Geselecteerde Pieters moest anders gaan denken, om beter te worden

Vorig jaar werd Terrance Pieters (21) teruggezet van Oranje naar Jong Oranje. Hij zat na het EK zelfs niet meer bij de trainingsgroep. Maar door anders te leren denken en goed te presteren bij Almere mocht hij mee op trainingsstage naar Australië. Hij is dé verrassing in de selectie van de Champions Trophy in Breda.

Hij wilde vorig jaar zó graag. In het Nederlands elftal spelen. Doelpunten maken. Elke week bij Almere áán staan, zoals hij het zelf noemt. Pieters wilde zo graag, dat het niet allemaal lukte.

Dit seizoen klopt het allemaal wel bij Pieters. Hij blinkt wekelijks uit bij zijn club, waardoor hij nu de meest opvallende naam is binnen de selectie van bondscoach Max Caldas van het toernooi waarin traditiegetrouw de top-6 van de wereld speelt.

Coach Pasha Gademan speelt een grote rol

Het is een optelsom van een aantal zaken die Pieters heeft veranderd, in zijn benadering van het hockey. Hij noemt Almere-coach Pasha Gademan regelmatig, als het gaat over zijn progressie. ‘Hij heeft mij in het proces leren denken, terwijl ik altijd bezig was met het einddoel. Ik wilde bij  Oranje spelen. Ik wilde doorgroeien. Altijd doelpunten maken. Toen ik vorig jaar bij Oranje afviel heb ik dat allemaal losgelaten’, vertelt Pieters. ‘Pasha benadrukt dat ik de doelpunten niet hoef te maken. Hij zegt tegen me dat ik mezelf moet verbeteren in het afronden, in plaats van dat ik altijd moet scoren. Dat ik elke week alles aan het team moet geven wat ik kan.’

Ook Jongens B1 van Almere heeft een rol gespeeld in de stappen die hij nu maakt. Pieters was coach van dat team en kreeg vorig jaar als dank een boek van voormalig bondscoach Marc Lammers, die het daarin heeft over de ‘cirkels van invloed’, een beroemde theorie uit het boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ van Stephen Covey, waarin hij betoogt dat je je vooral zorgen moet maken om je eigen ‘cirkel van invloed’ en je niet druk maken om zaken waar je geen invloed op hebt.

Pieters: ‘Het was echt een eye-opener toen ik het las. Door bij Almere te blijven heb ik mezelf ook verplicht om er elke week te staan. Pasha heeft het voor me uitvergroot door te focussen op het proces en niet het einddoel. Dit seizoen ben ik door blessures binnen het team toevallig voorin gaan spelen. Dat ging uiteindelijk beter uit dan verwacht. Daardoor gebruik ik mijn snelheid beter en hockey ik directer. Daar focus ik me nu ook op. Dat is waar ik zelf invloed op heb.’

Terrance Pieters in de competitiewedstrijd tegen HGC. Foto: Koen Suyk

‘Maak je niet zo druk’

Ook zijn vriendin – international Xan de Waard – heeft een positieve invloed op Pieters. Toen hij zich vorige week hardop afvroeg of hij misschien wel of niet bij de selectie zat voor de Champions Trophy, zei ze simpelweg dat hij zich niet zo druk moest maken en zich vooral op Almere moest focussen.

Maandagmiddag was het tien minuten nagelbijten. De spelers die zouden afvallen, werden gebeld. Daarna kwam er een e-mail binnen met de selectie. Pieters had een reclameshoot en liep naar buiten om tien minuten zenuwachtig naar zijn telefoon te staren. Gelukkig was er iemand die van niets wist en tegen hem begon te praten. Voordat Pieters het doorhad, wees de klok op zijn telefoon 13:00 en checkte hij zijn e-mail. ‘En ja hoor. Daar stond de mail met de selectie met mijn naam erbij. Ik heb de mail wel een paar keer gelezen, mijn moeder en Xan gebeld en de rest van de familie. Het ging daarna al snel in de groepsapp van Almere rond.’

De hele middag kreeg Pieters berichten, zelfs van spelers als concurrent Roel Bovendeert, die zelf zo gehoopt had op een plek in de selectie, maar was afgevallen. Het was een gebaar dat Pieters ongelofelijk mooi vindt.

Terrance Pieters op het gewonnen EK in Valencia, 2017 met Jong Oranje. Foto: Frank Uijlenbroek

Focus op Hurley

Pieters en De Geus zijn de twee internationals die straks de Champions Trophy spelen, maar ook nog verwikkeld zijn in een strijd tegen degradatie, met hun club Almere. Vanavond en dit weekend staat overgangsklasser Hurley op het programma, dat hun promotie naar de Hoofdklasse in de laatste seconden van het duel tegen voormalig grootmacht Klein Zwitserland in rook zag opgaan.

Pieters begrijpt dat er misschien wel een niveauverschil is tussen beide teams, maar dat de verschillen uiteindelijk klein kunnen zijn. ‘Vorig jaar was Schaerweijde in de play-outs ook vol energie. Die klapten er vol op. Maar wij zijn vol vertrouwen. Wij hebben zaterdag met het team hun wedstrijd gekeken. Hurley ziet eruit als een taaie ploeg. Maar het zal om ons gaan. Ik ben ervan overtuigd dat we dit gaan winnen en erin blijven.’


2 Reacties

  1. luchtisblauwgrasisgroen

    Na het verlies tegen Hurley vanavond betwijfel ik zeer of Almere het gaat redden. Ondanks zo veel kwaliteit in het team lijkt het maar niet te lukken... Waar gaan Pieterse en De Geus naar toe als ze degraderen?

  2. de-verlosser

    Goede vraag! Iets met lucht en groen gras Heb nu al hoofdpijn van de gedachte hierover. Ik denk, Amsterdam, Kampong, Bloemendaal, Oranje Rood, misschien met Seve naar HGC, lekker de trein naar Den Bosch, Heel misschien naar Nijmegen of anders bij het neefje bij Pinoke. Schc zou een optie kunnen zijn, mocht dat niet gebeuren, zie ik deze boys ook wel naar KZ gaan. Maar blijft Almere in de HFK, dan blijven ze lekker treinen kijken bij Almere. Hurley, nee dan gaan ze naar Pinoke, weer dat neefje. Bij Rotterdam rommelt het een beetje, dus daar gaan ze zeker niet naartoe. Tilburg is echt te ver. Tja het is koffiedik kijken. Uiteindelijk zal het verlossende antwoord komen.. Slaap lekker. De Verlosser


Wat vind jij? Praat mee...