‘Het hockey heeft verloren? Zo voelt het wel voor ons’, zegt Van Ass

0-0. De brilstand. De stand die eigenlijk niet bestaat in het hockey. Toen de Derby der Lage Landen eindelijk het swingende Kalinga Stadium in het chaotische India had bereikt, op de plek waar hockey en Bollywood de afgelopen weken samen waren gekomen, om de WK-finale te spelen, won de angst het van de lef.

‘Onze assistent Graham Reid zei het mooi in de rust: degene die bereid is om te verliezen, gaat deze wedstrijd winnen. Voor ons gevoel wilden we de handrem eraf halen, maar beide teams verdedigden gewoon heel goed. Er zat te veel schroom op’, zei Oranje-middenvelder Seve van Ass. Hij zag zich meerdere keren in de WK-finale tegen België omringd door vier Belgische spelers. Die hockeyers hadden als taak het spel van Nederland te ontregelen en snel te counteren. De laatste keer dat Joep de Mol ooit 0-0 had gespeeld? ‘Tegen Bloemendaal.’ Misschien niet toevallig tegen coach Michel van den Heuvel, de tacticus die bij België assistent is van de Nieuw-Zeelander Shane McLeod.

0-0. De laatste keer dat deze stand op het bord stond na een belangrijke hockeywedstrijd was misschien het WK in Mönchengladbach, een salonremise tussen Duitsland en Zuid-Korea om Nederland uit de halve finale te houden.

Tien elkaar getroffen, doelsaldo 27-27

Een van de spannendste momenten van de eerste helft was een counter die onschadelijk werd gemaakt door een schitterende tackleback van Thierry Brinkman, toen Billy Bakker de bal was afgepakt door Cedric Charlier. Natuurlijk, het was de WK-finale tussen twee grootmachten. De spanning hing in de Indiase lucht, tussen twee teams die de afgelopen jaren met grote uitslagen van elkaar hadden gewonnen en verloren. En die elkaar sinds 2014 elkaar tien keer troffen, met een doelsaldo van 27-27.

Maar de WK-finale was als twee sumoworstelaars die elkaar maar niet op de grond kregen. Een miljoenenpubliek voor de televisie en vijftienduizend dolenthousiaste Indiërs werd een krampachtige voorstelling voorgeschoteld, de anticlimax van het toernooi, na een heerlijk WK met 157 doelpunten.

Teleurstelling bij Oranje na de verloren shoot outs na de finale tussen België en Nederland (0-0) bij het WK Hockey heren in het Kalinga Stadion. Belgie wint de shoot-out. Foto: Koen Suyk

Een klein uur moest Oranje kijken hoe de Belgen de titel vierden

De Belgen Tom Boon en Arthur van Doren juichten met elkaar toen de shoot-outs werden bereikt, tevreden dat ze de ziel uit de Nederlandse aanvalslinies hadden gezogen en dat shoot-outs ze de grootste prijs in hun carrière kon bezorgen. Toen Jeroen Hertzberger de backhand over het doel schoot, na de laatste shoot-out tegen de sterke Belgische keeper Vincent Vanasch, begon het grote Belgische feest. Natuurlijk verdienden ook zij een grote titel, na verloren finales op de Olympische Spelen van Rio en het EK in Amstelveen.

Een klein uur moest het Nederlands elftal – dat deze kleur medaille vier jaar geleden al had gewonnen – daarna kijken naar een enorme vuurwerkshow en dolblije Belgen. Toen het podium het veld op was gereden, sloeg Seve van Ass nog één keer met zijn stick tegen het kunstgras, terwijl Billy Bakker naast hem de verte in staarde.

Tijdens de finale tussen België en Nederland (0-0) bij het WK Hockey heren in het Kalinga Stadion. Jonas de Geus omsingeld door Belgische spelers. Foto: Koen Suyk

Twee keer shoot-outs winnen in een weekend was te veel

Thierry Brinkman zat geknield, met de handen voor zijn ogen. Hij werd getroost door de manager. Jorrit Croon kreeg een knuffel van assistent Taco van den Honert. Elkaar knuffelen was het enige wat Oranje kon doen na de verloren shoot-outs. Elkaar troosten was wat er overbleef na een van de saaiste finales in de WK-historie.

