Hertzberger: ‘Onszelf in de poule in de nesten gewerkt’

Aanvaller Jeroen Hertzberger sprak harde woorden na de historische uitschakeling van het Nederlands elftal, dat voor het eerst sinds 1984 ontbreekt in de halve finale van de Olympische Spelen. ‘Na het goud op het EK waren we hard op weg om hier goed te presteren. Voor mij is het echt een mysterie wat er in de poule is gebeurd’, verzuchtte hij.

‘Waar ik vooral van baal, is dat de afgelopen 48 uur blijkbaar nodig zijn geweest om ervoor te zorgen dat we nu opeens de beste wedstrijd van het toernooi spelen. We hebben onszelf in de nesten gewerkt door in de poule te lopen kutten. Zo simpel is het’, sprak Hertzberger, die na vijftig minuten hockeyen het vertrouwen van Nederland een boost gaf door via een strafbal de 2-2 raak te pushen.

De vraag waarom het uiteindelijk mis ging in de verloren kwartfinale tegen de nummer één van de wereld Australië, was niet de belangrijkste vraag die de spelers van Nederland zichzelf moesten stellen, vond Hertzberger. ‘We moeten helemaal niet naar vandaag kijken. Vandaag spelen we in een topwedstrijd 2-2. Belangrijker is om in de spiegel te kijken waarom we vierde in de poule zijn geworden. Dáár zit de crux. De teleurstelling over hoe we in de poule gespeeld hebben, is voor mij groter dan dat we eruit liggen.’

Jeroen Hertzberger, Jorrit Croon en Robbert Kemperman zijn kapot van de uitschakeling in de kwartfinale van de Olympische Spelen. Foto: Koen Suyk

Gaan er vier, vijf aannames mis, dan gaat dat in je koppie zitten. Daar zijn we in de poule veel te lang in blijven hangen

Hertzberger zei hoogst verbaasd te zijn dat Nederland het in de poulefase niet lukte om naar vermogen te spelen. ‘Topsport heeft altijd te maken met zelfvertrouwen of onzekerheid. Als je in een flow zit, denk je niet na over hoe je een bal aanneemt. Maar gaan er vier, vijf aannames mis, dan gaat dat in je koppie zitten. Daar zijn we veel te lang in blijven hangen. In de poulefase hebben we ons zelfvertrouwen niet omhoog weten te krikken. Ik heb geen flauw idee waarom dat niet gelukt is.’

‘Dat is het ongrijpbare van sport. Je hebt met zestien spelers en zestien koppies te maken. De ene heeft last van zenuwen, de ander van zijn fysiek, noem maar op. Dat zijn zaken die we niet goed hebben weten te managen. En daarom liggen we eruit. Als we in de poule vijf keer hadden gespeeld zoals vandaag, waren we niet vierde geworden. Het cliché dat je van iedereen moet winnen om goud te pakken is mooi, maar dit was niet de wedstrijd die we als kwartfinale wilden.’

Jeroen Hertzberger krijgt een knuffel van Robbert Kemperman nadat hij uit een strafbal de 2-2 heeft gemaakt. Foto: Koen Suyk

Gemiste shoot-outs

Toen na zestig minuten hockeyen het eindsignaal van de reguliere speeltijd klonk (2-2), vierden de spelers van Oranje het bereiken van de shoot-outs. Het was al een overwinning op zich. Bovendien had Nederland op het gewonnen EK zelfvertrouwen getankt met het nemen van shootout-series. Maar na de eerste misser van Hertzberger, waarbij Nederland ook de videoscheidsrechter kwijtraakte, glipte de halvefinaleplaats door de vingers. Ook Robbert Kemperman en Jonas de Geus misten.

Hertzberger: ‘Of we overmoedig waren toen we de shoot-outs haalden, weet ik niet. Ik denk dat zij goed naar het EK gekeken hebben. 3-0 zijn duidelijke cijfers. Op dat vlak hebben we terecht verloren.’

Hertzberger is 35 jaar. Over anderhalf jaar is het WK in India. Blijft hij international? ‘Geen idee. In Nederland heb je dat ook niet altijd zelf in de hand, dus ik kan nu niet roepen of ik stop of doorga. Daar moeten we nu bovendien nog helemaal niet over nadenken.’


