Frédérique Matla is nu topscorer aller tijden van de Pro League

In de maand waarin de Oranje Dames hun derde Pro League-titel in vier jaar wonnen, was er ook een individueel hoogtepunt voor Frédérique Matla. De 26-jarige spits van Oranje kroonde zich de voorbije week tot topscorer aller tijden van de FIH Pro League. Inmiddels staat de teller voor Matla op 31 goals in 41 wedstrijden.

Matla behoort al sinds de lancering in 2019 tot de meest gevreesde aanvallers van deze prestigieuze landencompetitie. Ze moest echter continu één speelster voor zich dulden: de Nieuw-Zeelandse aanvalsleider Olivia Merry. De topscorer aller tijden van de Black Sticks veroverde in het eerste Pro League-seizoen de topscorerstitel met vijftien goals en behield sindsdien altijd een voorsprong op de concurrentie.

Tot vrijdag 23 juni. In het eerste duel met Duitsland, dat Oranje met 5-0 won, scoorde Matla één keer. Daarmee kwam ze op gelijke hoogte met Merry (28 goals), die al een tijdje droog stond in de Pro League. In het onderlinge duel met Nieuw-Zeeland wat daarop volgde was Matla opnieuw trefzeker en had ze de topscorerstitel aller tijden alléén in handen.

Matla in duel met de Duitse international Selin Oruz. Foto: Willem Vernes

In de tweede ontmoeting met Nieuw-Zeeland van afgelopen dinsdag gaf de 31-jarige Merry een laatste stuiptrekking door een strafbal te benutten en zo weer gelijk te komen met Matla (29 goals). Bovendien verdedigde ze haar topscorerstitel door als lijnstop een sleeppush van Matla koeltjes uit het doel te ranselen bij een strafcorner.

Maar er was die avond uiteindelijk geen houden aan voor Merry: Matla scoorde twee keer in de 7-1 oorwassing en passeerde zo als eerste speelster de grens van dertig doelpunten in de Pro League.

Tegen alle ploegen gescoord

Met haar goals tegen Nieuw-Zeeland is de Pro League-bingokaart van Matla helemaal vol. De Black Sticks waren de enige ploeg waartegen de spits nog niet had gescoord. China incasseerde de meeste goals van de Oranje-spits: zes, onder meer door haar enige hattrick in de Pro League tot nu toe, op 22 juni 2022 in Rotterdam (6-0).

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Dat Matla het eeuwige topschuttersklassement in de Pro League aanvoert, is eigenlijk niet meer dan logisch. Al sinds haar debuut in Oranje op 11 juni 2017 maakte niemand in het internationale vrouwenhockey meer doelpunten dan zij. De teller voor Matla staat inmiddels op 82 interlandgoals. De Indiase Gurjit Kaur volgt met 76 treffers, vóór de Canadese Brienne Stairs (61). De eerdergenoemde Merry staat vierde op die lijst met 58 goals.

Jansen rukt op

Overigens is Matla niet de enige veelscorende Oranje-international in de Pro League. Dit seizoen heeft ook haar ploeggenote Yibbi Jansen enorme progressie gemaakt. De strafcornerspecialiste van SCHC is met twaalf goals in twaalf duels de beste schutter van de vierde editie van deze landencompetitie. Ze staat nu op 24 doelpunten in de Pro League, goed voor een derde plek op de ranglijst aller tijden.

Matla en Jansen kunnen vandaag alweer verder bouwen aan hun status als goalgetters. De Oranje Dames nemen het vanaf 14.10 uur in Antwerpen op tegen het België van bondscoach Raoul Ehren. Komende dinsdag staat het tweede onderlinge duel op het menu, de laatste wedstrijd van Oranje in dit Pro League-seizoen.


Wat vind jij? Praat mee...