Hattrick Jansen bezorgt Oranje passend einde in India

De Oranjevrouwen hebben hun tjokvolle Pro League-maand in stijl afgesloten. Net als de eerste zeven wedstrijden, werd ook het achtste duel in India gewonnen. Zondagmiddag ging Australië met 3-1 voor de bijl. De doelpunten kwamen allemaal van de stick van Yibbi Jansen.

Het was een passend einde van een maand waarin Oranje onklopbaar bleek. Soms op gebeurde dat op karakter, zoals tijdens de 1-0 zege op India. Af en toe was het flitsend, zoals in de eerste wedstrijd tegen Australië (6-2) en het openingsduel tegen de Verenigde Staten (7-0). Maar wat er binnen de zestig minuten in India ook gebeurde, er werd uiteindelijk gewonnen. En daardoor heeft Oranje na twaalf Pro League-duels nog een enkel punt gemorst. Dat zegt een hoop over de afstand tussen Nederland en de rest van de wereld.

Want ook Australië – de nummer drie van de mondiale ranglijst – kon Nederland wederom niet stoppen. En dat was al snel duidelijk. De wedstrijd die in kwart één nooit een wedstrijd was, werd in gang getrokken door jubilaris Maria Verschoor. De aanvoerder van Oranje werd voor de wedstrijd al gehuldigd omdat ze vandaag haar tweehonderdste interland speelde. En dat gegeven gaf de aanvallende middenvelder schijnbaar vleugels. Ze stond na anderhalve minuut spelen op het punt om uit te halen voor de eerste kans van het duel, toen ze op haar stick werd getikt door een Australische verdediger.

Maria Verschoor bereikte zondag de mijlpaal van tweehonderd caps. Foto: Worldsportpics/Sankalp Tripathi

Australië vecht zich terug

Er volgde logischerwijs een strafbal, die onberispelijk werd raakgepusht door Yibbi Jansen. De topscorer van de Pro League zette daarmee de toon voor een geweldig eerste kwart, dat deed denken aan het begin van die heerlijke eerste ontmoeting tussen beide landen. Net als toen – op 9 februari – werden de Aussies volkomen overrompeld. Het zorgde dat de score snel opliep. En dat was weer te danken aan Jansen, die in bloedvorm verkeert.

Want de sleepspecialiste pushte binnen twee minuten tweemaal raak vanaf de kop van de cirkel, waardoor het na veertien minuten alweer 3-0 stond. Australië had op dat moment nog geen fatsoenlijke kans gehad. Dat veranderde verrassend genoeg in het kwart dat volgde. Daarin herpakte de nummer drie van het afgelopen WK zich. Sterker nog: Australië was ‘opeens’ de beste ploeg op het veld. De Hockeyroos kregen maar liefst vijf corners, waarvan er eentje – via de voet van Sanne Koolen – in het Nederlandse doel rolde.

Het zorgde ervoor dat bondscoach Van Ass wat grumpy voor de microfoon van de FIH verscheen in de rust. Hij gaf aan dat hij ‘niet happy’ was met het spel van zijn ploeg. Na de pauze kreeg Oranje de Australische geest niet direct terug in de fles. De wedstrijd die een walk-over leek, werd opeens een gevecht. Dat gebeurde overigens zonder Joosje Burg, Elzemiek Zandee, Margot van Geffen en Marijn Veen. Net als Frédérique Matla is ook Renée van Laarhoven inmiddels teruggereisd naar Nederland wegens privéomstandigheden.

Het entertainment was ver te zoeken

Anne Veenendaal was er zondag wel weer bij aan de kant van Oranje. De keepster van Amsterdam kreeg in India precies evenveel wedstrijden (vier) als haar concurrente Josine Koning. Veenendaal zag hoe Australië de grootste kans kreeg in dat evenwichtige derde kwart. Vlak voor de zoemer dook Alice Arnott – vorig seizoen nog uit de Hoofdklasse gekieperd met Klein Zwitserland – op voor het doel, en pushte rakelings voorlangs.

De tank leek een beetje leeg bij Oranje, dat met al die wedstrijden in de benen niet meer zo fris was. Het laatste kwart was er dan ook een voor de liefhebbers met uithoudingsvermogen. Het entertainment, waar Van Ass zo’n fan van is, was even ver te zoeken. Eerlijk is eerlijk: Nederland kreeg wel de beste kansen in de slotfase. Zo werd een corner van Jansen nog van de lijn gevist. Werd een backhandje van Freeke Moes gepakt door de prima Australische goalie Jocelyn Bartram. En kwam Faye van der Elst net tekort in kansrijke positie.

Met een flauw glimlachje op het gezicht vertrok Oranje uit Rourkela. Met 24 punten in de pocket, de maximale score. Dat was ook al gelukt in die eerdere Pro League-ronde in Argentinië. Oranje glanst niet in ieder duel, maar is vooralsnog ook niet te stoppen. En dat laatste is een heel fraai gegeven in een olympisch jaar.