Hattricks in Oranje: Paumen en Litjens ongenaakbaar

De in maart gelanceerde interlanddatabase van de KNHB is een unieke verzamelplek van heerlijke feitjes en cijfers over de Oranje-teams. Deze keer richten we onze blik op internationals die drie keer of vaker scoorden in één interland.

Vandaag is het precies vier jaar geleden dat Maartje Paumen vier keer raak schoot tegen Nieuw-Zeeland in de openingswedstrijd van de Champions Trophy van 2016 in Londen (6-2 zege). Het bleek de laatste interland te zijn waarin de voormalige strafcornergigant minstens drie keer scoorde.

Paumen, met 195 doelpunten topscorer aller tijden van de Oranje Dames, liet in totaal zestien hattricks aantekenen in Oranje: veertien keer scoorde ze drie keer in één wedstrijd, twee keer maakte ze er zelfs vier.

Geen enkele andere speelster in de historie van het Nederlands elftal kwam tot zoveel hattricks. Ex-strafcornerkanon Fieke Boekhorst en voormalig topspits Kim Lammers volgen met respectievelijk elf en negen duels met minstens drie goals.

Matla ontbreekt nog op de lijst

Van de 25 beste schutters in de historie van de Oranje Dames hebben alleen Naomi van As (45 interlandgoals) en Frédérique Matla (43 goals) geen hattrick op hun naam staan. Bij Van As is dat niet opmerkelijk, aangezien zij als voorhoedespeelster vooral haar ploeggenoten op maat bediende en strafcorners haalde.

Dat Matla in Oranje nog geen hattrick heeft gemaakt, wekt enigszins verbazing, gezien haar status als goalgetter van Den Bosch. Voor die club lukte het haar al zes keer minstens drie doelpunten in één wedstrijd te maken.

Frédérique Matla, hier middelpunt van de feestvreugde tijdens het Pro League-duel met Engeland van vorig jaar, wacht nog op haar eerste hattrick in Oranje. Foto: Willem Vernes

Litjens hattrickheld bij de mannen

Bij de Oranje Heren komen de meeste hattricks van de stick van Paul Litjens, topscorer aller tijden bij de mannen. De voormalige topschutter van Kampong zette tussen 1970 en 1982 met 39 (!) hattricks een record voor de eeuwigheid neer. Behalve 24 interlands met drie goals maakte Litjens in negen duels vier goals, in drie duels vijf goals en één keer zes, zeven en zelfs acht goals in één wedstrijd.

Drie andere topschutters vanuit de strafcorner – Floris Jan Bovelander, Ties Kruize en Taeke Taekema – grossierden eveneens in hattricks, respectievelijk 23, 18 en 17. Behalve Litjens scoorden alleen Bovelander en Taekema ook ooit minstens zes keer in één interland.

In het huidige Nederlands elftal is strafcornerspecialist Mink van der Weerden degene die het vaakst drie goals of meer maakte in één wedstrijd. Het lukte hem tot nu toe zes keer, één keer vaker dan Jeroen Hertzberger. Topspits Mirco Pruyser staat op één hattrick: die maakte hij op 24 juli 2015 in Terrassa tegen Spanje (4-1 zege). Hij scoorde toen zelfs vier keer en kwam zo in zijn negende interland voor Oranje tot zijn eerste interlanddoelpunten.

Mink van der Weerden, goed voor 111 doelpunten en zes hattricks in 173 interlands voor Oranje. Foto: Willem Vernes


2 Reacties

  1. Nvanas012

    Leuk die stats. Maar vergelijken kan je ze niet, in 1970 was het veel eenvoudiger om een sc te scoren.

    1. Charly Staal

      Maar de spelers speelden veel minder interlands!


Wat vind jij? Praat mee...