Hertzberger 25ste Oranje-speler met minstens 200 interlands

Jeroen Hertzberger droeg vrijdagavond tegen Frankrijk (3-1 zege) voor de tweehonderdste keer het Oranje-shirt om zijn schouders. We staan met een aantal feiten uit de interlandloopbaan van de 32-jarige Rotterdammer stil bij deze fraaie mijlpaal.

25ste speler met 200 interlands

Hertzberger maakt nu deel uit van een selecte groep van 25 Oranje-internationals die minstens tweehonderd interlands speelden. Teun de Nooijer is de onbetwiste recordhouder met 453 caps. Hertzberger kan de komende tijd nog snel progressie maken, met Ties Kruize (202 interlands) en Bram Lomans (205) als eerste doelwitten.

Debuut tegen Groot-Brittannië

Het debuut van Hertzberger in Oranje stamt van 29 november 2007. Tijdens de strijd om de Champions Trophy in een tropisch warm Kuala Lumpur stond hij tegen Groot-Brittannië voor het eerst namens Nederland op het veld. Oranje won dat duel met 4-0 door doelpunten van De Nooijer, Ronald Brouwer en Rob Reckers (twee). Nederland won in Maleisië maar vier van de acht wedstrijden en ging met brons naar huis.

Het vaakst in actie tegen Duitsland

Hertzberger stond in zijn interlandloopbaan het vaakst tegenover Duitsland. In totaal speelde hij 32 wedstrijden tegen de Duitsers, waarvan hij er zestien won en zeven gelijkspeelde. Daarna volgen Australië en Engeland met 25 en twintig duels. Hertzberger speelde vrijdag zijn zesde interland tegen Frankrijk en liet daarin ook zijn zesde goal tegen de Fransen aantekenen.

Meeste goals tegen Nieuw-Zeeland

Na tweehonderd interlands staat de doelpuntenteller voor Hertzberger op 91. Nieuw-Zeeland is de ploeg waartegen de aanvaller het vaakst scoorde: twaalf keer. Ook Duitsland (elf goals), België en Argentinië (elk negen) kregen veel treffers van hem om de oren. In totaal kwam Hertzberger tegen zestien van zijn twintig tegenstanders in Oranje tot scoren: alleen tegen Groot-Brittannië, Japan, Maleisië en Egypte bleef hij droog staan.

Hertzberger in actie tegen Nieuw-Zeeland tijdens het WK 2014. Foto: Willem Vernes

Vier bondscoaches

Hertzberger speelde zijn tweehonderd interlands onder vier verschillende bondscoaches. Hij debuteerde onder Roelant Oltmans, onder wiens leiding hij 27 duels speelde (zes goals). Vervolgens kwam hij tot 44 interlands onder Michel van den Heuvel (negentien goals), 78 caps onder Paul van Ass (43 goals) en inmiddels 51 duels onder Max Caldas (23 goals).

118 overwinningen

In 75 procent van zijn tweehonderd interlands bleef Hertzberger ongeslagen met Oranje. Hij stapte 118 keer als winnaar van het veld, speelde 32 keer gelijk en leed vijftig nederlagen als international. Hij won het vaakst van Duitsland (zestien keer) en verloor de meeste wedstrijden tegen Angstgegner Australië (zestien van de 25 duels).

Twee hoofdprijzen

Hertzberger was met Oranje aanwezig op vijftien toernooien, maar heeft pas twee keer een hoofdprijs met de nationale ploeg gewonnen: de Hockey World League van 2014 in New Delhi en het EK van 2015 in Londen.

 


Wat vind jij? Praat mee...