Dat de Nederlanders individuele prijzen mochten ophalen, met Pirmin Blaak als beste keeper en Thijs van Dam als grootste talent, gaf aan dat Oranje dit WK kleur had gegeven. Terwijl elke keer een Indiaas vlammetje werd ontstoken bij het ophalen van de zilveren medailles, was het bondscoach Max Caldas die klapte voor zijn spelers. Dat was terecht. Een veerkrachtig Oranje was een shoot-outserie verwijderd van de wereldtitel.

Jonas de Geus geeft Seve van Ass een aai over zijn bol, na diens gemiste shoot-out. Foto: Koen Suyk

‘Dat vind ik niet echt de uitstraling van een kampioen’

‘Ik had het er net met een paar jongens over. 0-0 bestaat normaal niet in het hockey. Het was een gesloten wedstrijd. Zij hebben geen een corner gehad en een paar kansjes. Wij twee strafcorners en iets minder kansen’, analyseerde Van Ass. ‘Op een gegeven moment hadden wij een klein overwicht en waren zij alleen maar aan het verdedigen. Wij probeerden iets te forceren, maar echt lekker kwamen we er niet doorheen. Op hun cirkelrand was het altijd rammend vol.’

Er stond schitterend spelersmateriaal op het veld, maar de belangen leken te groot voor beide grootmachten, die allebei zo hongerig waren naar een grote titel. Van Ass stond vier jaar geleden ook met een zilveren medaille om zijn nek, na een 6-1 nederlaag tegen Australië. Nu was hij zó dichtbij die mondiale titel, maar waren de Red Lions, de rode muur, te veel voor Oranje.

‘Ik speel veel liever 5-5 dan 0-0. Ik weet niet of België dit bewust zo heeft aangepakt of dat wij ze in die positie drukten. Als ze dit bewust hebben gedaan, vind ik het niet heel krachtig als je het op shoot-outs laat aankomen. Dat geeft niet echt de uitstraling van een kampioen. Misschien waren ze bang voor onze aanvallende power. Of het hockey nu heeft verloren? Zo voelt het wel voor ons. Dat het spel zo was in de finale, is heel erg jammer.’

Seve van Ass pusht de bal net tegen de zijplank, bij zijn shoot-out. Foto: Koen Suyk

‘Blijkbaar mocht het niet zo zijn’

Talent Joep de Mol zei na de wedstrijd dat hij het gevoel had dat de angst om te verliezen groter was dan de durf om echt aan te vallen. Toch lijkt alleen treuren na deze verloren shoot-outs in de finale overdreven. Er is sinds Rio een weg ingeslagen, die bij veel spelers werkt, waar ook de talenten bloeien. De wereldtitel lag bij de 2-0 voorsprong in shoot-outs in de handen van Oranje. Thijs van Dam, Mirco Pruyser en Van Ass misten hun shoot-out. ‘Ons proces is mooi geweest, alleen wil je dat omzetten in een wereldtitel. We komen van nummer 4 in Rio, naar een finale hier. Blijkbaar mocht het niet zo zijn, maar iedereen is trots op het team’, zei Ass.

Bij een 2-1 voorsprong in shoot-outs mocht Van Ass de mentaal zwaarste taak op zich nemen, die er in het hockey is. Hij liep om Vanasch heen, maar pushte vanuit een moeilijke hoek tegen de zijplank. ‘Ik had die bal in eerste instantie meteen langs hem kunnen duwen. Normaal heb ik die overtuiging, maar die misten we nu in de shoot-outs. Voor mijn gevoel was ik erlangs. Ik had hem gewoon moeten maken. Dit is zo’n moment dat ik mijn hele leven nooit meer zal vergeten.’


46 Reacties

 1. lisahockey200

  Seve heeft een top toernooi gespeeld! Naar mijn mening de behendigste speler van heel de selectie.

 2. pjklaassen

  Doei Caldas, tijd voor een andere.

  1. Runa Honig

   Inderdaad, dikke streep. Caldas wees een grote vent en geef de ruimte aan een nieuwe coach met frisse ideeën om de jacht op olympisch goud in te zetten. Verandering van spijs doet leven!

