Frédérique Matla: ‘Ik zag het niet aankomen’

Voor aanvaller Frédérique Matla (22) kwam het net als voor veel hockeyvolgers als een verrassing dat bondscoach Alyson Annan haar momenteel niet oproept voor de trainingsgroep van het Nederlands elftal. Met het oog op de Olympische Spelen van Tokio moet de dribbelaar van Den Bosch met zichzelf aan de slag. ‘Er is werk aan de winkel. Maar ik weet dat ik het kan.’

Onlangs ontving Matla een bericht van manager Femke Kooijman of ze woensdag samen met Alyson Annan kon evalueren op de afgelopen periode. Matla maakte zich geen zorgen; ze vermoedde dat er zoals gebruikelijk slechts een aantal verbeterpunten besproken zou worden.

Maar het gesprek in een hotel in de buurt van Utrecht nam een onverwachte wending. Matla kreeg tot haar stomme verbazing te horen dat ze niet wordt geselecteerd voor de trainingsgroep van Oranje, die over anderhalve week voor het eerst bij elkaar komt. Op de Champions Trophy in Changzhou in november 2018 na – toen Matla met het oog op de volle speelkalender gedwongen rust kreeg – is het de eerste keer in haar carrière sinds haar debuut in Oranje op 11 juni 2017 dat ze ontbreekt bij het Nederlands elftal.

‘Ik zag het niet aankomen. Het kwam voor mij echt als een verrassing’, zegt Matla twee dagen na het gesprek met de bondscoach, waardoor de boodschap al even heeft kunnen indalen.

Frédérique Matla samen met Sanne Koolen en Marijn Veen na het behalen van de EK-titel in Antwerpen. Foto: Koen Suyk

Het is niet dat ik te weinig gescoord heb Frédérique Matla

In het persbericht waarin vrijdagmiddag de 25-koppige selectie werd bekendgemaakt, beperkt Annan haar uitleg om Matla te passeren tot de volgende woorden: ‘We hebben Frédérique in een persoonlijk gesprek toegelicht dat wij haar de ruimte willen geven om de komende periode te werken aan een aantal punten die ze van ons heeft gekregen’.

Dat is ook alles wat Matla zelf inhoudelijk over het gesprek met Annan naar buiten wil brengen. ‘Ik heb een aantal concrete punten meegekregen waarmee ik aan de slag kan. Punten die ik aan mezelf moet verbeteren. We hebben afgesproken dat we die niet naar buiten brengen. Daar houd ik me aan.’

Dan, met een veelzeggende lach: ‘Maar het is niet dat ik te weinig gescoord heb.’

Matla is de doelpuntenmachine van Oranje

Sinds haar debuut in Oranje ruim twee jaar geleden ging het razendsnel met Matla. Ze werkte zich in rap tempo op tot een van de meest trefzekere internationals. Met 40 doelpunten in 67 interlands behoort ze nu al, op 22-jarige leeftijd, tot de twintig meest productieve speelsters in de geschiedenis van het Nederlands elftal.

Haar statistieken in Oranje zijn duizelingwekkend. Sinds begin 2018 was Matla in 38 interlands direct betrokken bij 36 doelpunten (27 goals, 9 assists): cijfers die niemand in Oranje kan evenaren. In 2019 was Matla betrokken bij 19 goals (13 goals, 6 assists), meer dan welke andere international van Oranje dan ook. Ook op clubniveau scoort ze er op los. Vorig seizoen maakte ze namens Den Bosch 22 doelpunten in de reguliere competitie, meer dan in haar eerste zes seizoenen bij elkaar. Met vijftien goals in tien competitiewedstrijden is Matla dit kalenderjaar met afstand de meest productieve speelster in de Livera Hoofdklasse Dames.

Frédérique Matla juicht na een doelpunt voor Den Bosch. Foto: Willem Vernes

‘Ik haal er niet alles uit’

Maar die statistieken zijn slechts haar ene kant. Matla heeft ook een andere kant. Om de een of andere reden weet ze niet altijd het beste uit zichzelf te halen. Op het in augustus door Nederland gewonnen EK in Antwerpen haalde ze haar niveau niet. Tijdens het gouden WK in Londen (2018) evenmin.

‘Ik had gehoopt dat ik het op het WK en het EK beter had gedaan. Ik vind niet dat ik een onvoldoende heb gescoord, maar ik weet wel dat ik beter kan dan ik die toernooien heb laten zien. Ik haal er niet alles uit. Gelukkig is mijn carrière eigenlijk pas net begonnen. Ik ben nog steeds de jongste van de selectie. Dat wordt wel eens vergeten. Als ik mijn niveau opkrik, ligt er nog steeds een mooie toekomst voor me in het verschiet.’

