Hockeymannen krijgen nu structureel net zoveel als vrouwen van NOC*NSF

De KNHB krijgt voor het topsportprogramma van de mannen vanaf 2021 structureel net zoveel geld van NOC*NSF als voor de vrouwen. De sportkoepel heeft het jaarbedrag voor beide vastgesteld op 1 miljoen euro. Voor de mannen is dat een verhoging van 193.000 euro.

Dat bedrag krijgt de hockeybond voor de extra kosten die zijn gemoeid met deelname aan de prestigieuze FIH Pro League, waardoor de Oranje-teams meer moeten reizen. Voor de hockeybond betekent dat overigens niet dat er vanaf komend jaar meer geld binnenkomt dan dit jaar. De KNHB kreeg sinds de invoering van de FIH Pro League voor de mannen jaarlijks al een extra bijdrage, maar die moest separaat worden aangevraagd en kwam uit extra budget van NOC*NSF. De KNHB heeft nu de toezegging dat het van de extra subsidie voor de periode tot en met de Spelen van 2024 in Parijs is verzekerd.

Met de 1 miljoen euro financiert de KNHB de gehele lijn binnen de bond: van de jeugdteams tot de Oranje A-teams. De hockeybond had NOC*NSF nog een extra bijdrage gevraagd om bij de jeugd het programma uit te kunnen breiden door middel van bijvoorbeeld stages en om extra expertise, zoals bijvoorbeeld fysieke training, toe te voegen binnen de jeugdopleiding. ‘Vanuit NOC*NSF is daarvoor geen extra geld beschikbaar, maar de KNHB gaat kijken wat er binnen de huidige middelen toch te realiseren valt. Daarvoor wordt ook deels dit miljoen aangewend’, verduidelijkt een woordvoerder van de bond.

Olympische Spelen

NOC*NSF stelt een keer in de vier jaar de subsidies vast voor de nationale sportbonden, die daarvoor een plan moeten indienen. Die bekendmaking gebeurt steevast na de Olympische Spelen. De bonden hebben daarmee zekerheid voor de financiering van het nieuwe olympische traject.

Door het coronavirus zijn de Olympische Zomerspelen van Tokio verschoven naar volgend jaar. NOC*NSF kon echter niet wachten met vaststellen van de bedragen, omdat de subsidiepotten bij de sportbonden aan het einde van dit jaar leeg zijn.

De nu vastgestelde bedragen kunnen na de Spelen van Tokio 2021 nog (naar beneden) worden bijgesteld, omdat NOC*NSF de prestaties op de laatste Spelen ook meeneemt in de toewijzing van het geld. Zo kreeg de KNHB extra geld toegekend, omdat zowel de Oranje Dames als de Oranje Heren op de Olympische Spelen van Rio beide de halve finale haalden. Daarmee voldeden ze aan de vooraf gestelde doelstelling.

Wereldtop

Een tegenvallende prestatie op de Spelen in Tokio betekent vermoedelijk voor de hockeybond niet dat zij wordt gekort, zo valt op te maken uit de woorden van technisch directeur Maurits Hendriks tegen De Telegraaf. ‘Een eenmalig minder resultaat zal niet direct de aanleiding zijn om veel te veranderen. Maar als je al een aantal jaren tegenvallend presteert, gaat Tokio zwaar wegen.’

Vreugde bij Oranje na het winnen van de finale Nederland-Ierland (6-0) bij wereldkampioenschap hockey voor vrouwen. Foto: Koen Suyk

Die waarschuwing geldt bijvoorbeeld wel voor de zwembond, die al jaren geen rol van betekenis meer speelt op internationaal niveau. Op de Spelen van Rio in 2016 werd niet één medaille gewonnen en de laatste wereldtitel dateert uit 2013. Bij het hockey behoren de beide Oranjeteams structureel tot de wereldtop: de Oranje Dames waren verliezend finalist in Rio en zijn regerend wereldkampioen. De Oranje Heren werden vierde in Rio en behaalden de zilveren medaille op het WK van 2018 in Bhubaneswar.


Wat vind jij? Praat mee...