Hockey5s: blessure De Baat overschaduwt finaleplaats Oranje

De Oranje-vrouwen van bondscoach Mark Dekker hebben zich vrijdagavond geplaatst voor de finale van het eerste WK Hockey5s in Oman. Nederland was in de halve finale met 3-1 te sterk voor Polen. Aanvoerder Noor de Baat was met twee treffers belangrijk, maar viel in de tweede helft uit met een op het oog zware knieblessure. Dat wierp een zwarte schaduw over het bereiken van de eindstrijd.

Na een dominant begin van Oranje sloeg Polen bij de eerste de beste kans – in de zesde minuut – meteen toe. Amelia Katerla, speelster van promotieklasser MOP, haalde in vrijstaande positie hard uit en liet keeper Kiki Gunneman kansloos: 0-1. Het was de eerste keer dit toernooi dat Oranje in een wedstrijd op achterstand kwam.

Het duurde niet lang voordat Oranje langszij kwam. Na mislukte doelpogingen van Janneke van de Venne en Lana Kalse schoot Noor de Baat in de elfde minuut wél raak: 1-1. Diezelfde De Baat zette Oranje vlak vóór rust op het goede spoor door een challenge met de Poolse keeper Marta Kucharska koelbloedig te benutten: 2-1, haar negende doelpunt van dit WK.

Verbeten duel tussen Lana Kalse en Amelia Katerla. Foto: Rodrigo Jaramillo/WorldSportPics

Vijf minuten na rust leek De Baat haar hattrick compleet te maken, maar in plaats van haar derde doelpunt en de 3-1 van Oranje sloeg het noodlot toe. Bij de poging een pass van Lana Kalse te verzilveren leek de middenvelder van Amsterdam zich te verstappen en haar knie te verdraaien. Ondersteund door fysio Gemma Fiddelaar moest De Baat het veld verlaten, met een van pijn vertrokken gezicht. Ze kwam verder niet meer in actie.

Geen 2-2, wel 3-1

Een fysieke overtreding van Floor de Haan gaf Polen halverwege de tweede helft de ideale kans om vanuit de challenge op gelijke hoogte te komen. Monika Polewczak benutte de één-op-één met Gunneman met een hoge push, maar die treffer werd afgekeurd. In de tegenaanval sloeg Oranje genadeloos toe via Sosha Benninga, die een harde voorzet van Van de Venne  binnentipte. Zo stond het ineens 3-1 in plaats van 2-2, een klap die de Poolse vrouwen niet meer te boven kwamen.

Zo staat Oranje morgen in de allereerste WK-finale in de hockey5s-historie. De Baat zal die finale sowieso aan zich voorbij moeten laten gaan. ‘Door de zwelling in haar rechterknie is er nog weinig zinnigs te zeggen over de exacte schade’, liet bondscoach Dekker na afloop weten. ‘Maar het is duidelijk dat ze niet verder kan. De meiden zijn enorm geschrokken van haar blessure. We gaan er morgen alles aan doen om de finale ook voor Noor te winnen.’

Het Nederlandse ‘legioen’ in Muscat tijdens het WK Hockey5s. Foto: Rodrigo Jaramillo/WorldSportPics


1 Reactie

  1. TadenBandt1968

    Niet te verzilveren, maar te vergouden hoop. Zet ‘m op dames!


Wat vind jij? Praat mee...