 3. jack-jacobs

  Veel respect voor de Nederlandse team spirit, vechtlust en discipline! ‘Stalemate’: Was een mooi schaakspel vandaag 👍 België gefeliciteerd!

 4. marcvanderbilt

  Beetje suf om je zo te laten kennen, al is het in de teleurstelling begrijpelijk. Alleen zie dit nooit bij Duitsers. Hoe komt dat?

 5. luchtisblauwgrasisgroen

  Wat laag om je zo uit te laten - beide ploegen gaven elkaar geen centimeter cadeau. Van de Heuvel is een top coach die nooit door de vader van Seve vervangen had moeten worden - dankzij de weg die Paul heeft ingezet zitten we nu al jaren zonder prijs.

  1. paul-opgenhaffen

   De grootste zonde van Van Ass senior lijkt wel dat hij geen Bloemendaalachtergrond heeft. Hockey onder Van Ass was spectaculair. Dat is mij veel waard. Jouw bijdrage heeft iets laf en achterbaks en doet geen recht aan de feiten. En we weten het nu wel van Van den Heuvel

  2. luchtisblauwgrasisgroen

   De grootste zonde is dat hij destijds Taekema en De Nooijer niet heeft geslecteerd en een voorbeeld wilde stellen.

 6. Mark Bouwman

  Het is nu - lijkt mij - niet de tijd om te gaan prijsschieten op de coach. Geeft blijk van weinig niveau. Het zou prettig zijn als iedereen zich op een dag als vandaag even inhoudt.

  1. MIck

   Want wanneer mogen we dan wel van je reageren?

 7. albertmonpellier

  Misschien een idee om de Nederlandse en Belgische competitie samen te voegen?🇳🇱🏑🇧🇪🏑🤔Ik geef ook maar een opmerking die kant nog wal raakt! Sommige personen kunnen beter hun mening voor zichzelf houden want er komt alleen maar onzin uit!! Goed gespeeld heren en hou aub op met negatief gezever over Max Caldas!!🤨

  1. Runa Honig

   Albert: ben jij ingehuurd? Jouw reactie raakt inderdaad kant nog wal. Een aantal mensen doet hier moeite om een serieuze discussie te voeren en jij doet dat zo respectloos af. Dat jij een aanhanger bent van Caldas is geen nieuws. Prima, maar kom dan met argumenten.

 8. lynnBosman

  Het hockey heeft verloren? Het hockey had in 2016 verloren in Rio van een matig GB. Deze wedstrijd vond ik het van beide kanten niet echt hoogstaand.. En Seve, je hebt een geweldig toernooi gespeeld.

 9. goud

  Helemaal eens met Albert, het gezeik op Caldas door enkelen is consequent zonder argumenten. Met loze kreten maak je niemand duidelijk waarom je die mening hebt. Er zijn mensen die hier serieus willen reageren maar enkelen gebruiken dit medium alleen om negatief gezever over Nederlands team en/of de bondscoaches te uiten.

  1. MIck

   Loze argumenten ? Dan lees je niet goed. Jij reageert als fan wat helemaal goed is maar de realiteit is dat we in 4 jaar niks zijn opgeschoten.

 10. goud

  De finale was niet slecht, van beide ploegen vooral voorzichtig. Weinig risico. Dat maakt wat saai bij twee redelijk gelijkwaardige ploegen. Eerste strafcorner was eindelijk een variant, goeie keus.

 11. anonie

  Ik denk dat je weinig kritiek op Caldas kan hebben als je de wereldtitel op shout-outs misloopt. Het is echter ook overdreven hoe erg sommige mensen hem supporten, want er zijn uiteraard verbeter punten zoals het eindeloze vertrouwen in de corner van vd weerden(in de finale gelukkig wel variant). Maar Nederland heeft over het algemeen een top toernooi gespeeld en zie eerlijk gezegd weinig coaches die beter gepresteerd zouden hebben.

  1. MIck

   Je ziet weinig coaches die beter hadden gepresteerd? Dat zullen we nooit weten inderdaad dus totaal niet relevant.

  2. giotazz

   Nee die zitten allemaal in het buitenland die coaches ...........

