Floris Wortelboer en Terrance Pieters vallen af voor EK

Bondscoach Max Caldas heeft Floris Wortelboer en Terrance Pieters laten afvallen bij de Oranje Heren voor het Europees Kampioenschap dat van 16 tot en met 25 augustus 2019  in het Belgische Antwerpen wordt gespeeld. De verdediger van Bloemendaal en aanvaller van Kampong blijven tijdens de voorbereiding wel bij de selectie en zijn aangewezen als reserve.

Voor Wortelboer is dit het tweede titeltoernooi op rij dat hij mist. De verdediger was vorig jaar door Caldas wel geselecteerd voor het WK in India, maar in de voorbereiding raakte Wortelboer geblesseerd aan zijn schouder. Jorrit Croon was destijds zijn vervanger. Zijn ploeggenoot van Bloemendaal ontbreekt nu ook het keurkorps van Caldas vanwege een schouderblessure die hij opliep in de halve finale van de Pro League. Pieters was reserve tijdens het WK, maar speelde nog geen titeltoernooi van Oranje. Ten opzichte van de WK-selectie, die zilver won in Bhubaneswar, ontbreken ook ervaren spelers als Bob de Voogd, Valentin Verga en Robbert Kemperman. Zij waren ook al niet opgeroepen voor de trainingsgroep. De jonge aanvaller Thijs van Dam wordt na een lange revalidatie komend seizoen weer op de velden verwacht.

Van Puffelen en Galema

Tijdens de eerste editie van de Pro League hebben Diede van Puffelen en Jelle Galema wel hun kans gegrepen. Zij verdwenen de afgelopen jaren uit beeld bij Oranje, keerden sterk terug en hebben nu een plaats afgedwongen in de selectie voor het EK. Voor middenvelder Van Puffelen wordt het EK zijn eerste toernooi sinds de Champions Trophy van 2014 in India. Dat was ook voor Galema zijn laatste titeltoernooi. De aanvaller van Den Bosch speelde in dat jaar ook het WK in Den Haag en gaat nu een EK spelen. Hij werd eerder al door de bezoekers van hockey.nl gekozen tot beste Hoofdklasse-speler van het afgelopen seizoen.

Janssen debutant

Het EK in Antwerpen wordt het eerste titeltoernooi voor Jip Janssen. De verdediger en strafcornerschutter van Kampong debuteerde in 2017 tijdens de trainingsstage in Zuid-Afrika. Voor het WK viel hij nog af, maar tijdens de Pro League speelde Janssen veertien van de zestien wedstrijden.

Volledige selectie

De achttien koppige selectie van de Oranje Heren voor het EK ziet er als volgt uit:

Voornaam  Achternaam  Vereniging
Seve  Van Ass  HGC 
Sander  Baart  Braxgata 
Billy  Bakker  Amsterdam
Lars  Balk  Kampong
Pirmin  Blaak (GK)  Oranje-Rood
Thierry  Brinkman  Bloemendaal
Jelle  Galema  Den Bosch
Jonas de Geus Kampong
Jeroen  Hertzberger  Rotterdam
Jip  Janssen  Kampong
Bjorn  Kellerman  Kampong
Joep  de Mol  Oranje-Rood
Mirco  Pruyser  Amsterdam
Diede  van Puffelen Rotterdam
Glenn  Schuurman  Bloemendaal 
Sam  van der Ven HGC 
Mink  van der Weerden Oranje-Rood 
Sander de Wijn Kampong

16 Reacties

 1. robvisser

  Beiden snap ik wel. Terrance Pieters is er nog niet aan toe en Wortelboer was nog niet zoals hij voorheen was.

  1. sapi

   Toch is Wortelboer op 90%, beter, sterker en gevaarlijker dan andere op 100% van hun kunnen. Verrast net als Wortelboer dus.

 2. luchtisblauwgrasisgroen

  12 maanden tot Tokyo en deze selectie moet goud gaan winnen? Dat gaat dus niet gebeuren. 20 jaar sinds de laatste mondiale titel! Het is echt bedroevend gesteld met het Nederlandse hockey. Het niet selecteren van Wortelboer past overigens wel helemaal in het onsamenhangde beleid van Caldas....

