Hij wilde geen bondscoach worden, nu is Mülders wereldkampioen

De bescheiden Jamilon Mülders (46) sprak zondagavond na de WK-finale tegen Argentinië niet graag over zijn eigen aandeel in het veroveren van de wereldtitel. Maar voor zijn bijdrage de afgelopen maanden verdient hij zeker een groot compliment.

Zelf roemt hij zondagavond vooral de speelsters, om hoe ze met de moeilijke situatie van het afgelopen jaar zijn omgegaan. Ook benoemt hij enkele keren dat de basis van het succes is gelegd door zijn voorganger Alyson Annan, die jarenlang de patronen van de succesvolle speelwijze in het team heeft geslepen.

Haar aanpak stuitte, zoals bekend, bij een deel van de selectie op verzet. De manier waarop Mülders te werk ging, stemde de groep ogenschijnlijk wel unaniem tevreden. Zondag namen de speelsters al voor het begin van de finale afscheid van hun coach. Als bedankje overhandigden ze hem een groepsfoto. Ook schreef iedereen een persoonlijke brief aan Mülders.

Onder zijn vleugels werd continu gezocht naar de juiste balans tussen presteren en plezier. Speelsters moesten met elkaar in verbinding staan. Simpel gezegd betekent dat dat ze naar elkaar luisteren en zich veilig voelen om te vertellen wat er in hun hoofd omgaat. Typerend voor zijn aanpak was dat hij zijn oor te luister legde bij de speelsters. ‘Coachen begint niet bij de coach. Coachen begint bij de meiden. Ik heb ze gevraagd: wat hebben jullie nodig van mij? Daar heb ik zoveel mogelijk aan proberen te voldoen’, bagatelliseerde de bescheiden Mülders zijn eigen rol in de negende wereldtitel van Oranje.

Jamilon Mülders is emotioneel na het winnen van de wereldtitel. Foto: Willem Vernes

‘Weglopen doe je niet’

Bondscoach worden van het Nederlands elftal na het afscheid van Annan wilde Mülders eigenlijk niet. Maar weglopen voor de verantwoordelijkheid zit ook niet in zijn aard. ‘Niemand wilde deze klus op zich nemen. De bond heeft het wel geprobeerd, maar iedereen was bang dat het mis zou gaan. Daarom vond ik dat ik het toch moest doen. Ik wist dat het me pijn zou doen, dat het ten koste van mijn familie zou gaan. Maar weglopen doe je niet’, zei Mülders die na de Olympische Spelen van Tokio aantrad als assistent van Annan.

Is hij er blij mee dat hij uiteindelijk toch ja heeft gezegd tegen de functie van interim-bondscoach? ‘Ik ben niet blij voor mezelf. Ik ben blij voor de meiden. Blij dat ze de uitdaging zijn aangegaan en ervoor hebben gekozen om het probleem met elkaar op te lossen. Ik heb me begeven op een reis met 31 meiden. Zij en de stafleden hebben veel waardering verdiend. Ik heb heel fijn met de meiden, de stafleden en de KNHB samengewerkt.’

Jamilon Mülders wordt omhelst door Lidewij Welten. Foto: Willem Vernes

Trots

Zondag na het winnen van de finale zakte Mülders geëmotioneerd door zijn knieën en balde hij zijn vuisten. Maar als de vraag luidt wat het veroveren van de wereldtitel met hem doet, haalt Mülders zijn schouders op. Hij wil daarmee de boodschap afgeven dat niet om hem gaat, maar om de speelsters.

Maar dan herstelt hij zich. ‘Ik mag niet respectloos zijn. Ik waardeer deze titel heel erg. Ik vind het een privilege om hier te staan. Maar dat verandert mijn gedrag niet. Ik ben hartstikke trots. Trots dat ik ben uitgenodigd om hieraan mee te werken. Het heeft me geraakt, op een positieve manier. Ik weet niet alles wat er gespeeld heeft, maar wel veel. Daarom ben ik heel blij voor de meiden en de stafleden.’


11 Reacties

 1. SanderVerkeij

  Alleen maar lof en respect voor deze held! Het is hem van harte gegund.

 2. robvisser

  Hij kan toch mooi een wereldkampioenschap op z'n cv bijschrijven. Kennelijk was hij in deze fase de ideale procesbegeleider/bondscoach van Oranje, iets waaraan Teun de Nooijer ook refereerde toen hij het had over de specifieke eigenschappen van Jamilon. Het is erg knap gedaan. En de Oranje dames hebben aangetoond dat de Annan methode niet alleen zaligmakend is. Ik denk dat ze daar heel blij mee zijn.