  3. anonie

   Dat zullen we idd nooit weten, maar dat maakt het niet gelijk irrelevant. Er is dus niet een overduidelijk beter alternatief, dan lijkt het mij nogal overdreven om Caldas te ontslaan waar een aantal mensen hier in de comments om vragen. Terwijl ik een zilveren medaille na een shout-out serie gewoon een goede prestatie vind.

 12. goud

  @Mick, je geeft in al je berichten 1 argument. “We zijn in 4 jaar niets opgeschoten”. Het klopt maar verbeteren is wel heeeeel lastig als je 2e bent. En zijn de spelers dan goed genoeg om 1e te worden? En de omstandigheden in Nederland? Het is wel de sterkste competitie maar ook daardoor traint nationaal team minder (lang) samen. De clubs moeten ook presteren. Er zijn dus veel meer invloedssferen dan alleen de coach en we spelen twee WK finales achter elkaar. Niet slecht.

  1. MIck

   Dat ene argument is een verzameling van het selectiebeleid, het gebrek aan of helemaal geen winnaars in het team, in 4 jaar tijd is het spel vele malen minder leuk om naar te kijken. Australië traint bijna het hele jaar samen dat zegt dus ook niet dat je wereldkampioen word. In België en Duitsland is precies hetzelfde met de Comp als bij ons dus ook geen argument. Er zijn inderdaad veel meer invloedssferen dan alleen de coach maar misschien doorbreekt een nieuwe coach dat wel.

 13. MIck

  Anonie, dat is volkomen irrelevant. Wie zegt dat er Geen beter alternatief zou Zijn? Alleen Caldas staat onder contract en dus is voor de bond deZe vraag gok Ik niet aanwezig. Zeker is een zilveren een prima prestatie als je louter en Alleen hier naar kijkt. Ware het niet dat we in de allereerste test van het toernooi Tegen Duitsland er pijnlijk hard afgingen, vervolgens zat her Tegen India en Australie ook allemaal niet Tegen. Maar hockeyend was dit toch allemaal niet top? Pruyser, Verga, de Voogd, Kemperman amper tot niet gezien.

 14. DolfJansen

  'We zijn in vier jaar niets opgeschoten'... Het gastland verslaan, de nummer 1 van de wereldranglijst verslaan en op een haar na de gouden plak en dan moet Caldas eruit? België had helaas meer spelers die koel genoeg waren, Pruyser zat bijvoorbeeld totaal niet in het toernooi maar ik kan mij niet zo 123 bedenken wie daar anders had moeten staan. Gewoon een uitstekend resultaat dat genoeg perspectief biedt richting Tokyo!

  1. femkesophie

   Helemaal met je eens, eerst India verslaan daarna Australië ook nog verslaan. Ik vind wel dat er een rustdag tussen speeldagen moet zitten, zodat hun spieren ook even tot rust komen en ze de dag erna weer vol in de wedstrijd kunnen!

  2. albertmonpellier

   Elke keer een nieuwe coach? Die nieuwe coach gaat iets doorbreken? Laat dit proces het proces zijn om verder te komen! Of jij zou op moeten staan en met een open sollicitatie te schrijven maak je best wel kans denk ik met jouw niet onderbouwde fundamentele argumenten. Wat is jouw visie? Met alle respect trouwens, maar kan jij of wie jij ook mag voorschrijven dit geweldig intelligent collectief managen? Keep me posted🤔 In vier jaar tijd is dit team zeker veel mentaal opgeschoten ja! Je wint in een leeuwenkuil! Je wint van Australië! Je wint met nieuwe spelers! Moeten we nog meer opnoemen om jou te laten inzien waar dit team wel groter en mentaal sterker is geworden? Tell me man! Ik ben één en al oor en ik hang aan jullie lippen. Azijnpissers blijven maar azijn pissen aan de zijkant. Ouders die proberen te coachen/schreeuwen aan de kant zijn wij ook op tegen. Toch? Of ben jij één van die zogenaamde welwillende coach/ouder?

 15. MIck

  Ja schets dat perspectief dan even want Ik zie het niet. We winnen Met pijn en moeite van India een land dat na Jarenlange malaise weer enigzins de weg om hoog weet te vinden. We geven in het laatste kwart Tegen Australie bijna de wedstrijd weg. We pakken een zilveren medaille dat is een feit maar het hockey was gewoon niks bijzonders en wat misschien nog wel veel zorgelijker is is dat een groot deel van onze ervaren spelers niet thuis gaf.

