FIH verandert kwalificatie WK: vier tickets op EK

De Internationale Hockey Federatie (FIH) heeft het kwalificatieproces voor de WK’s in 2022 en 2023 aangepast. Door de verplaatsing van de Olympische Spelen, is het meerendeel van de tickets voor het mondiale toernooi te bemachtigen via de continentale kampioenschappen. De Oranje Heren moeten hierdoor in de top vier eindigen op het EK dat in juni 2021 in Amsterdam wordt gehouden. De Oranje Dames zijn al zeker van een WK-ticket, als co-host, samen met Spanje. 

In de originele opzet zouden alleen de continentale kampioenen zich rechtstreeks plaatsen voor het WK. De overige tickets werden via kwalificatiewedstrijden verdeeld. Net als voor de Olympische Spelen van Tokio het geval was. De door het coronavirus bomvolle hockeykalender voor komend jaar noopt de FIH tot aanpassing van dat schema. De FIH heeft daarom elf in plaats van zes tickets gekoppeld aan continentale toernooien. Hierdoor zijn er op het Europees kampioenschap in juni 2021 in het Wagener Stadion, zowel bij de mannen als bij de vrouwen, vier tickets te verdienen.

In maart 2022 wordt nog wel een kwalificatiewedstrijden gehouden waarbij de resterende vijf tickets worden verdeeld. Hoe de plaatsingswedstrijden er precies uit gaan zien en hoeveel plekken elk continent krijgt, wordt later bekend gemaakt.

Oranje Dames als host al zeker van WK

Bij de mannen is India al zeker van deelname als organiserend land. Het WK voor mannen wordt in januari 2023 gehouden, dat van de dames in de zomer van 2022 waarbij zowel wedstrijden in Nederland (Wagener Stadion) als in Spanje worden gespeeld. Die landen zijn hierdoor beide al zeker van een plek op het WK. Dit betekent dat op het EK bij de vrouwen nog maar twee tickets te verdienen zijn. Bij de mannen plaatsen de twee teams die bovenaan in de poule eindigen zich dus voor het EK. De Oranje Heren zitten in de poule bij Duitsland, Frankrijk en Wales.

Overzicht verdeling WK-tickets

Vrouwen Tickets  Opmerking Mannen Tickets Opmerking
Afrika 1 Afrika 1
Azie 2 Azië 3 (Inclusief India)
Europa 4 (Inclusief Nederland en Spanje) Europa 4
Oceanie 2 Oceanië 2
Zuid-Amerika 2 Zuid-Amerika 1

 

 

 


6 Reacties

 1. stekel

  Wordt weer spannend voor de Heren

  1. tiemezegelink

   België, Nederland, Duitsland, Spanje, Engeland/GB (wellicht later ook Frankrijk/Ierland)

 2. tiemezegelink

  Oceanië is erg spannend!!!

 3. fleurh96

  Zijn er überhaupt geen tickets beschikbaar voor Noord-Amerika (VS of Canada) of staan die te laag op de wereldranglijst om in aanmerking te komen oid?

  1. sooph

   Zij doen mee aan de Pan-Amerikaanse Spelen, is een toernooi waar landen uit Noord en Zuid Amerika aan meedoen


Wat vind jij? Praat mee...