23 Reacties

 1. luchtisblauwgrasisgroen

  Het zou de oudere generatie sieren om nu pas op de plaats te maken, zodat er plekken vrij komen voor talenten die hopelijk in 2028 of 2032 goud kunnen gaan winnen. Hertzberger heeft het goed gedaan, maar een WK op je 37e is niet in Nederlands voordeel.

  1. jarly-brown

   Jeroen mag daar de uitzondering op de regel voor zijn. Als nestor binnen het team voor de volgende generatie; een betere kun je niet vinden.

  2. jhlp

   Jeroen mag inderdaad best blijven, samen met kemperman en de wijn toch echt wel van toegevoegde waarde! Vd weerden, bakker toch een heel ander verhaal… daar zou verjonging op zijn plaats zijn. Pruyser in vorm is goud waard, net als van Ass, maar zonder vorm ook vrij onzichtbaar. Schuurman is altijd al de meest kleurloze speler geweest in mijn ogen. Misschien Wortelboer terug? Derck de Vilder erbij?

  3. stekel

   Respect voor Hertzberger. Kwam van ver, vocht zich terug en zegt nu ook gewoon waar het op staat. Ook dat is sport, respect !!

 2. horn_964

  BS, zoals Jeroen (zeker op zijn leeftijd) dit toernooi heeft gespeeld hoort hij (hij wél) gewoon in het Nederlands elftal.

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Ik zeg ook niet dat hij er dit toernooi niet bij hoorde, maar het is nu wel het moment om pas op de plaats te maken. Het is onrealistisch dat hij over 1.5 nog steeds hetzelfde niveau haalt op zijn leeftijd.

 3. valley-in-the-alps

  Winnen of verliezen doe je met z’n allen ... Max Caldas en de hele selectie ... kwamen naar de OS als Europees kampioen. Stelden teleur vanaf de 1e wedstrijd. Alles is al beschreven en de frustraties bij alle experts in dit forum valt nu te lezen. Het grote supporters publiek had ook meer verdiend van deze groep. Max kan zijn missers in dit toernooi verwijten, echter het zijn de spelers zelf die mede verantwoordelijk zijn. Je verliest niet vanwege gebrek aan kwaliteit. Naar de WK of OS neem uitsluitend geheel fitte spelers mee, maak je eindkeuze zo laat mogelijk. Bij Duitsland stond ‘n jonge keeper onder de lat op het EK zonder internationale ervaring .. dit gaf ‘n vertekend beeld van de gewonnen shootouts door Oranje. Hoofdstuk van dit Oranje is afgesloten ... jammer van de inzet en gemiste laatste kans van velen. Wens Jeroen Delmee veel succes en plezier in het neerzetten van ‘n nieuwe selectie. Voor iedereen op dit forum nieuwe kansen! 😄

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Mooie opsomming. Caldas draagt hier uiteindelijk wel eindverantwoordelijkheid voor, zijn keuzes voor de selectie en spelvorm hebben grote invloed gehad op de resultaten. Het is typerend dat NL op de EK heeft ‘gepiekt’ terwijl Belgie en Duitsland aangaven dat het slechts een oefentoernooi was in aanloop van de OS.

 4. NAL

  Tegen Australië prima gespeeld. Het enige wat ik niet begrijp: waarom pas elkaar goed de waarheid vertellen na de verloren poulewedstrijd tegen Duitsland? Of dachten ze na de eerste verloren wedstrijd tegen België: het komt allemaal wel goed?

 5. mengelblik

  Jeroen Hertzberger is een sieraad voor de sport. Altijd goede instelling en bezig om het maximale eruit te halen. Daar kunnen veel andere sporters een voorbeeld aan nemen.

  1. circlestorm69

   Precies. Niet of nauwelijks te betrappen op (te) weinig inzet. Als hij het nog wil en bij kan houden zou ik hem lekker in Oranje laten spelen. Het is nog niet zo dat er rijen dik opvolgers klaar staan, en de jonkies kunnen nog veel van hem leren!

 6. RobV

  Hertzberger zelf heeft naar behoren gepresteerd. Dat kan van een aantal andere bepalende spelers niet worden gezegd. De laatste wedstrijd was wel weer goed, maar het was ‘too little too late’.