 16. DolfJansen

  Oke, om te beginnen weet je nu dat er een aantal 'gearriveerde internationals' zijn die dit toernooi door het ijs zijn gezakt. Wie dat zijn geweest kun je zelf volgens mij ook wel bedenken. Het is te vroeg om die spelers nu al volledig af te serveren, maar ze moeten nu dus niet meer beoordeeld worden op hun staat van dienst maar op hun vorm over een bepaalde periode. De talenten die mee zijn geweest dit WK hebben alle 6 laten zien dat ze er kunnen staan - de Geus was een zwakke schakel als back maar dat is dan ook een middenvelder die echter wel mooie dingen heeft laten zien aan de bal - en de aanwas van talent daarachter is op dit moment verder ook prima (Pieters (Sc), Janssen(Sc), de Vilder, Landbrug, Burkhardt(Sc), Hoedemakers). Verder kan het moeilijk minder gaan met de corner dan op dit moment, dus als je dat bekijkt als iets waar ruimte is voor verbetering dan zou zelfs een pessimist als jij daar ook 'perspectief' in kunnen zien.

 17. MIck

  Alle landen scoren minder uit de corner dan dat vroeg was, omdat er tegenwoordig door bijna ieder land geweldig uit gelopen word bij de corner.Met dat gegeven was het misschien wel beter geweest om wat meer te varieeren.

 18. lize

  Het Belgische Hockey een grote familie,ze zijn elkaars beste vrienden ,noemen elkaar Broeders !! ;waar de beste spelers al tien jaar meerdere malen heel veel kansen krijgen om te falen en te presteren,steeds weer en kans krijgen om weer aan te sluiten ook al vallen ze af door blessure of persoonlijke omstandigheden ,de spelers helpen en vinden elkaar Telepathisch op het veld hierdoor , in hun jeugd heel veel proberen en doen ,veel dribbelen en lekker creatief zijn ,die Spirit van het Hart en weinig taktiek, dat is de Winnaar vandaag. gefeliciteerd Belgie . Tegenover een Nederland altijd grote spelers analyseren en bestraffen als voorbeeld dienend voor de rest : DeNooier en Taekema bij VanAss ,Hertzberger en nu Kellerman bij Caldas : en al vanaf de jeugd gezeik aan je kop van gediplomeerde trainers die jou vertellen wat je niet Mag doen en overdreven Taktisch te werk gaan . Dat is de Grote Verliezer Vandaag ! zolang Nederland niet beseft een andere Koers te moeten Varen hierin zal een WK-titel nog veel verder verwijdert zijn dan vandaag ?!

 19. francakh

  Ik denk dat landen als NL, Belgie, Australie maar ook Duitsland en India heel dicht bij elkaar lagen. Als je ze bij wijze van spreken volgende week weer laat spelen kan het dubbeltje net de andere kant opvallen. Net zoals het gisteren de andere kant op had kunnen vallen. Wat de Engelsen daar deden en hoe ze er kwamen is onbegrijpelijk. 14 doelpunten tegen in 2 wedstrijden binnen de top 4. Verder begrijp ik niet dat er niet eerst een verlenging is, desnoods met 7 tegen 7 oid, dan sudden death ipv gelijk naar shootouts te gaan. Eigenlijk vind ik dat dit soort wedstrijden niet besloten kunnen worden op shootouts. Was Nederland echt heel veel beter dan Australie en was Belgie beter dan Nederland? Nogmaals, dubbeltje op z’n kant. Shootouts is laatste redmiddel in mijn ogen ...

 20. marnixhendrik

  Gek.. lees nergens dat Belgie simpelweg de betere ploeg heeft.

 21. mickh

  @Fruitema. Natuurlijk kan het zo zijn dat Belgie een betere ploeg heeft dan Nederland, maar sinds wanneer kan een kwalitatief mindere ploeg niet gewoon winnen? Ik mis het tactisch vernuft in de staf en bij spelers om een wedstrijd te kunnen lezen en te kunnen anticiperen op de betere of verrassende tegenstander. Kennelijk zit dat er gewoon niet in en moet je toch ook wel tot de conclusie komen dat het hedendaagse hockey daar wel om vraagt. Caldas heeft 4 jaar het tegendeel mogen bewijzen en loopt toch telkens weer tegen zijn eigen beperkingen aan. Met deze coach gaat het over 2 jaar niet opeens WEL lukken. Tijd voor actie in Nieuwegein.

