Het geheime wapen van Oranje: ‘Wortel’

Talent Floris Wortelboer (21) heeft de lach aan z’n kont hangen. De vleugelverdediger met power is geliefd bij Oranje. Hij is het enige Nederlandse talent dat vorig jaar zijn debuut maakte bij de HWL3 in Londen en sindsdien elk toernooi meespeelde. ‘Soms komt het nonchalant over wat ik doe.’

‘Wortel! Wortel!’ Het talent met de meest Nederlandse naam in de selectie, wordt nooit bij zijn hele naam genoemd. Als het door de gangen van het spelershotel of op het trainingsveld ‘Wortel’ klinkt, weet je dat de lach nooit ver weg is. De jongen met het olijke gezicht en oersterke lichaam, gedijt bij mensen om zich heen en geintjes maken. Toen Roel Bovendeert na de Rabo Super Serie-wedstrijd een sprintje trok langs het lint met de handtekeningen jagende kinderen, was dat omdat hij verloren had met toepen.

Toen Wortelboer met toepen had verloren in India, liep hij zo een paar uur op het vliegveld in een paarse Indiase jurk, voordat hij met Oranje het vliegtuig in ging. ‘Ik ga niet in m’n eentje op mijn hotelkamer zitten. Dat is niks voor mij’, zegt de aanvallende verdediger zelf, die komt uit de jeugd van Push in Breda en bij de Champions Trophy een thuiswedstrijd speelt. Sindsdien stapte hij over naar Den Bosch. Afgelopen seizoen speelde hij zijn eerste seizoen voor Bloemendaal en won hij meteen de EHL. Mede dankzij ‘Wortel’.

Floris Wortelboer deelt handtekeningen uit in voorbereiding op EK 2017. Foto: Koen Suyk

Onverwacht bleek Wortelboer een van de beste scoopers

De ogen van Wortelboer kijken zo ontwapenend en onschuldig de wereld in, dat je denkt dat hij te lief is om topsporter te zijn. Terwijl hij het enige talent van Jong Oranje is dat na het mislukte WK in Lucknow in 2016 (7e plaats) alles meemaakte bij het Grote Oranje. Sinds de HWL3 in Londen, won hij met Oranje het EK en speelde hij de HWL Final in India. Nu behoort hij alweer tot de selectie van de Champions Trophy, die morgen begint. Ogenschijnlijk houdt hij zich moeiteloos staande in Oranje en lijkt hij elk jaar weer een element toe te voegen aan zijn spel. Toen ze bij Bloemendaal een paar maanden geleden op de training met het team de scoop gingen oefenen, bleek Wortelboer onverwacht een van de allerbeste scoopers te zijn. Zijn teamgenoten geloofden niet wat ze zagen, zo ver lepelde Wortelboer de bal door de lucht.

Dat geheime wapen werd ingezet tijdens de finale van de EHL. Het zorgde voor de beslissing. Bij een 2-2 stand tegen Kampong, was het Wortelboer die vanaf rechtsachter een fenomenale hoge bal over de Utrechtse verdediging plaatste, die briljant werd afgemaakt door teamgenoot Bovendeert. Daarna was de wedstrijd beslist en de Europese clubtitel binnen. Achter de glimlach en de fratsen van Wortelboer zitten zoveel hockeykwaliteiten. Ook aanvallende rushes langs de zijlijn zijn een handelsmerk geworden.

In duel met Barry Middleton van Engeland, in Bhubaneswar. Foto: Koen Suyk

Op latere leeftijd de lucht ingegaan

In de jeugd van Push was Wortelboer nooit een heel groot talent. Hij zag spelers om hem heen in districten en nationale jeugdselecties spelen, maar hoorde daar zelf nooit bij. Tot Push Jongens A1. Toen schoot hij richting de 1 meter 93, zijn lengte nu. ‘Ik was altijd best wel klein. Pas toen ik zestien was, ging ik heel erg groeien. Toen werd ik me pas bewust dat ik best goed kon hockeyen en kwam ik in Nederlands A terecht. Nu is power mijn handelsmerk’, zegt Wortelboer zelfbewust. De Brabander woont sinds vorig jaar in Amsterdam, in een huis met Bloemendaal-hockeyers Thierry Brinkman, Maurits Visser en Jasper Brinkman.

Thierry Brinkman was verrast over de razendsnelle opkomst van Wortelboer in het Nederlandse hockey. ‘Ik kende hem helemaal niet en toen dook hij opeens op. Met Wortel kun je altijd lol hebben. Hij is altijd vrolijk, altijd gezellig. Een hele mooie gozer in het team. Maar stiekem is hij een trainingsbeest. Als hij al zijn fanatisme kan oproepen is hij een verschrikkelijk goede hockeyer’, zegt huisgenoot en international Brinkman, die snel goede vrienden is geworden met Wortelboer.

Wortelboer rent voorbij Fransman Christophe Peters Deutz bij de Rabo Super Serie-wedstrijd in Gorinchem. Foto: Willem Vernes

Wortelboer kan gewoon niet wachten todat het toernooi begint

Op de Champions Trophy gaat de verdediger zich voornamelijk proberen vast te bijten in zijn verdedigende taken. Dat is wat hem op meetings van Oranje werd verteld, waarin elkaars sterke en zwakke punten openlijk benoemd werden. ‘Als jij je vastbijt, ben je op je best, zeiden ze’, vertelt Wortelboer. Als hij zijn verdedigende werk goed doet, kan hij af en toe opstomen langs de zijlijn, met zijn power. Of anders gooit hij de lange bal. De speler van Bloemendaal is in snel tempo de hockeywereld aan het veroveren.

Vorige week zei de jonge hond over de Champions Trophy al: ‘Van mij mag het vandaag wel beginnen.’ Hij kwijlde er nog net niet bij. Zo mooi vindt-ie het allemaal.

Hij weet zelf niet waar zijn bijzondere naam vandaan komt. Mensen uit de stad kenden de naam vooral omdat opa Wortelboer een bekende tandarts was, waar iedereen kwam. Bij de Champions Trophy zal de naam Wortelboer weer van mond tot mond gaan in Breda. Mensen zullen dan niet meer denken aan gebitspijn, maar aan een van de grootste en vrolijkste talenten van het Nederlandse hockey. Floris Wortelboer. ‘Wortel’ voor teamgenoten en vrienden.

 

 


1 Reactie

  1. vostammer

    Een van de revelaties uit de Hoofdklasse, deze krachtpatser.


Wat vind jij? Praat mee...