 3. marcvanderbilt

  Warrig. Lijkt mij een goede omschrijving

 4. Mike de Bot

  Met zo’n super korte voorbereiding lijkt het me niet meer dan logisch dat je de mannen selecteert met wie je het meeste gewerkt hebt de afgelopen 7 maanden. Dan heb je al iets van automatismes. Als je nu terug moet naar het maken van basisafspraken komt het EK wel heel snel. Had Wortelboer afgelopen maanden gewoon mee kunnen spelen had hij zeker mee moeten gaan, nu helaas dus niet.

 5. Eelco Houwink

  Marginale verschillen. Het gaat niet om ‘n 10% betere of mindere speler, maar om een selectie die in zijn geheel in balans is waarmee je dan opeens flink winst kan boeken. Voor die balans heb je aan dienende spelers soms meer dan aan gedoodverfde all-stars. De Pro League heeft als nooit tevoren gelegenheid geboden om zo’n afgewogen selectie te maken. Alleen heb ik het in geen enkele samenstelling struktureel beter gezien dan bijv. vorig jaar. Waarom nou juist deze jongens er naast gezet worden (OK, Pieters daar kan ik me nog iets bij voorstellen), terwijl een Janssen er neem ik aan toch niet vanwege zijn creativiteit maar vnl. voor zijn sleep bij zit. - terwijl we nou juist minder afhankelijk moeten worden van die sleep. Dus dit lijken me nou niet de details die een ploeg ofwel een kampioenskandidaat maken, of een net-niet team. Het gaat om andere dingen - die ik voorlopig nog mis.

 6. pimhdm

  Pieters maakte geen indruk op mij, echter vind ik wortelboer een zeer goede back met een goed loopvermogen. Maar ik snap het wel alhoewel ik Jip Janssen niet goed genoeg vind zijn corner is NOG niet goed genoeg in mijn optiek, in het veldspel vind ik hem vaak nog twijfelachtig, maar die indruk maakt wortelboer ook weleens op mij. Ik snap dat je een andere speler ook een keer de kans geeft. Bovendien denk ik dat hij klaar gestoomd moet worden voor de os. Die ervaring heeft wortelboer al met vorig ek volgens mij. Vreemd maar logische keuze van Caldas.

 7. maartjeklein

  Kemperman niet selecteren is een mega blunder en heel kinderachtig van Caldas.

  1. Eelco Houwink

   Er was wel een afspraak met Kemp dat als hij Maleisie zou verkiezen boven de Pro League, dat het dit soort consequenties zou kunnen hebben. Maar dat mag best nog eens verduidelijkt worden. Overigens kan ik van hem en Verga best voorstellen dat ze op het eind van hun carriere een keer voor iets lucratiefs kiezen

  2. maartjeklein

   Hoe lang moet iemand gestraft worden? Onzinnig!!

  3. Mike de Bot

   Het was de jongens voor het WK al duidelijk gemaakt dat wanneer ze voor Maleisië zouden gaan ipv de Pro League ze zeer waarschijnlijk niet in aanmerking zouden komen voor het EK. Dan is het hun gegund naar Maleisië te gaan, maar ook logisch dat ze niet geselecteerd worden nu. Na het EK weer de beste 28 spelers selecteren die zich willen en kunnen committeren aan de gehele olympische voorbereiding en dan jaar vol knallen in de jacht op goud.

 8. krishnadutch@gmail.com

  Wortelboer should be in the Netherlands squad, because he is a quality player with power. Caldas rethink the decision.

 9. pjklaassen

  Is er bekend waarom de voogd, kemp en verga niet mee doen?

  1. Toon Janssen

   Kemp en verga hebben bewust andere keuzes gemaakt en zijn een ander, meer op economie gericht pad gaan lopen. Dan kom je dus ook ergens anders uit. 🙏

 10. pjklaassen

  Had ik ff gemist. Vind het wel gek dat Janssen de voorkeur krijgt boven wortel. Janssen lang nog niet zo sterk en zijn corner is internationaal nog niet noemenswaardig.

 11. pjklaassen

  Stiekem wel benieuwd naar de uitleg van Caldas. Zal wel weer nergens over gaan


Wat vind jij? Praat mee...