 22. Conrad

  De argumentatie in de meeste posts is werkelijk van het niveau kleuterschool en geeft aan dat de meerderheid hier geen flauw benul heeft van wat er over de grenzen gebeurd. Dat Nederland de sterkste competitie ter wereld heeft is achterhaald, anders zouden we elk jaar de EHL winnen. Het niveau in de top van de Duitse en Belgische competitie is minstens zo goed. De Nederlandse hoofdklasse heeft wellicht een bredere top, maar dat maakt de competitie niet per definitie de sterkste van de wereld (van de wereld, kom op zeg) De marge tussen winnen en verliezen is bijzonder klein in de finale van een WK. Als van Ass had gescoord en NL had gewonnen was Caldas een held, nu de pispaal van hockeyend Nederland. Zeer onterecht. De meeste reaguurders hier weigeren in te zien dat andere landen ook flink aan de weg hebben getimmerd. Zie dan nou eens als een positieve ontwikkeling ipv je kop in het zand te steken. Wil je liever een internationale competitie waarin Nederland altijd wint? Dan gaan we daar weer over mekkeren.... Kom op mensen, wees eens wat positiever. Hoe denk je dat de spelers dit ervaren? Die gasten hebben 2 jaar lang keihard getraind, worden 2e van de wereld en lezen dan dat ze er geen zak van kunnen? Dan ga je vanzelf een Belgisch paspoort aanvragen... Hup Holland, en hup Max Caldas & Staff

 23. mickh

  @Heer niveau kleuterschool: Dat u er een iets andere mening op na houdt, dat blijkt. Om anderen met afwijkende inzichten weg te zetten, omdat een en ander u niet aan staat, is wat kort door de bocht. Een ieder die mij kan uitleggen wat de stijgende lijn is geweest in de Nederlandse prestaties de laatste 4 jaar, tussen de 2 laatste WK finales, hoor ik graag aan. Is de top nu werkelijk breder dan in 2014 of 2016? In blijde afwachting.

 24. MIck

  @conrad, de Nederlandse comp is de sterkste competitie daar heeft het wel of niet winnen van de EHL jaarlijks natuurlijk helemaal niets mee te maken, Zeker omdat in de begin Jaren bij de EHL Lotingen veranderd werden omdat Nederlandse ploegen niet In de finale Tegen elkaar mochten Komen.verder heb je het over Als van Ass had gescoord maar Als felt niet want hij miste.Sinds 2000 hebben we 3x het EK gewonnen en 1x. De HWL dan morgen we er toch kritisch naar kijken? Natuurlijk ligt het niet Alleen aan de coach maar deze Coach krijgt het niet voor elkaar om ook die laatste stap te zetten.

 25. b-man

  Ah. Vóór het tornooi was hij dé man in vorm maar krijgt dan weinig klaar op het tornooi. Begrijpelijk dat je dan zo flauw reageert 👎

 26. robvisser

  @marnix.fruitema@gmail.com Zo gek is dat niet. Dat was Australië en ik geloof ook nog steeds dat België niet in de finale was gekomen als ze tegen hen hadden gespeeld.

 27. pjklaassen

  Als het gevoel van spelers en staf is dat ze beter hadden gekund dan zegt dat toch al genoeg? Soms zegt een coach wissel niks over de coach maar dat er gewoon behoefte is aan een frisse wind/gedachte.

 28. robvisser

  @pjklaassen Caldas haalt in ieder geval niet het maximale uit de spelers die hij selecteert, nog los van de discussies die er zijn over z'n selectiebeleid. Pruyser, Verga en Bob de Voogd faalden dramatisch, bleken totaal niet in vorm, en er was ook geen Kellerman als alternatief. Ook het feit dat Hertzberger jarenlang is gepasseerd blijft een raadsel. Ik vind ook niet dat Nederland bevrijd en vol zelfvertrouwen speelt. Het is weifelend, soms angstig en onzeker. Ze zijn nog steeds zoekende en Caldas heeft genoeg tijd gehad om dit voor elkaar te krijgen.

