Haperende corner schenkt Oranje tegen Korea de zege

Elf corners kreeg Oranje in de wedstrijd tegen Zuid-Korea. Twee gingen er raak in de wedstrijd die met 3-0 gewonnen werd. Nederland was vooral in de slotfase van de kwarten sterk, in de laatste minuten van het tweede, derde en vierde kwartier werd toegeslagen. Met drie zeges gaat Oranje als groepswinnaar naar de kwartfinale van de Hockey World League.

Het waren de eerste twee cornerdoelpunten van Nederland dit toernooi. Het is één van de spaarzame punten van kritiek die gevonden kan worden op het spel van de formatie van Alyson Annan, die 2017 werkelijk domineert. In het duel met de Aziaten kreeg Nederland elf corners. De eerste variant, een push van Caia van Maasakker op de van links inkomende Margot van Geffen, viel vlak voor rust binnen. Het is de achtste treffer van Van Geffen in Oranje. Alle wedstrijden waarin de Bossche speelster scoorde, eindigden in een overwinning voor Nederland.

‘Slordige start met weinig energie’

Het doelpunt van Van Geffen tegen Zuid-Korea was onvermijdelijk. Niet dat juist de middenvelder, die ook dit toernooi er in elke wedstrijd staat, zou scoren, maar dat Nederland op een gegeven moment de krachtsverhouding in een score zou uitdrukken was voor alle aanwezigen in het North Harbour Hockey Stadium duidelijk. Het is dat de Koreanen meesters zijn in vanuit een strakke organisatie hockeyen, waardoor Nederland bijna een hele helft zonder goal bleef. Van Geffen wijt het aan een ‘slordige start met weinig energie’. Feit is dat Nederland ook toen veel beter was dan de Aziatische tegenstander, dat in de hele wedstrijd geen kans kreeg. Want Oranje laat dit toernooi zien ook uitstekend georganiseerd kunnen staan.

Vooral het optreden van Xan de Waard valt op. Zij vervult de rol die bestemd was voor Eva de Goede en later Lisanne de Lange, die van de verdedigende middenvelder, met verve. Veel behoudender dan we haar op het EK zagen fungeert De Waard net voor de Nederlandse defensie als aanspeel- en rustpunt.

‘Ik denk dat het moeilijk is voor Caia en Ireen dat ze achter Paumen zitten’

Oranje scoorde uiteindelijk vlak voor tijd nog een keer uit de corner. Eindelijk kon Caia van Maasakker vanaf kop cirkel direct raak schieten. Het was ook nog eens een mooie. ‘Ik denk dat het moeilijk is voor Caia en Ireen dat ze achter Paumen zitten’, verklaart Van Geffen, die haar team in de tweede helft verbaal aanspoorde om nog voor de derde treffer te gaan. ‘Die heeft altijd de corners gesleept en nu moeten zij er opeens staan. Dat duurt gewoon even. Ik denk dat ze beiden prima sleeps hebben. Nu ze er een beetje inkomt scoort Caia gewoon een supermooie goal. Dat wordt denk ik nog wel wat in de kwartfinale.’

Het tweede doelpunt viel tegen het einde van Q3. Opnieuw kwam de goal van de stick van Maartje Krekelaar, die deze HWL reeds op vier doelpunten staat en zich in Auckland van haar beste kant laat zien. Het zorgt bij het internationale journaille in ieder geval continu voor verbazing dat die gevaarlijk efficiënte aanvaller in eerste instantie niet eens tot de HWL-selectie behoorde. Na de 3-0 kreeg Oranje opeens nog een lading levensgrote kansen. Maar de vrije schotkans halverwege de cirkel en de één-op-één met de Koreaanse keeper vanaf rechts waren niet besteed aan de normaal zo genadeloze Lidewij Welten. De behendige aanvaller met haar fluwelen techniek bewaart haar beste spel waarschijnlijk nog voor de wedstrijden waarin het er echt om gaat.

Karakteristieken

Nederland – Zuid-Korea 3-0 (1-0)
’28 Margot van Geffen 1-0 (sc)
’41 Maartje Krekelaar 2-0
’56 Caia van Maasakker 3-0 (sc)
Startopstelling Nederland: Koning, Stam, Van Maasakker, Van Geffen, Van den Assem, Leurink, Pheninckx, Nunnink, Krekelaar, Verschoor, Welten.
Vliegende wissels: Remmerswaal, De Waard, Keetels, Dirkse van den Heuvel, Jonker, Matla, Sanders.


2 Reacties

  1. w.j.arriens

    de huidige Vrouwen spelen zo goed en zijn zo sterk. Ze hoeven absoluut niet schuchter te zijn dat ze wat de sc betreft "achter Paumen" zitten. Met alle respekt voor de prachtige prestaties van Paumen, wordt haar waarde een beetje overschat. De laatste paar jaar heeft zij Oranje toch ook geen eerste plaats weten te bezorgen?

  2. EstherBoschvanRoozendaal

    Het is erg vreemd dat er mensen zijn die dit hockey goed vinden . Wij vinden het hooguit 1e klasse nivo . Jammer dat er niet meer wedstrijden worden uitgezonden van de "top" 4 landen dan kunnen we ze vergelijken . Een ding is ons duidelijk dat iedereen onder hun clubnivo speelt . En we horen de heer J. Brinkman niet want deze meisjes gebruiken zeker geen doping .


Wat vind jij? Praat mee...