Goals Pruyser behoeden Oranje voor nederlaag tegen Spanje

De Oranje Heren hebben woensdagochtend in Madrid in hun 150ste interland onder bondscoach Max Caldas gelijkgespeeld tegen Spanje. De voorlaatste wedstrijd in de voorbereiding op de Olympische Spelen van Tokio eindigde in 3-3, onder meer door twee late treffers van Mirco Pruyser.

Ruim een maand na de gewonnen EK-finale tegen Duitsland kwam Oranje op het complex van Club de Campo al na negen minuten op voorsprong via Thijs van Dam, die op aangeven van Jeroen Hertzberger zijn negende interlanddoelpunt maakte. Nog vóór rust was die voorsprong onder de hete Spaanse zon alweer verdampt: binnen twee minuten zorgden doelpunten van David Alegre en Alvaro Iglesias halverwege het tweede kwart voor een 2-1 voorsprong voor de thuisploeg.

Na rust herstelde Oranje zich van dat belabberde tweede kwart. De Spanjaarden, vanaf eind volgende week ook actief in Tokio, zorgden nog wel voor het meeste gevaar en haalden aardig wat corners. Die leverden overigens geen enkele treffer op. Oranje kon er een levensgrote kans van Thierry Brinkman tegenover zetten: de aanvaller van Bloemendaal kon alleen op doelman Quico Cortés afgaan, maar schoot de bal naast.

Een van de vele Spaanse aanvallen op het doel van keeper Pirmin Blaak. Foto: Jeroen Mansier

In de laatste vijftien minuten leek Spanje de wedstrijd definitief voor zich te beslissen via een treffer van voormalig Bloemendaal-speler Xavi Lleonart, maar door twee velddoelpunten van Mirco Pruyser stapte een veerkrachtig Oranje alsnog met een gelijkspel van het veld (3-3). Spelers van beide ploegen namen daarna voor de vorm nog shoot-outs, die werden gewonnen door Oranje.

Blij om de vechtlust

‘Mooi dat we terugkomen van een 3-1 achterstand, maar we moeten wel even goed terugkijken wat er allemaal misging in het tweede kwart’, zegt Pruyser direct na afloop van het duel. ‘Dat was gewoon een slechte fase waarin we diep wegzakten. De fifty-fifty-ballen vielen allemaal de kant van Spanje op. We waren niet hard genoeg in de duels. Gelukkig hebben we dat daarna kunnen herstellen en komen we op vechtlust toch weer langszij. Da’s positief.’

Dat Pruyser als spits van Oranje weer twee treffers aan zijn imposante Oranje-productie kon toevoegen geeft vlak voor de Spelen uiteraard een heerlijk gevoel, maar ook niet meer dan dat. De 135-voudig international (77 goals) staart zich al een tijdje niet meer blind op het maken van doelpunten. ‘Scoren als spits is altijd lekker, maar voor mij betekent rendement halen veel meer dan alleen maar doelpunten maken. Ik wil in de cirkel ook strafcorners halen en assists geven. Dat lukte op het voorbije EK ook heel aardig.’

Billy Bakker in afwachting van een pass van de Spaanse international Roc Oliva. Foto: Jeroen Mansier

Oranje heeft er in Madrid al een paar pittige dagen opzitten. De mannen van Caldas genoten dinsdag van een vrije dag, maar werden de dagen ervoor flink onder handen genomen tijdens de training, met onder meer twee intensieve onderlinge wedstrijden. De twee officiële interlands met Spanje in Madrid – Oranje speelt donderdagochtend opnieuw tegen de ploeg van Fred Soyez – moeten de puntjes op de i zetten qua voorbereiding op de Spelen.

Niet inhouden

‘We hebben kneiterhard getraind en voelen ons fit. Donderdag nog één keer tegen Spanje en dan richting Tokio’, zegt Pruyser, die moet glimlachen op de vraag of Oranje morgen met aangetrokken handrem speelt tegen de Spanjaarden, om het risico op last-minute blessures te ontlopen. ‘Natuurlijk wil je op dit moment heel blijven, maar als de bal eenmaal rolt denk je niet meer aan wat er allemaal mis zou kunnen gaan. Kijk naar Lars Balk, die loopt er vandaag gewoon volle bak vier, vijf strafcorners uit. Dit was toch een officiële interland, waarin we ons zo goed mogelijk willen voorbereiden op wat komen gaat. Dan moet je je niet inhouden.’

 

Spanje – Nederland 3-3
9. Thijs van Dam 0-1
23. David Alegre 1-1
24. Alvaro Iglesias 2-1
50. Xavi Lleonart 3-1
50. Mirco Pruyser 3-2
52. Mirco Pruyser 3-3

Morgen om 10.00 uur spelen de Oranje Heren opnieuw in Madrid tegen Spanje. Je kunt via het Instagramkanaal van Oranjehockey de belangrijkste ontwikkelingen van dat duel volgen.


Wat vind jij? Praat mee...