Hertzberger en Caldas na EK-brons: ‘We hebben veel huiswerk’

In de met 4-0 gewonnen strijd om het brons gaf Jeroen Hertzberger een heerlijke assist bij de 1-0 van Bjorn Kellerman en wist hij in de slotfase ook nog zijn eigen naam op het wedstrijdformulier te schieten door een strafbal te benutten. De mannen van Oranje maakten zaterdagavond een gretige indruk en rechtten in Antwerpen in hun laatste duel hun rug na de pijnlijke nederlaag van donderdag in de halve finale tegen Spanje. 

Hoe kijken Jeroen Hertzberger en bondscoach Max Caldas zelf terug op het slotduel tegen Duitsland? Stond er door het kansloze verlies tegen Spanje meer op het spel dan enkel een bronzen plak? Hoe blikt Hertzberger terug op zijn eigen prestatie dit EK en wanneer stapt Caldas af van het om-en-om laten keepen van zijn keepers en kiest hij voor een duidelijke nummer één doelman in aanloop naar de Olympische Spelen? Tot slot, met welk gevoel nemen de beide mannen afscheid van dit EK?

Duidelijk wordt in de gesprekken met beiden dat Oranje tevreden terugkijkt op de 4-0 zege op Duitsland, maar dat er in de komende 10 maanden richting de Olympische Spelen nog veel huiswerk te verrichten is.

Het uitgebreide interview met Jeroen Hertzberger vind je hierboven. Die met de bondscoach staat hieronder!


8 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Een korte reflectie op de laatste 10 jaar hockey: Op het WK 2010 eindigt NL teleurstellend op 3e plek (Belgie was niet gekwalificeerd). Van den Heuvel wordt ontslagen en Van Ass is de nieuwe bondscoach. Van Ass besluit om hoge bomen te kappen en selecteert De Nooijer en Taekema niet. De Nooijer gaat alsnog mee naar de Olympische spelen. NL verliest de finale van Duitsland in een hele spannende wedstrijd. Het De Nooijer tijdperk is ten einde. Twee jaar later staat NL in de finale van het WK in eigen land en verliest het kansloos met 6-1. De bond grijpt in en Caldas wordt in 2014 aangesteld om het internationale gat te dichten. Belgie eindigt dat WK op de 5e plek. Op de Olympische Spelen in 2016 verliest Nederland in de halve finale van Belgie. Twee jaar later verliest het opnieuw van Belgie in de finale van het WK. En nu is NL ontkroont door Belgie als Europees Kampioen. Terwijl de KNHB veel kritischer is geweest op vorige bondscoaches, heeft Caldas 5 jaar de tijd gehad om een nieuwe generatie neer te zetten. Belgie heeft met visie en een goede coach een wereldteam weten te bouwen in vijf jaar tijd. Helaas is de enige conclusie dat het waarschijnlijk vijf jaar zal duren voordat Nederland weer internationaal mee zal doen, mits er nu voor een nieuwe bondscoach en jonge generatie wordt gekozen. Sander Baart had misschien toch liever voor Belgie gekozen met de kennis van nu.

 2. robvisser

  Nederland heeft in die jaren overigens wel twee keer de Europese titel gepakt, in 2015 en 2017. Het was waarschijnlijk genoeg om Caldas in het zadel te houden. En de WK titel in 2018 ging nipt verloren en had met iets meer geluk (en kunde) ook anders kunnen uitpakken. Ik geloof helemaal niet dat dit team met deze coach kans maakt in Tokio (zelfs niet een medaille waarschijnlijk), maar het is voor de KNHB reden om zo door te gaan, hoe jammer we het ook vinden.

  1. RogierGutlich

   Volgens mij moet na het zien van de finale in Antwerpen de conclusie zijn: heel snel afscheid nemen van Max Caldas en per direct Michel van den Heuvel rehabiliteren en aanstellen als bondscoach! A. om alsnog zelf kans te kunnen maken om optimaal te presteren tijdens de komende Olympische spelen in Tokyo en B. om een hele grote concurrent (lees België) serieus te ontregelen door hun top adjudant weg te nemen!

 3. Mark Bouwman

  Mooi deze 4-0, maar te laat en daarbij: eerlijk zijn, spelen voor de 3e plek dat wil toch eigenlijk niemand. Ik blijf erbij, het hele NL hockeybouwwerk is al jaren doodziek. Allemaal clubbelangetjes bij de Oranje teams vanaf de jeugdselecties tot aan de top die overal doorheen spelen. Misschien aan de top wel het minste, maar dan is het al verziekt. Amen en succes verder.

 4. robvisser

  @RogierGutlich Eens, vind ik ook. Ik schets alleen maar hoe het komt dat hij toch in het zadel is gebleven in die jaren (en tot nu toe helaas).

 5. bombaliali

  Van dit soort interviewers houdt Caldas, veel ontzag voor de bondscoach, (bijna) geen kritische vragen en echt doorvragen doet 'ie niet. Je mag best respect hebben voor diegene die je interviewt, maar je hoeft hem echt niet in z'n reet te kruipen hoor.

 6. joepbrenninkmeijer

  Misser tegen Spanje kun je coach en spelers aanrekenen. Mag niet gebeuren. Verder een redelijk tournooi gespeeld met 2x winst op Duitsland. Zo super belangrijk is een EK nu ook weer niet. Het gaat uiteindelijk om OS en WK. Wel moet je altijd de beste spelers meenemen. Dat dit niet gebeurd is, is een ernstge fout, maar daar is al vaker op gewezen. Caldas heeft bij de dames bewezen een goede coach te zijn. Maar die doen het onder Annan ook goed. Kritiek bij tegenvallers komt altijd bij de coach terecht. Luister ook vooral naar de spelers om een oordeel te vellen.

 7. robvisser

  Veel huiswerk... Ik ben bang dat je dat niet zomaar even leert. Nederland heeft al ik weet niet hoe lang momenten tijdens wedstrijden waarin het spel kortere of langere tijd helemaal inkakt. Bij ploegen als Australië en België komt dat nauwelijks voor en is het verval ook veel minder. Gaat met de huidige coach en spelers niet lukken om dit mentale aspect te veranderen. Daarnaast ogen Australië en België veel robuuster en meer overtuigend, met name fysiek en qua handelingssnelheid. Het zijn echte ploegen, daar waar Nederland een stel (weliswaar getalenteerde) individuen heeft.


Wat vind jij? Praat mee...