 3. christiaan-loeber

  Helemaal eens. Hij trad weinig op de voorgrond in een rol waar hij alles te verliezen had. Altijd respectvol gebleven naar Annan en was een van de eersten die Succi troostte na de Wk-finale. Deed zijn best om interviews zo goed mogelijk in het Nederlands te doen. Eigenlijk zonde dat hij niet verder gaat als bondscoach. Voor mij een voorbeeld hoe een coach zou moeten zijn.

 4. edwin-smolders

  Hij stond altijd in de schaduw van de voormalig bondscoach, maar heeft gedurende dit WK met heel zijn voorkomen een erg positieve indruk op mij achtergelaten. Een erg prettig mens. Ooit zong er iemand “een man mag niet huilen” (de grootst mogelijke onzin natuurlijk), want zijn tranen rondom de finale waren prachtig om te zien.

 5. joostjuffermans

  Die man moet blijven. Wat een onzichtbare held

 6. jochenvanwestendorp

  Natuurlijk super dat de missie geslaagd is. Temeer daar, zoals hijzelf ook aangeeft, niemand anders het aandurfde. Er zijn dus coaches die dus meer bezorgt zijn over hun eigen ego en een mogelijke deuk daarin. Ik ben benieuwd wat de volgende fase gaat brengen, zeker nu er weer wat dames gaan stoppen en een nieuwe lichting aan de deur klopt. Hopelijk kan van Ass het succes verder kan uitbouwen.

 7. lynnBosman

  Ontzettend sympathieke man. Als je deze artikelen op de NOS leest https://nos.nl/artikel/2435219-oranje-kan-ouderwets-genieten-van-hockey-maar-verleden-nog-niet-vergeten en https://nos.nl/artikel/2435661-lammers-wist-van-angstcultuur-speelsters-kwamen-naar-me-toe-ook-huilend dan besef je weer hoe mentaal zwaar het moet zijn geweest voor veel speelsters. Misschien ook een reden waarom Zerbo nooit uit de verf is gekomen? Wie zal het zeggen. Des te knapper dat Mülders en de dames een Gouden plak behaald hebben met geweldig hockey in de finale. Bedankt voor alles!

  1. robdux

   Wauw Lynn ik had deze artikelen niet gezien. Het is toch verbijsterend dat wanneer iemand als Lammers seintjes afgeeft richting de KNHB, ze hier werkelijk niks mee gedaan hebben! Ook bijzonder dat de KNHB niet het hele rapport laat zien tot irritatie van spelers. Wat houden ze onder de pet? Neemt niet weg dat deze bondscoach geweldig werk heeft verricht. Het is jammer dat hij niet doorgaat. En natuurlijk een waanzinnig knappe prestatie van de Dames na een zwaar jaar. Indrukwekkend. De nieuwe bondscoach is ook een goede people manager. Hij gaat het zeker goed doen.

 8. robvisser

  @lynnBosman Oei, dat had ik nog niet gelezen. Wat is het toch heftig geweest onder Alyson Annan. Onbegrijpelijk dat ze zo tekeer is gegaan. Je vraagt je af hoe de speelsters nog zo goed hebben kunnen presteren. De ironie is ergens wel dat wanneer ze dat niet hadden gedaan er waarschijnlijk veel eerder een einde was gekomen aan het tijdperk Annan. Zou het nu toeval zijn dat ze uitgerekend bij de Chinezen is beland? Daar spreken de dingen die ze bij ons heeft misdaan wellicht juist in haar voordeel.

 9. ton-goderie

  Wat een geweldige prestatie van het collectief. Enorm genoten van de finale, die ruimschoots kan wedijveren met die van Tokio. Absoluut onmogelijk om iemand als beste speler aan te wijzen, omdat je dan alle anderen tekort doet. Wie zeker vernoemd moet worden is Jamilon. Hij verdient 2 medailles: een voor de wijze waarop hij een vrijwel onmogelijk opdracht heeft opgepakt en voltooid en een voor de tactisch/technische invulling. Kortom: RESPECT ! De wijze waarop de bitches van Argentinië (in Argentinië noemen ze de tegenstanders anders...) het zwijgen is opgelegd was imponerend. MARLOES BEDANKT VOOR ALLES !!! Het boek ‘Annan’ kan wat mij betreft dicht, en ik zie met vertrouwen uit naar wat Paul van As gaat toevoegen.

 10. ton-goderie

  Ook de positieve bijdrage van de beleidingsstaf dient niet onvermeld te blijven en zeker die van Dilliane.


Wat vind jij? Praat mee...