Het Oranje van Paul van Ass: beste start in 46 jaar

Bij zijn aanstelling als bondscoach sprak Paul van Ass de ambitie uit voor spektakel te willen zorgen met de Oranje Dames. Na elf interlands onder zijn leiding kunnen we concluderen dat het superaanvallende spel al effect heeft: Oranje beleeft haar beste start onder een nieuwe trainer sinds 1977.

De Oranjevrouwen wonnen – in sterk wisselende samenstellingen – tien van hun elf interlands onder Van Ass en speelden één keer gelijk. Het aantal nederlagen staat nog altijd op nul, mede dankzij de knappe comeback na een verrassende 0-2 achterstand in het Pro League-duel met de Verenigde Staten van dinsdag (3-2 zege).

Oranje boekte onder Van Ass ruime zeges op Groot-Brittannië (6-0), de Verenigde Staten (6-0), Australië (7-2), Ierland (5-0) en China (4-0) en was onder meer ook aartsrivaal Argentinië twee keer de baas (3-1 en 2-0). Tien van de elf interlands vonden plaats in de landencompetitie van de Pro League, alleen het duel met Ierland was een officiële oefeninterland.

Paul van Ass spoort zijn team aan tijdens het Pro League-duel met de Verenigde Staten in Londen. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek.

Beste start sinds 1977

We zijn de afgelopen jaren van de Oranje Dames wel meer fraaie statistieken gewend, maar toch moeten we ver terug in de tijd om te ontdekken wanneer het elftal onder een nieuwe bondscoach zo voortvarend van start ging. In 1977 – 46 jaar geleden – deed het Nederlands elftal van Huib Timmermans het nóg beter in de eerste elf officiële optredens: elf klinkende overwinningen.

Onder Timmermans, destijds de eerste mannelijke bondscoach van de Oranjevrouwen, leed de ploeg zelfs pas in haar twintigste interland voor het eerst een nederlaag, na negentien zeges op rij. Dat gebeurde in een onbeduidende oefeninterland tegen Groot-Brittannië: 2-3.

Vier goals per interland

Wat verder opvalt aan het Oranje van Van Ass is de stortvloed aan doelpunten. Na elf optredens kon er al 45 keer gejuicht worden om een Oranje-treffer, een gemiddelde van 4,09 goals per interland. Yibbi Jansen nam een kwart van die productie voor haar rekening (zie kader hieronder).

Vergelijken we dat met de productiviteit onder alle andere bondscoaches in de interlandhistorie, dan scoorde alleen het Oranje van Marc Lammers in 2001 meer: 52 goals in de eerste elf duels, mede dankzij twee monsterzeges tegen het zwakke Maleisië (twee keer 13-0).

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

 


2 Reacties

  1. pietersmits

    Prima statistieken en nog belangrijker: Hij durft te vernieuwen, uit te proberen en verbreed het potentieel. Ik heb de indruk dat de sfeer daarbij ook niet overspannen is. Fijn om te zien en waar het qua prestaties uiteindelijk toe leidt zullen we zien.

  2. Francotalon

    Vanavond ook weer. Een geweldig resultaat tegen een hele lastige tegenstander, Duitsland! Ik twijfel echter of je, om een tournooi te winnen, niet ook dient te temporiseren, soms dient te consolideren. Dat lijken de harde wetten van topsport wel te zeggen. Daarnaast tref je ook tegenstanders, die ons goed zullen bestuderen met deze intimiderende resultaten en een effectieve tactiek zullen kunnen vinden om met een soort Mourinho-afbreek wijze van spelen, het damesteam zullen kunnen ontregelen. Vraag dan is hoe dat mentaal valt bij de speelsters, die meer en meer gewend zijn aan knallen of ze dan het geduld kunnen opbrengen om heel anders te spelen en mentaal zo scherp te blijven, als ze nu zijn? Voor nu is het pure promotie!


Wat vind jij? Praat mee...