saar met haar fraaie blonde haardos. Saar kennen ze op het hockeyveld van Berkel Enschot heel goed, de scheidsrechters en het twee minuten strafbankje incluis. Een mooie foto. Zo, en hoe nu verder met de dames van Oranje op weg naar M. Gladbach? Het zal wel even puzzelen worden voor de coach, maar Paul met Rosa Fernig haal je wel een boel ervaring en mentaliteit opgedaan in grote wedstrijden in binnen- en buitenland vooral bij Den Bosch. Ik denk dat die instelling op een EK of WK extra telt. Rosa is een fighter met spelinzicht die vastbijt en nooit opgeef. Probeer als tegenstander Rosa maar eens voorbij te komen, lastig, en denk dat je voorbij bent staat ze met haar lange benen weer naast je en pikt de bal mooi af. . Zo iemand kan dit Oranje achterin hard gebruiken. Rosa staat er over een paar weken weer fris en fruitig bij. alsof er geen blessure was. Nu dinsdag nog de tweede wedstrijd tegen de Belgen, anders gezegd tegen Raoul Ehrens en zijn vechtmadammekes . IK voorspel, dat wordt een kraker van de bovenste plank, met een tot op het bot geladen en geinspireerd Belgie, zinnend op revanche. Gelukkig voor Oranje hadden we zaterdag een kei van Josine Koning tussen de palen staan, anders vrees ik was de uitslag minder fraai voor Oranje geworden. . Tja, Josine komt uit Amersfoort, vandaar die kei. Het zit dus in de genen. Het wordt dinsdag zo wie zo een vermakelijke hockeyavond, want je denkt toch niet de de Olymische kampioen Belgie zich nog een keer en nog wel door de noorderburen naar de slachtbanklaat laat leiden/lijden. Mooie sport dat hockey. Fijn weekend en groet van...........Sjang

  2. LiesedeVos

    Ik ben altijd al gecharmeerd van Koolen. Zij flatst altijd hard de bal rond vol overtuiging en vind haar verdedigend rustig en sterk. Van Laarhoven vind ik ook goed. Fernig vond ik gisteren niet heel sterk. Vond haar bij een aanval vd Belgen bij de goal eerder toekijken dan zich in de strijd mengen. Overigens begrijpelijk dat het er nog niet helemaal inzit. Hoop dat ze snel volle bak kan/ gaat zoals we van haar gewend zijn.


Wat vind jij? Praat mee...