 7. kasparstevens

  Verwacht dat Delmee Hertzberger een hele faire kans zal geven door te gaan, indien hij aangeeft dat te willen, terwijl diverse anders spelers die kans niet geboden zal worden. Ik zou het overigens een misser vinden JH vanaf nu wel aanvoerder te maken ... Dat had eerder gemoeten.

 8. ruud-stork

  Ik kijk door een groen/witte bril dus niet geheel objectief en ken Jeroen ook persoonlijk. Ik kijk alle wedstrijden van Rotterdam H1 en Oranje. Jeroen is de meest gedreven sporter die ik ken die als dat nodig is de boel op scherp kan krijgen. Hij ademt en leeft hockey en neemt altijd zijn verantwoordelijkheid als aanvoerder. Als hij een wedstrijd verliest is hij daar echt ziek van. Zou Jeroen maar met 1 been kunnen spelen zou ik hem nog opstellen.

 9. NAL

  Ik zou zeggen: maak Thierry Brinkman aanvoerder (mits hij dezelfde instelling en het DNA van zijn vader heeft). Dat is een garantie voor het broodnodige "vuurwerk".

 10. jaapkorteweg

  Mooie beschouwingen feit: Het is de eerste keer sinds 1984 dat Nederland zich niet plaatst voor de halve finales op de Olympische Spelen.

 11. francakh

  Groot fan van Hertzberger en hij heeft gelijk.

 12. valley-in-the-alps

  Verslag Nu.nl is beetje onzin. De Volkskrant geeft ‘n redelijke beschouwing. De laatste wedstrijd met Paul van Ass op de bank de met 6-1 verloren WK-finale in Den Haag tegen Australië. Met Max Caldas kwam Oranje in de WK-finale in India (2018), die na shoot-outs door België werd gewonnen. Wel met Caldas successen bij de EK-toernooien van 2015, ’17 en ’21, tweemaal voor eigen publiek. De uitschakeling van vandaag is de grootste zeperd op de OS sinds 1984. Een simpel feit van dit team … een normaal rendement van de SC zou de Kookaburras op weg naar down under zijn gezonden. 😄 De finesse in details en analyse van je tegenstander.

 13. valley-in-the-alps

  @NAL .. 🤔 .. voor mij ‘n raadselachtig voorstel …:zowel Thierry en ook Jacques kunnen functioneren als aanjager in ‘n wedstrijd om het team wakker te schudden … beiden dicht ik geen eigenschappen toe om zowel het eigen spel en leiderschap voor het team te dragen. Kan me vergissen, de aanvoerder is tevens het verlengstuk van de coach in de wedstrijd. Naast acceptatie door medespelers meestal ‘n speler die vanuit het midden corrigerend kan optreden en de lijnen kan uitzetten. Jacque de enfant terrible van Oranje … speelde in gouden generatie OS 1996 en 2000.

 14. NAL

  @valley-in-the-alps: raadselachtig voorstel? Verdeelde Billy Bakker het spel vanuit het midden? Gaf hij het goede voorbeeld door een tomeloze inzet? Billy is een uitstekende hockeyer maar in mijn ogen geen aanvoerder. Hoezo acceptatie door de medespelers: de medespelers dienen de keuze voor een aanvoerder te respecteren en verlengstuk van de coach is een dooddoener. Het NL-elftal speelt al bijna 20 jaar in een "harnas" en teveel spelers laten niet zien wat zij bij hun eigen club wel doen; domweg omdat zij dat niet mogen. Diegenen die er iets van zeggen wordt de "mond gesnoerd". Er moet een aanvoerder komen die in een wedstrijd bepaalt: jongens, zo gaat het niet we gaan het anders doen! Dan maar even niet naar de coach luisteren. Soms is dat domweg nodig en achteraf kun je het als aanvoerder met de coach bespreken...

 15. aussiepie

  Jeroen had captain moeten zijn .Door zijn inzet en mentaliteit waait dat over op andere spelers.Voeg hem toe aan Delmee dan is er kans dat Nederland weer een goede groep krijgt .Als buitenstaander kan ik alleen maar vaststellen dat het team niet klopte en de coach geen overwicht had.OS spelen zijn de kroon op de sport en Caldas koos voor EK.Jammer toch dat er geen commissie is die de coach laat weten wat belangrijk is voor Hollands hockey.


Wat vind jij? Praat mee...