Hester van der Veld wachtte de hele dag op het belletje van Annan

Tijdens een training die hdm-speelster Hester van der Veld (21) – opgeroepen voor de FIH Pro League – woensdagmiddag gaf aan Meisjes E8, had ze bewust het volume van haar smartphone op z’n allerhardst gezet. Bondscoach Alyson Annan kon haar ieder moment bellen. Maar het telefoontje kwam maar niet. De hele dag al niet.

Woensdag zou ze door de bondscoach worden gebeld met de mededeling of ze de 32-koppige selectie voor de FIH Pro League had gehaald. ‘Dat had ik via m’n teamgenootje Julia (Remmerswaal) begrepen. Maar ik wist niet precies hoe laat. Alyson had in de groepsapp van Oranje wel gezegd rond welk tijdstip ze ongeveer zou bellen, maar daar zit ik nog niet in’, vertelt Van der Veld.

Toen ze woensdagochtend vroeg wakker werd, voelde ze de eerste tekenen van nervositeit. Maar een gemiste oproep van Annan had ze nog niet. Het was het begin van een lange dag die grotendeels in het teken stond van wachten, op het telefoontje dat haar hockeycarrière weleens voorgoed zou kunnen veranderen. Een paar uur lang kon Van der Veld aan bijna niets anders denken. Maar aan het begin van de middag was ze nog niet gebeld.

Hester van der Veld (hdm) in duel met international Malou Pheninckx (Kampong). Foto: Willem Vernes

Spannende dag

Ergens kwam het haar wel goed uit dat ze een training moest geven aan Meisjes E8. Kon ze voor het eerst deze dag even aan iets anders denken dan het selectiemoment. Al stond ze op het trainingsveld natuurlijk nog steeds paraat. Haar telefoon was altijd binnen handbereik.

‘Het was een spannende dag. Ik wist niet goed of ik kon verwachten of ik erbij zou zitten of niet’, zegt de verdedigende middenvelder van hdm, die in de jeugd begon bij Forescate. Op twaalfjarige leeftijd vertrok ze naar hdm, waar ze in eerste instantie niet werd opgeroepen voor de Nederlandse jeugdteams. Tijdens een van de extra selectiedagen viel ze alsnog op, waardoor ze voor Nederlands Meisjes A werd geselecteerd. In augustus 2017 werd ze met Jong Oranje, waar ze samen met Marijn Veen en Ginella Zerbo tot de leidersgroep behoorde, Europees kampioen.

Ik laat sneller en vaker mijn mening horen. Ik spreek mensen aan. Eis ballen op. Dat gaat nu veel beter Hester van der Veld

‘Je moet dominanter worden’, was de tip die Van der Veld in de nationale jeugdteams en bij hdm vaak kreeg. Zo vaak dat ze vorig jaar besloot dat ze er iets aan moest doen. Eén keer per maand bezocht ze een mental coach, dat al vrij snel zijn vruchten afwierp. ‘Ik kreeg opdrachten mee die erin resulteerden dat ik dominanter ben geworden. Ik laat sneller en vaker mijn mening horen. Ik spreek mensen aan. Eis ballen op. Dat gaat nu veel beter, dus ik ben blij dat ik het gedaan heb. Het is niet alleen als hockeyster goed voor mij geweest, ook in het gewone leven. Als mens haal ik er ook voordeel uit.’

Hester van der Veld aan de bal. Foto: Willem Vernes

Drie trainingen had Van der Veld om zich te bewijzen

De ontwikkeling van Van der Veld werd gezien door Annan, die haar opriep voor ‘de groep van 45’, waarmee ze begin oktober de voorbereiding op de Champions Trophy en de Pro League begon. Drie trainingen stonden er op het programma. Slechts drie kansen voor Van der Veld om zich te bewijzen dat ze in de Oranje-selectie hoorde, die met het oog op de Pro League veel groter zou worden dan normaal.

‘Ik was best zenuwachtig. Het niveau was hoog’, vertelt Van der Veld over die trainingen. ‘Maar ik vond ze onwijs leuk. Ik probeerde niet te veel bezig te zijn met het feit dat het een selectiemoment was. Drie trainingen is inderdaad niet veel. Ze waren voorbij voor ik het wist.’

Niet opgeroepen voor de Champions Trophy, ook geen reserve

In eerste instantie moest Van der Veld een teleurstelling verwerken. Ze was niet geselecteerd voor de Champions Trophy en ook geen reserve. Getraind werd er na de Champions Trophy niet meer door de grote Oranje-groep, maar de bondscoach had alle speelsters duidelijk gemaakt dat de selectie voor het zeslandentoernooi in China niets zou zeggen over de selectie voor de Pro League.

Het duurde tot 16.00 uur tot Van der Veld de naam ‘Alyson Annan’ in haar telefoonscherm zag staan. Ze was net thuis van het training geven. Het was een kort gesprek. ‘Gefelicteerd, Hester. Je zit erbij.’


Wat vind jij? Praat mee...