 29. vostammer

  We hebben gewoon naar een tactisch slopende wedstrijd zitten kijken van 2 loeisterke ploegen. En dan wint Belgie. Zo wat? Daar wordt ook al gehockeyed sinds 1920 en de mannencompetitie is niet veel minder dan de HK (in Belgie is hockey een jongenssport). Allemaal niet zo vreemd dus dat de Rode Leeuwen deze overwinning over de streep trokken.

 30. MIck

  Zeker niet vreemd dat Belgie Wint want daar hebben Ze de afgelopen Jaren wel stappen gemaakt iets dat wij niet gedaan hebben.

 31. barteenkhoorn

  Gelukkig zijn er velen die hun mening hier weergeven en ja die mogen best verschillen - Dat Van Ass stelt dat het hockey heeft verloren vind ik raar. Belgie heeft gewoon een goede ploeg en een heel degelijk toernooi gespeeld. Tegen Eng in de semi's mooi hockey laten zien. Het viel voor hen eindelijk eens de goede kant op. - De opzet van het toernooi met meer deelnemers en dit wedstrijdschema is natuurlijk een aanfluiting. Helaas maar waar is de top in het mondiale hockey simpelweg (te) klein. Aus, Dui, NL, Arg, India en Belgie zijn op dit moment de toplanden. Muv Arg heeft NL tegen elk land gespeeld dit toernooi. (ik vrees overigens voor de oude Argentijnen dat zij ook niet echt meer wereldtop zullen zijn komende jaren). Tegen geen van deze landen heeft NL gedomineerd en is ook geen enkele keer weggespeeld (Dui was wat geflatteerde uitslag). 1W - 2G - 1V. Is het toernooi dan goed of slecht geweest? Ik denk een 6je. Van een land met 255000 hockeyers zou je mogen verwachten dat ze dominant zijn maar laten we niet vergeten dat 254500 hockeyers in NL typische breedtesporters zijn. De groep met een enorme intrinsieke motivatie om uit deze amateursport alles te halen wat erin zit is gewoon heel klein. Daarmee dus ook de vijver waar je als bond uit moet vissen. Ik denk dat andere landen minder leden hebben maar relatief gezien wel een grotere vijver met hoog gemotiveerde sporters die er alles uit willen halen. NL heeft sinds 1990 muv 2006 altijd een medaille gehaald op een WK, zo slecht doen we het zeker niet. Persoonlijk hoop ik dat landen als Spanje, Eng maar ook de Aziaten snel weer de aansluiting gaan vinden met de Wereldtop. Zolang er zo'n smalle top is blijft het ook binnen het IOC altijd op de " bespreek agenda" vrees ik. (om over het dames hockey en gebrek aan toplanden nog maar te zwijgen..)

 32. admi30

  Ik vond Belgie gewoon beter; speelde met meer power. NL leek een beetje moe.

 33. Pascal Uvin

  Beste Nederlandse Hockey vrienden, Als niet zo ervaren Belgische Hockeyspeler commentaar geven op Hockey. NL maakt mij een beetje bang. Soit, so be it. De Red Lions zijn het product van vele mensen, spelers, coaches, ouders enz. die al jaren werken om beter te worden. Het winnen van de wereldbeker is dan ook een welverdiende beloning. Dat jullie ploeg tweede werd is niet leuk voor jullie maar daarvoor hebben wij in België zeker niet minder respect voor jullie spelers, integendeel! Ik denk dat winnen van Nederland zeer veel betekent voor onze spelers. In de toekomst zal elke overwinning van Nederland op België zoeter smaken dan voor deze wereldtitel. Want geef eerlijk toe, vroeger werd er toch maar wat neergekeken op de "Belgskes" Hoe dan ook, hoop ik nog vele spannende wedstrijden te kunnen zien tussen onze beide landen. Met sportieve groeten uit België.

 34. telemaque

  Tegen zijn verlies kunnen. Zo moeilijk blijkbaar...Wat een zure fatalisme...!


Wat vind jij? Praat mee...