Na de finale van de Pro League, die Nederland na shoot-outs won van Australië, werd Frédérique Matla uitgeroepen tot Player of the League. Foto: Willem Vernes

Ik heb een olympische droom en ik ga er alles aan doen om de Spelen te halen Frédérique Matla

Het passeren van Matla lijkt een tactische zet van Annan om de speelster bij wie het de afgelopen twee jaar misschien allemaal is komen aanwaaien, tien maanden voor de Olympische Spelen op tijd wakker te schudden. Een wake-up call dus. De bondscoach vermeldt in het persbericht ook expliciet dat Matla in beeld blijft voor Tokio en dat medio december de trainingsgroep voor de Olympische Spelen wordt samengesteld.

In een eerder interview verklaarde Matla dat ze niet het grootste trainingsbeest is. Nu zal ze toch aan de bak moeten om Annan tevreden te stellen. Matla heeft van de bondscoach een duidelijk programma en een aantal concrete doelstellingen meegekregen waarmee ze bij Den Bosch en ook met onder meer de krachttrainer van Oranje aan de slag kan.

Die doelstellingen zijn in de ogen van Matla haalbaar. Vandaar dat ze met het oog op Tokio positief blijft. ‘Terug in de auto na het gesprek met Alyson daalde het besef in dat ik niet word opgeroepen. Even heb ik het daar moeilijk mee gehad. Maar inmiddels heb ik de knop omgezet. Teamgenootjes van me bij Den Bosch is het ook opgevallen dat ik niet in zak en as zit. Er is inderdaad werk aan de winkel ja, maar ik weet dat ik het kan. Ik heb een olympische droom en ik ga er alles aan doen om de Spelen te halen. Volgend jaar wil ik in Tokio de beste versie van mezelf zijn. Dat gaat me lukken ook.’


10 Reacties

 1. edwin-smolders

  Keihard werken aan de punten die alleen jij en de bondscoach weten en nog beter, sterker en gretiger dan ooit terugkeren in Oranje

 2. robvisser

  Ze is natuurlijk best wel zwaarlijvig en het kan zijn dat zo'n toernooi dan net wat teveel wedstrijden zijn in korte tijd. Vandaar ook het krachthonk. Vooral op grote toernooien laat ze het wat afweten, in de Pro League was het anders. Hoe dan ook, als de problemen duidelijk in kaart zijn gebracht, dan kun je eraan werken. Het lijkt me dat ze de OS moet kunnen halen.

 3. asjemenou

  Nog meer krachttraining?

 4. edelweiss

  Nu de hegemonie van Den Bosch (even) doorbroken is is dit geen vreemde move van Alyson Annan. Hetzelfde had kunnen gelden voor Lidewij Welten, die ook niet op de top van haar kunnen presteerde op het EK. Gelukkig krijgt Fréderique Matla de tijd om er nog wat aan te doen, het is nog geen december. Ik kan me niet voorstellen dat je voor de olympische spelen een veel scorende spits thuis laat.

 5. Hockeyfeest

  Gewoon een trucje om Matla scherper te krijgen. Zit meer in nog inderdaad. Ik weet niet of dit werkt. Bij Welten zou het niet werken. Die fokt zichzelf wel op.

 6. francakh

  Ik kan me er wel iets bij voorstellen (en heb er alle vertrouwen in dat ze terugkomt) maar geldt dit dan alleen voor Matla?

 7. lynnBosman

  ^ absoluut niet. Ik denk dat dit ook is om de rest te laten zien, dat je moet presteren anders kun je afvallen. Zelfs als je Matla heet en veel scoort. Matla is ontzettend jong en een koele kikker, zij is er echt wel bij. Ik verwacht meer dat Annan het beste in haar naar boven wil halen zodat ze dit kan laten zien op grote toernooien, dan dat het een vormdingetje is. Matla kan namelijk zoveel beter dan het EK en WK. @hockeyfeest : bij Welten heeft het wel gewerkt (onder Caldas 2013, 23 jaar) kwam daarna sterker terug. Bij Hoog (2011, 25 jaar) en onlangs Verschoor. Laten we hopen dat Zerbo ook sterker teruggekomen is. Gezonde concurrentie is alleen maar goed.

 8. de-leermeester

  Wat een doorzichtige zeer oude truc om spelers/speelsters te prikkelen/motiveren. Dat werd vroeger al gedaan door trainer/coaches die zich 'moesten' bewijzen. Ben er van overtuigd dat een goed gesprek één op één meer resultaat oplevert. "Wie een hart heeft voor hockey is ook een vriend "

 9. Esther BoschvanRoozendaal

  Aan Frédérique : vergeef haar ze weet niet wat ze doet . Wacht maar tot we weer een capabele bondscoach krijgen . Aan Annan : opzouten !!!!!!!!

 10. carolinrolvinkhotmail-com

  Misschien moet Annan eens buiten de selectie worden geplaatst om haar zelf eens de nodige tijd te geven om scherp te worden? Alsof Valverde Messi niet opneemt in de training om te werken aan whatever! Je neemt je topscoorders mee, als je dat niet begrijpt... vul zelf maar in..


Wat vind jij? Praat mee...