Streep door EK voor Oranje-klanten Post, Barentsen en Jochems

Bondscoach Paul van Ass heeft donderdagmiddag de trainingsgroep bekendgemaakt die zich gaat voorbereiden op het EK in Mönchengladbach (18-26 augustus). In de groep van 22 speelsters, die komende zaterdag en dinsdag de laatste twee Pro League-wedstrijden in en tegen België speelt, is geen plaats voor verdediger Lisa Post en middenvelders Marente Barentsen en Marleen Jochems. Het EK gaat dus aan hun neus voorbij.

Post is de meest opvallende afwezige bij de overgebleven groep van 22. De verdediger van SCHC ging vorig jaar zomer wel mee naar het gewonnen WK, waar ze één van de twee reserves was. De 24-jarige Post maakte sinds de lente van vorig jaar constant deel uit van de Nederlandse selectie. Bartensen zit sinds de herfst van 2021 bij Oranje. De middenvelder van Hurley maakte deze maand het blok Pro League-duels in Eindhoven niet mee. In Londen en Amsterdam kwam ze tot vier wedstrijden, tegen de VS en Nieuw-Zeeland.

Jochems, eveneens een middenvelder van Hurley, debuteerde tijdens de afgelopen weken in Oranje. Ze liep tijdens haar debuut een hoofdblessure op, maar speelde toch nog zes interlands. Van Ass wilde donderdag niet specifiek ingaan op de afvallers. ‘Er zijn in mijn ogen anderen die op hen voor lopen. Maar ook zij hebben ongelooflijk bijgedragen aan de winst van de Pro League’, aldus de bondscoach. ‘Er valt hen absoluut niets te verwijten. De groep moet alleen kleiner worden. Ik moet nu keuzes maken en langzaam richting de EK-groep van achttien gaan.’

Fortuin, Fernig en Zandee

Kyra Fortuin kwam door een hamstringblessure de afgelopen weken niet in actie, maar zit nog wel bij de groep van 22.  ‘Het is de vraag of ze medisch gezien 20 juli aan kan sluiten. Dan start de EK-voorbereiding echt ‘, zegt Van Ass, die eerder deze week zeer terughoudend was over de inzetbaarheid van de aanvaller van SCHC. ‘Kyra heeft veel gemist en speelt komend weekend in België ook niet. Ze heeft een achterstand, maar haar kansen zijn niet nul.’ Rosa Fernig, die eveneens met hamstringklachten kampte, komt tegen de Belgen wel in actie. ‘Zij is verder in haar herstel dan Kyra. Het is interessant hoe ze dit weekend fysiek trekt.’

Alleskunner Elzemiek Zandee, vrijwel in elke linie inzetbaar, kwam pas na de play-offs bij de selectie, maar heeft de eerste zomerse schifting overleefd. ‘Zij heeft het goed gedaan’, stelt Van Ass. ‘Elzemiek heeft bewezen waarom ik haar in de selectie heb opgenomen. Ik zie iets in haar wat ze zelf misschien niet eens doorheeft. Ik wil het met haar nog wat langer proberen. Ze gaat mee in het zomertraject. In principe als aanvalster, ik denk dat ze daar meer kwaliteiten heeft dan dat ze zelf wist.’

Eerder werd al bekend dat Lidewij Welten niet meegaat naar het Europees kampioenschap, dat midden augustus plaatsvindt in Mönchengladbach. Ook de routinier van Kampong heeft hamstringklachten, die haar al maanden parten spelen.

De 22-koppige EK-trainingsgroep

Speelster Club Caps Goals
Felice Albers Amsterdam 45 19
Joosje Burg Den Bosch 22 13
Pien Dicke SCHC 25 10
Rosa Fernig Den Bosch 4 0
Luna Fokke Kampong 12 2
Kyra Fortuin SCHC 27 4
Margot van Geffen HGC 250 17
Yibbi Jansen SCHC 50 32
Josine Koning (k) Den Bosch 112
Sanne Koolen Den Bosch 88 0
Renée van Laarhoven SCHC 43 3
Frédérique Matla Den Bosch 112 82
Freeke Moes Amsterdam 39 10
Laura Nunnink Den Bosch 170 2
Sabine Plönissen Amsterdam 25 1
Julia Remmerswaal (k) HDM 18
Pien Sanders Den Bosch 99 4
Marijn Veen Amsterdam 35 16
Anne Veenendaal (k) Amsterdam 102
Maria Verschoor Amsterdam 182 28
Xan de Waard SCHC 194 18
Elzemiek Zandee SCHC 9 2

5 Reacties

  1. Runa Honig

    Eerlijk gezegd, vind ik een aantal speelsters echt niet in hun beste vorm op dit moment. Wat de dames opbreekt is dat ze zo goed zijn, dat bepaalde dingen die niet goed gaan, gewoon niet opvallen. Het EK is een walk over. Geen serieuze test. Het is niet te hopen dat dit zich in Parijs gaat wreken. Dan kunnen landen als Argentinië, Duitsland en Australië ineens boven zichzelf uitstijgen met heel fysiek ontregel hockey en/of lekker terugtrekken en afwachten met af en toe een counter. Maar misschien onderschat ik de bondscoach en is hij al met een masterplan bezig. We gaan het zien!

  2. robvisser

    Het klinkt misschien wat lullig (al is het niet zo bedoeld), maar de afwezigheid van Post, Barentsen en Jochems komt voor mij niet echt onverwachts. Wel verrassend vind ik het vasthouden (tot nu toe althans) aan Elzemiek Zandee en het vertrouwen dat Van Ass in haar heeft. Voor haarzelf is het natuurlijk prachtig. Maar de uiteindelijke selectie voor het EK is volgens mij 16 speelsters, dus dat gaat nog wel spannend worden wie er straks nog afvallen. Rosa Fernig vind ikzelf minstens zo goed (zo niet beter) dan Sabine Plonissen, maar het is afwachten of ze niet weer last krijgt van haar blessure en ze heeft nu nog niet veel spelritme. Ik ben benieuwd hoe ze het tegen de Belgen doet.

  3. robvisser

    @Runa Honig Ik verwacht eerder dat het Van Ass systeem tegen die tijd tot in de puntjes geperfectioneerd is en met deze spelersgroep kan Nederland iedereen aan. Ik zie niet in waarom dat in Parijs anders gaat zijn. Soortgelijke geluiden hoorden we in de aanloop naar het WK ook, maar de Argentijnen (en in de poulefase Duitsland) hadden geen schijn van kans. De huidige groep (onder Van Ass) vind ik in potentie (als het maximaal loopt) nog beter hockey spelen dan de groep op het WK.

    1. Sander Duin

      Jammer missen Eva de Goede !

  4. LiesedeVos

    Ik vind het jammer dat Post is afgevallen. Had haar graag ipv Van Geffen een kans gegeven. Zandee vind ik niet ijzersterk. Verder vind ik het team met vlagen magnifiek. Heb nog geen enkel ander team dat zien evenaren. Ik heb er iig veel vertrouwen in en kijk uit naar het EK.


Wat vind jij? Praat mee...