Freeke Moes aasde al een tijd op een goal

Door de wisselende samenstellingen en de vele nieuwelingen zijn de Oranje Dames in de Pro League nog zoekende. Talent Freeke Moes bekroonde tegen China vijf minuten voor tijd het overwicht van de eerste helft en maakte haar eerste interlanddoelpunt, dat Nederland na een matige tweede helft alsnog de overwinning bracht (1-2).

Twee weken geleden tegen de Verenigde Staten schoot ze bij haar debuut op de paal. Zondag in haar derde interland schoot ze de bal tegen China voorlangs. Ze haalde ook knap twee strafcorners. Dribbelde gevaarlijk de cirkel binnen. Schoot met haar backhand naast. En toen kwam het moment dat ze voor de goal stond te wachten en de goed spelende Xan de Waard de bal precies in haar stick legde. Doelpunt.

Een belangrijk doelpunt, omdat Nederland in het vierde kwart een 1-0 voorsprong uit handen had gegeven en na een goede eerste helft alsnog dreigde gelijk te gaan spelen. ‘Ik ben superblij met mijn doelpunt. Ik heb in de Pro League al een paar kansen gehad en aasde al een tijd op een goal. Heerlijk dat ik nu wel heb gescoord en we de drie punten mee naar huis nemen’, zei Moes na de wedstrijd.

De Oranje Dames maken zich klaar voor de wedstrijd tegen China. Foto: Di Yin/Getty Images/FIH

‘Haar eerste interlandgoal en meteen de winnende’

Moes verklaarde dat het tijdens haar eerste interland in de Verenigde Staten nog zoeken voor haar was geweest. ‘Je hebt met een andere speelstijl te maken dan je gewend bent. Waar ligt de ruimte? Waar moet ik me aanbieden? Maar op een gegeven moment leer je situaties herkennen en begint het te lopen. Vandaag heb ik volgens mij prima gespeeld. We hebben de afgelopen tijd veel getraind en daardoor ben in mijn spel gekomen. Ik ben tevreden.’

Middenvelder Margot van Geffen, die door de afwezigheid van Eva de Goede voor de eerste keer de aanvoerdersband van Oranje droeg, vroeg de speelsters voor het begin van de wedstrijd om met overtuiging en met lef te spelen. ‘Niet denken, maar doen. Nou, dat heeft Freeke zeker gedaan. Ik ben trots op haar. Ze maakte een mooie goal. Haar eerste interlandgoal en meteen de winnende. Deze vergeet ze niet meer.’

Ik had met 3-0 of 4-0 willen winnen. Dat was zeker mogelijk geweest. Aanvoerder Margot van Geffen

Van Geffen zag Nederland fel uit de startblokken komen en via Lauren Stam uit een strafcorner verdiend de openingstreffer maken. Maar na rust was Oranje de draad kwijt. ‘We speelden veel te mat en lieten ons helemaal terugzakken. In de press kwamen we elke keer te laat. China was feller dan wij.’

Een doelpunt van Guo Qiu acht minuten voor tijd bracht Nederland in de problemen. ‘Toen dachten we: we zijn niet helemaal naar China gekomen om gelijk te spelen of te verliezen. We schrokken wakker. Ik vind het zonde dat we dat blijkbaar nodig hadden, want ik had hier met 3-0 of 4-0 willen winnen. Dat was ook zeker mogelijk geweest. Maar ik ben blij dat het met deze jonge ploeg alsnog is gelukt om de drie punten binnen te slepen.’