Het geheime wapen van Valencia: minimaal duizend schoolkinderen

In november was er in Valencia een vierlandentoernooi met Nederland, Engeland, Ierland en Spanje. De publieke belangstelling: laag. Het deed vrezen voor de Pro League-wedstrijden in Valencia. Maar door de inzet van heel veel vrijwilligers zijn de tribunes bij de Pro League wel vol. Een speciale actie met de scholen zorgt ervoor dat de kinderen vrijdag tijdens Spanje-Nederland misschien wel in de meerderheid zijn.

De Spanjaard Jose Maria Server is een druk man. Altijd pratend door zijn portofoon, voor de wedstrijd, tijdens de wedstrijd, in de rust. Hij is ook de grote man achter de succesvolle lancering van de Pro League, met een vol stadion. Een paar weken geleden, na de allereerste wedstrijd in de Pro League tussen België en Spanje staat hij in de mixed zone aanwijzingen te geven. Daarna wil hij best even geïnterviewd worden, maar heeft hij weer een meeting om de eerste Pro League ooit te evalueren met de FIH. Aan de strenge eisen van de Pro League voldoen kost behoorlijk wat moeite.

‘Ze waren wel heel erg tevreden’, vertelde Serer, vooral trots op wat zijn team heeft neergezet in Valencia. De stad staat namelijk niet bekend om zijn hockeyroots. Geen enkele mannelijke Spaanse international komt uit Valencia, maar de stad organiseert vijf Pro League-wedstrijden in het bescheiden maar charmante stadion Carmen del Virgen Betero.

Jose Maria Server, de organisator van de Pro League-wedstrijden in Valencia. Foto: David Aliaga/Get Ready Images

11:00 is de ideale tijd voor de schoolkinderen

Server heeft de leiding over deze grote klus. ‘Wij hebben met elkaar in september een team geformeerd, waarmee we alle evenementen van het komend jaar organiseren. Dus de Pro League, de Hockey Series, en de Jeugd EK’s. Alle toernooien werken samen. Het is niet altijd makkelijk. Tachtig procent van de mensen die helpen zijn vrijwilligers’, vertelt Server, die al sinds september bezig is met alle vereisten van de Pro League.

De branding en boarding is een maand na de Pro Leauge-launch in orde in Valencia, als het Nederlands elftal donderdag de laatste training afwerkt voor de Pro League-wedstrijd, die om 11:00 uur begint. 11:00 is de tijd die volgens de Spanjaarden ideaal is voor de grote hordes kinderen, die hier worden verwacht. Het is ook een tijd, die het combineren van de interlands en de Spaanse competitie in het weekend makkelijk maakt.

De FUN Zone op het hockeycomplex van Valencia, tijdens de Pro League. Foto: David Aliaga/Get Ready Images

Er zijn vrijdag ook Nederlandse fans

Volgens Matías Sartori, de communicatieman van de hockeyfedereratie van Valencia, wordt er elke wedstrijd keihard gewerkt om elke keer het stadion vol te krijgen. ‘Ons doel is het om tweeduizend schoolkinderen uit Valencia en de dorpen hier uit te nodigen en het Spaanse nationale team aan te moedigen. We hebben scholen uitgebreid geïnformeerd over de mogelijkheid voor de kinderen om een uur te komen sporten in de FUN Zone hier op het complex. De Spaanse hockeyfederatie en de federatie van Valencia wil hockey nog meer promoten op scholen, zodat er tussen al die kinderen die komen kijken ook nieuwe hockeyspelers ontstaan.’

Overigens zal het Nederlands elftal er vrijdag niet helemaal alleen voorstaan. Door de aanwezigheid van Nederlandse clubs, die hun winterstage afwerken in Valencia, zullen er minimaal honderd Nederlandse supporters zijn voor deze Pro League-wedstrijd. Onder andere de hockeysters van Rood Wit, Forescate en Bemmel en de hockeyers van Ommoord en Dordrecht zullen proberen de Oranje Heren naar de winst te schreeuwen.


Wat vind jij? Praat mee...