Flitsend Oranje geeft Duitsers draai om de oren: 5-0

Op weg naar het EK heeft Nederland een ferme tik uitgedeeld aan Duitsland. Die Danas, op de laatste twee Europese titeltoernooien finalist, werd in de Pro League door een flitsende start en een spetterend einde met 5-0 verslagen.

De ploeg van Paul van Ass is in een nieuwe fase aanbeland in die – we zeggen het inderdaad vrij vaak – propvolle juni-maand. De echte vedettes kregen rust voor het tweeluik met laagvlieger Amerika en schoven deze week weer aan bij Oranje. Dat betekende dat Xan de Waard, Felice Albers, Frédérique Matla, Yibbi Jansen en Maria Verschoor weer in het veld stonden. Een kwaliteitsinjectie die nodig was, kijkend naar de laatste ontmoeting met de VS. Daarin verzoop Oranje bijna tegen een zwakke tegenstander door een haperende corner en – met name voor rust – een schrijnend tekort aan veldkansen.

Tegen Duitsland moest het beter. De ploeg van bondscoach Valentin Altenburg is een van de belangrijkste concurrenten van Nederland op het EK in augustus. De Duitse vrouwen stonden dus in de laatste twee EK-finales, die allebei overigens werden verloren van Oranje. Ze waren ook het beste Europese land na Nederland op het vorige WK en zijn na Oranje het hoogstgenoteerde team uit ons continent op de wereldranglijst.

Lang verhaal kort, een prima graadmeter, zo’n zeven weken voor het EK.

Frédérique Matla viert de openingstreffer tegen Duitsland. Foto: Willem Vernes

Swingen en dansen

En dat maakte het heerlijke eerste kwart van Oranje nog knapper. Want het wervelde in het ouderwets fijn gevulde Wagener Stadion. Dat kolkte alsof er een knock-out-duel tijdens een groot toernooi gaande was. Ze hadden ook een hoop te genieten in de avondzon. Dat de eerste kans al na negentien seconden werd gecreëerd, bleek een voorbode voor vijftien vlammende minuten.

Het enige dat Nederland zich mocht verwijten was dat de score na vijftien minuten slechts 1-0 was, dankzij een intikker van Matla, dankzij die goal nu gedeeld topscorer aller tijden in de Pro League, die het eindstation was van een fraaie aanval over vele schijven. Die waren er in overvloed in ‘Q1′, waarin Oranje met de regelmaat van de klok de Duitse defensie aan flarden scheurde.

Het swingde, danste en gonste. Dus kon de 2-0 ook niet lang uitblijven. Jansen, die zo enorm werd gemist op de kop van de cirkel tegen de VS, promoveerde corner nummer drie van de avond tot een doelpunt, alweer haar vijftigste treffer van dit seizoen. Vlak nadat Duitsland dankzij een gelukje – knullige shoot van Sanne Koolen – z’n eerste corner had gekregen en weer een klein beetje kleur op de wangen had, kreeg het de volgende tik om de oren. Bam. Weer een corner van Jansen die in het doel plofte. Keepster Julia Sonntag had zodoende een loodzwaar begin van het weekend.

Yibbi Jansen, goed voor twee goals tegen Duitsland. Foto: Willem Vernes

Huwelijksaanzoek

Die aangename zomerstorm van de eerste 20,25 minuten ging na de pauze liggen. Daar zat nog wel een opmerkelijk moment tussenin. Want geloof het of niet, in de rust vond er in het Wagener een heus huwelijksaanzoek plaats. Om het bruggetje maar te maken: Nederland had Duitsland op dat moment allang op de knieën. In het minder energieke derde kwart kwamen er wel kansen, maar daarmee liep het constant net niet goed af. Een schotje van Joosje Burg die net niet lekker werd geraakt, een gekraakte sleep van Matla en overzeilende backhand van Freeke Moes, allemaal voorbeelden dat de scherpte van het begin er niet meer was.

Josine Koning, die in de rust Anne Veenendaal in het doel verving, moest in het het laatste kwart bij een Duitse corner nog even vol aan de bak om de nul op het bord te houden. Kort daarop moest Yibbi Jansen de strijd staken. De tweevoudig doelpuntenmaakster zocht de catacomben met een hoofdblessure, nadat een tegenstander hard tegen haar aanbotste. Pas na de gele kaart van Laura Nunnink – bal wegslaan – kwam Oranje weer tot leven.

Met een man minder hervond de ploeg van Van Ass zich. Het liep weer, de machine stond weer aan. Joosje Burg, dinsdag tegen de VS ook al goed voor twee treffers, kroop ook nu twee keer in de rol van afmaker. Binnen twee minuten tekende zij voor de 4-0 en 5-0. Vooral die laatste goal, een prachtig uitgespeelde aanval, was van grote schoonheid.

Het toonde aan dat Nederland veel, heel veel verder is dan concurrent Duitsland. Een concurrent, die geen partij is voor een Oranje in vorm.