Fotorubriek Sluitertijd: WK hockey in voetbalsfeer

In de fotorubriek Sluitertijd belichten we bijzondere foto’s uit de hockeysport, van oud tot vrij recent en van nationaal tot ver over de landsgrens. In de vijfde aflevering aandacht voor het WK 2014 dat voor de volle tribunes van het ADO Den Haag-stadion werd gehouden.

WK hockey in voetbalsfeer

De Oranje Dames vieren de winst van de wereldtitel voor eigen publiek in 2014. Foto: Willem Vernes

Wat een gevoel met dat geweest zijn, de wereldtitel winnen in eigen land voor de ramvolle tribunes van een voetbalstadion. Wat de Oranje Dames in 1998 in Stadion De Galgenwaard van FC Utrecht nog niet voor elkaar kregen, lukte in 2014 in het Kyocera Stadion van ADO Den Haag wél. Wereldkampioen worden in een sfeer die we kennen van de vele thuiswedstrijden van het Nederlands voetbalelftal.

Oranje was in de finale op 14 juni met 2-0 te sterk voor Australië en kroonde zich in een zee van Oranje-supporters voor de zevende keer tot de beste van de wereld. Overigens hadden ook de Oranje Heren kans om in het Kyocera Stadion de wereldtitel te veroveren, maar zij gingen op Haagse bodem pijnlijk met 6-1 onderuit tegen Australië. De Nederlandse mannen hadden – in tegenstelling tot de vrouwen – in 1998 in Utrecht dan weer wél de WK-finale gewonnen, met 3-2 van Spanje.

Ruim 90 duizend fans

Het Kyocera Stadion (capaciteit 15.000 stoelen) was het sportief middelpunt van het WK 2014. De belangrijkste wedstrijden vonden hier plaats, met het tijdelijke Greenfields Stadion als tweede speelveld in de buurt. De thuishaven van ADO had de perfecte omvang voor een WK hockey. In de veel grotere Amsterdam Arena of Kuip zou een WK nooit tot een optimale wedstrijdbeleving hebben geleid, met ongetwijfeld veel lege plekken in het stadion die ook op televisie hinderlijk zichtbaar zouden zijn.

Het WK in Den Haag trok in totaal 90.400 reguliere hockeyfans, die gemiddeld 2,7 dagen het WK bezochten. Dit leidde tot 240.000 WK-bezoeken, een enorm aantal. Die aantallen zullen op het naderende WK in Nederland en Spanje niet haalbaar zijn, maar ongetwijfeld zullen de tribunes van het Wagener Stadion in Amstelveen en van het Estadi Olímpic in Terrassa in juli ook massaal oranje en rood kleuren.


Wat vind jij? Praat mee...